korpusy na plechu
Pozrite si aj
s počtom vajíčiek ti neporadím lebo každé cesto má iné množstvo surovín, najlepšie je vyskúšať a keď bude nízke tak guľky sa zjedia vždy , ale čo sa týka tých jednotlivých plátov tak suché nebudú, ja vždy pečiem samostatné pláty aj na malé torty, lebo sa mi nikdy nepodarí pekne rovnomerne prerezať korpus, s plátov si nožíkom ošúpem tú vrchnú alebo spodnú vrstvu a vyzerá to akoby to bolo prekrojené, mám ich tak 2 až 2,5cm vysoké a polievam ich rumom alebo kompótovou šťavou ak je to pre deti a nie sú suché
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Podľa mňa stačí zo 4 vajec- keď sú L-ká
Moja piškóta je:
4 vajcia
5pl kr cukor
5pl polohr muka
1/2 kypriaci
Postup: bielka=pena + cukor=biela pena + žĺtka = žltá pekná pena. Múku a kypriaci RUKOU!!!!
Držím palec
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
podľa veľkosti plechu 38x31 by som upiekla piškótu z 5 vajec, ak by bola príliš vysoká, tak ostatné by som upiekla zo 4 vajec a ten najvyšší by som dala naspodok, ja mám menší plech a pečiem 1 piškótu zo 4 vajec, tiež pečiem každý plát samostatne - neprerezávam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem vám všetkým veľmi pekne, ste zlaté dievčatá.....dobrá rada stojí groš, veľká vďaka ešte raz...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tiež pečiem po plátoch, dobre sa s nimi manipuluje, vysušené nebudú, lebo ich pečieš pri vyššej teplote, nie na 150% ako tortu. Na tú veľkosť plechu by som piekla 4 x piškótu zo 4 vajec, ale samozrejme záleží od receptu. Upeč jeden a uvidíš, či je nízky, vysoký, alebo OK. Nech sa ti darí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nebudú suché,pečú sa krátko,ja by som dala aj 5,6 vajec,dobre popolievat nech sa Ti vydaria
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem ďakujem ďakujem... , tak dobre mi padne podpora, veľmi sa bojím, že sa niečo pokazí, celý víkend skúšam recepty na ten "správny" korpus (chcem piecť 2*kakaový a 2*orechový), skúšala som z hladkej múky a bez PDP, no nakoniec som sa rozhodla pre polohrubú. Teraz hľadám nejakú vhodnú plnku, vlastne dve rôzne....chcela by som skúsiť parížsku šľahačku, ale ešte som to nerobila a bojím sa, či bude dosť pevná.....jojoj, už sa mi o tom aj sníva...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mám overené, odskúšané a opakovane žiadané tieto:
Orechový korpus: 4 vajcia, 25 dkg cukru, 20 dkg polohrubej múky, 10 dkg orechov, 10 PL horúcej vody, mokka lyžička PDP, trochu nastrúhanej čokolády.
Kakaový korpus: 4 bielka vyšľahať so 16 dkg cukru, pridať 4 žĺtky, 4PL oleja, 4PL horúcej vody, 12 dkg múky (polovica hladkej, polovica polohrubej, 4 dkg kakao, mokka lyžička PDP, trochu strúhanej čokolády.
Pečiem dva orechové pláty, dva kakaové, torta má výšku okolo 11cm.
Vajcia používam L, ak by boli väčšie, pridaj múky.
Upečiem dva pláty orechové, dva kakaové a skladám - orechový plát - naň čokoládová plnka šľahaná nad parou, kakaový plát karamelová plnka, druhý kakaový plát, čokoládová plnka a na vrch orechový plát. Na chvíľu zaťažím, dám stuhnúť, obmažem, kartou vyrovnám, znovu poriadne stuhnúť, potiahnuť,ozdobiť, neboj sa, podarí sa ti.
Karamelový krém robím - upáliť 300g cukru na karamel, zaliať vlažnou šľahačkou,rozpustiť, nechať vychladnúť, vymiešať s maslom.
Parížsky krém robím - v jednej šľahačke rozpustiť 100g čokolády, asi 1/4 hrnčeka cukru až k varu, nechať vychladnúť, spojiť so 125g masla. Treba dlhšie šľahať, aby sa vyšľahal krásne do hladka a bol nadýchaný.Je pevný môže aj pod poťah, mám ho veľa krát odskúšaný.
Na tie štyri pláty korpusu budeš potrebovať samozrejme viac dávok. Držím palce, aby sa tortička podarila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem timea veľmi pekne ešte raz, znovu mám trošku jasnejšie, len sa chcem spýtať: keď sa spája tá vychladnutá šľahačka s maslom-má byť vyšľahaná...? Alebo sa to nevyšľahané celé spojí s maslom...? Včera večer som si uvarila na skúšku jednu, tak aby som vedela ako to mám robiť...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
timea, vyskúšala som ten kakaový korpus-vyšiel myslím celkom v pohode, je to najlepšie, čo som doteraz vyskúšala, takže veľká vďaka
Len sa chcem ešte spýtať: pri tom orechovom sa tiež pridávajú žĺtka do vyšľahaných bielok, alebo začínam šľahaním žĺtok..?
A ešte som sa chcela spýtať, že prečo mám v tej parížskej šľahačke také čokoládové malé hrudky...? Robila som ju bez masla, lebo som nevedela, kedy ho mám pridať...
Timea, kukla som na Tvoje torty-sú prenáááááááááááááááááádherné, škoda slov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem, si veľmi milá, stále sa učím, veľa vecí viem vďaka úžasným žienkam z tejto stránky .
Orechový korpus robím tak isto, ja už vlastne všetky tak robím, že najprv bielky, postupne pridávať cukor, potom žĺtky, ďalej tak, ako som písala. Nezabudni preosiať ako múku, tak aj kakao. Zašpiníš o jednu nádobu menej a výsledok je ten istý, ako keď šľaháš zvlášť žĺtka a zvlášť bielky. Mám to odskúšané viac krát, ale samozrejme vždy to závisí od receptu, aj od rúry.
Šľahačku s čokoládou nešľahám, nechám ju vychladnúť na izbovú teplotu, možno trochu nižšiu - v komore, ale maslo by malo mať rovnakú,capnem ho tam a šľahám to spolu, niekedy to najskôr vyzerá ako zrazené, ale treba šľahať a chvíľu je nádherný nadýchaný krém. Prinajhoršom pridať ešte trochu masla. S banánom, alebo lesným ovocím je výborný. Prečo máš čokoládové hrudky, to netuším, ja čokoládu nestrúham, len nalámem do šľahačky a pomaly rozpúšťam - t.j. na miernom ohni. Dala si čokoládu? Lebo ide to aj z kakaa, ale to treba preosiať, ale krém je lepší s čokoládou. Ešte ma napadlo, či si tam nepridala studené maslo a kde si mala tú šľahačku, keď píšeš, že si ju robila včera večer. Nesmie byť studená, ak bola v chladničke, treba v dostatočnom predstihu pred šľahaním z chladničky vybrať, maslo tiež. Nech sa darí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zaujali ma obe plnky a chcela by som sa spýtať,že keď píšeš, že 1 šľahačka, tak sa jedná o 250 ml, alebo aj menšia? a pri tom karamelovom kréme treba celé maslo alebo len 125 ako pri parížskom?
ďakujem...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
šľahačka vždy 250ml, pri to karamelovom kréme maslo 250g, skúšala som menej, nevyšľahá sa, v tom parížskom je ešte tá čoko, tam to ide v pohode.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý deň prajem všetkým...

milé žienky, najskôr by som rada vyjadrila neskutočný obdiv k vašim krásnym umeleckým dielam. Ja nemám ani kúsok kreativity...
Pečiem dosť,(ale torty mám za sebou len 3) úplný amatér nie som, ale aj tak si neviem rady. Potrebujem upiecť na sobotu veľkú tortu maminke na 60. Na knihu si netrúfam, ale keby som ju ozdobila len jednoducho trubičkami, možno by som to zvládla. Len mám problém: mám plech 38*31 a nerada by som ho prerezávala, lebo viem, že sa mi to nepodarí. Mohla by som upiecť každý plát (4ks) po jednom...? a z koľkých vajec...? Keď budú tie pláty v takej hrúbke ako na rezy, n
Nebude tá torta potom suchá...? Neviem si rady....