
je nenáročný a fakt výborný
3 | hrnčeky | hladká múka T 650 |
1⁄2 | hrnček | voda |
1⁄4 | čajová lyžička | sušené droždie |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
Postup receptu Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame, len aby sa spojili, nemiesime !, aj keď to človeka pokúša. Vznikne vám taký maglajz a ak ste doteraz nepochybovali, tak teraz už určite. Misku zakryte potravinárskou fóliou, ozaj, misa nemusí byť nijako nadrozmerná, pretože masa sa asi iba zdvojnásobí. Potom skúste na tento polotovar zabudnúť na dlhých a teraz to príde 12 až 18 hodín. Teraz vás bude štvať, že ste sa dali na pokus, lebo v mise sa nič nedialo, ani v noci. Ráno si na chlieb spomeňte a tak o 8 hodine, keď sa už aj tí spachtoši zobudia, cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, napodiv cesto je hebké a trochu sa lepilo, pár krát len tak preložíme, necháme tak 15 minút oddýchnuť, potom sa naša nálada prudko zlepší, lebo vyzerá to ako normálne vykysnutý chlieb. Potom si pripravte utierku, dobre ju pomúčte a vytvarovaný bochník na ňu uložíme a prikryjeme ďalšou utierkou. No a teraz sa venujeme príprave obeda a na chlieb zase zanevrieme až na 2 hodiny. Pol hodinu pred uplynutím času tých dvoch hodín zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme najlepšie liatinovú nádobu s vrchnákom, mohla by to byť aj napr. kameninová nádoba, ale podstatný je aj ten vrchnák. No a teraz prichádza najhorší okamih, ten nádejný chlieb musíte do tej horúcej otvorenej nádoby trafiť, podľa možnosti bez popálenín 3 stupňa, prikryť a pečieme zatvorené 30 minút, potom nádobu odokryjeme a teraz už aj najhorším pochybovačom podskočí srdiečko, lebo ten pohľad stojí za to. No a v tejto radosti prežijeme ešte 15 až 20 minút, ktoré náš báječný chlebík potrebuje na kôročku. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Podotýkam, že akokoľvek vám bude mýliť postup a budete ho chcieť vylepšiť, alebo pomeniť, nerobte to. Všetko je akurát. Časom môžeme skúsiť pomeniť bielu múku za časť tmavej, možno aj nejaké semiačko pridať. Dobrú chuť.
ja používam misu z jánskeho skla.Nedávam do utierky,ale premiesim priamo v miske a prikryjem utierkou
nieco podobne som videla tu:
http://www.akosatorobi.sk/video/2650/zemiakovy-chlieb-recept-na-madarsk…
ale neskusala som, ale vyzera fantasticky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hanka vyskusam, prave vaham ci kupit domacu pekaren, vzdy mam splasnuty chlieb a tazky , skusim este toto zajtra idem na to...vdaka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
adeluška,mám aj pekárničku,ale tomuto sa z nej upečený chlebík nevyrovná
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Robim tento chlieb uz dlho vsetci doma ho zboznujeme robim velky chlieb z kila muky, jedno susene drozdie, 2 lyzicky soli a 370 ml vody a postup temer rovnaky: po spojeni vsetkych surovin kysne asi 12 hodin, potom sa cesto na pomucenej doske poprekladam do tvaru bochnika podkysne asi 30 min a ja ho potom hned supnem do vyhriatej rury a rozpaleneho liatinoveho pekaca s vekom. Peciem zatvorene 50 min a 20 min bez vrchnaka na korku. Vsetkym vrelo odporucam je skutocne uuuzasnyyyy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aha,Ty máš väčšiu dávku.Ako vravíš,je úúúúúúúúúúžasnýýýýýýýýýý
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
carmea, hanka, ten pekáč suchý? nemastí sa?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nie,nemastí sa.Len sa dá rúry hneď,ako sa zapne.Musí byť pekáč horúci,ale musí mať vrchnák.Ja používam misu z janskeho skla
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Janske sklo mam ale veko som rozbila, prikryjem alobalom? Alebo mam velky pekac a akutermickym dnom aj vekom nerezovy, to sa asi nehodi ze?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
adeluška,tak v tomto Ti už neporadím.Sorry.Musíš asi sama vyskúšať,ale potom na mňa nemysli v zlom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem vyskusam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hani, ty si to tak putavo napisala, ze to musim vyskusat Mam sice pekarnicku, ale zmena nezaskodi, skor osviezi, dakujeme
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som ho už robila, ale nebola som spokojná, tak robím len v pekárničke.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mariaklarak - robila si tento recept v pekárničke alebo máš iný recept do pekárničky?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak určite vyskúšam,lebo moja dlhoročná prosba o pekárničku ešte nebola vyslišená Môžem sa opýtať aký priemer má to jánske sklo?? Aby mi ten chlebík nevytlačil aj vrchné sklo
dik
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
adeluška,nevadí ked nemáš vrchák,celú misu navleč do sáčku na pečenie,v čom sa kuriatko pečie,troško nafrkaj vody dovnútra ,zasvorkuj obe strany a a šup do trúby.
Treba dávať pozor,koľko stupnov znesie sáčok,ja vôbec vrchnák nepoužívam,len sáčky.Voda tam musí byť,para je dôležitá.:))))Tak hor sa do pečenia a nech nám aj zadky kysnú,nie len chleba
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyzerá to na skvelý recept
dostal ma ten podrobný postup
dúfam, že aj príprava bude taká zábavná
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No pokus za mnou, chlebik som velmi z vrchu pripiekla, lebo sa mi dal nedopeceny po 30 min. Od odkrytia, prilepil sa i o janske sklo takze asi 1/6 ostala prilepena o janske sklo, no komedia to bola vyprostovanie chleba zo skla, jak po havarii, mala som ale redsie cesto asi, ked som urobila v strede zarez tak ho po upeceni nebolo ani vidiet, cize redsie cesto asi...ale ja som dala spaldovu muku a pol bielej, tak mozno aj preto, nevadi skusim nabuduce...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Odpoveď pre Bea40, do pekárničky mám iné recepty. A vidím, že nie som sama komu sa nepodaril.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
oooooooooooooj,to ma mrzí,že sa nevydaril
mne vždy krásne vypadne.Možno je to tou múkou,neviem.A dala si do horúcej fprmy?Po tom čase,ako je napísané,by mal byť dobre prepečený.Ja mám na zajtra znovu masu v miske,pripravenú na zajtra
Bea,do pekárničky sú asi iné recepty.Ja používam odťaľto
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hanka nezufam,...skusim zemiakovy a uz sa nenecham obabrat spilkou, ze nie je dopeceny mozno ta spaldova muka je tak tuha ze aj po 2hod. By mi ostali omrvinky prilepene, ci pri chlebe sa tak neskusa ?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adeluška,je som neskúšala,či je upečený piekla som tak,ako je v recepte.Možnože tej špaldovej daj iba pol pohára.Akurát papkáme čerstvo upečený
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som ho dnes upiekla a je
. Pridala som don aj popuceny zemiak a mletu rascu. 1/2 salky muky som nahradila spaldovou a je vynikajuci. Uz som zarobila aj na dalsi, tentoraz so slnecnicovymi semienkami
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mariaklarak a Hanka13, ďakujem, Vám veľmi pekne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
OPRAVA:neviem,prečo sa mi nechce zobraziť správne množstvo ingrediencií.Recept pridávam prvý raz.Sorry
1 a 1/2 šálky vody
1 a 1/4 čl soli
1/4 suš.droždia