reklama

Domáci chlebík bez miesenia

Pridal/a hanka13 dňa 26. 01. 2012 - 14:53 - Recepty hanka13
obrázok k receptu

reklama

je nenáročný a fakt výborný

Ingrediencie
3 hrnčeky hladká múka T 650
1⁄2 hrnček voda
1⁄4 čajová lyžička sušené droždie
1⁄4 čajová lyžička soľ
Postup

Postup receptu Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame, len aby sa spojili, nemiesime !, aj keď to človeka pokúša. Vznikne vám taký maglajz a ak ste doteraz nepochybovali, tak teraz už určite. Misku zakryte potravinárskou fóliou, ozaj, misa nemusí byť nijako nadrozmerná, pretože masa sa asi iba zdvojnásobí. Potom skúste na tento polotovar zabudnúť na dlhých a teraz to príde 12 až 18 hodín. Teraz vás bude štvať, že ste sa dali na pokus, lebo v mise sa nič nedialo, ani v noci. Ráno si na chlieb spomeňte a tak o 8 hodine, keď sa už aj tí spachtoši zobudia, cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, napodiv cesto je hebké a trochu sa lepilo, pár krát len tak preložíme, necháme tak 15 minút oddýchnuť, potom sa naša nálada prudko zlepší, lebo vyzerá to ako normálne vykysnutý chlieb. Potom si pripravte utierku, dobre ju pomúčte a vytvarovaný bochník na ňu uložíme a prikryjeme ďalšou utierkou. No a teraz sa venujeme príprave obeda a na chlieb zase zanevrieme až na 2 hodiny. Pol hodinu pred uplynutím času tých dvoch hodín zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme najlepšie liatinovú nádobu s vrchnákom, mohla by to byť aj napr. kameninová nádoba, ale podstatný je aj ten vrchnák. No a teraz prichádza najhorší okamih, ten nádejný chlieb musíte do tej horúcej otvorenej nádoby trafiť, podľa možnosti bez popálenín 3 stupňa, prikryť a pečieme zatvorené 30 minút, potom nádobu odokryjeme a teraz už aj najhorším pochybovačom podskočí srdiečko, lebo ten pohľad stojí za to. No a v tejto radosti prežijeme ešte 15 až 20 minút, ktoré náš báječný chlebík potrebuje na kôročku. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Podotýkam, že akokoľvek vám bude mýliť postup a budete ho chcieť vylepšiť, alebo pomeniť, nerobte to. Všetko je akurát. Časom môžeme skúsiť pomeniť bielu múku za časť tmavej, možno aj nejaké semiačko pridať. Dobrú chuť.

Doplňujúce poznámky

ja používam misu z jánskeho skla.Nedávam do utierky,ale premiesim priamo v miske a prikryjem utierkou

Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

hanka13, Št, 26. 01. 2012 - 14:59

OPRAVA:neviem,prečo sa mi nechce zobraziť správne množstvo ingrediencií.Recept pridávam prvý raz.Sorry

1 a 1/2 šálky vody
1 a 1/4 čl soli
1/4 suš.droždia

Hanka vyskusam, prave vaham ci kupit domacu pekaren, vzdy mam splasnuty chlieb a tazky , skusim este toto zajtra idem na to...vdaka

hanka13, Št, 26. 01. 2012 - 22:09

adeluška,mám aj pekárničku,ale tomuto sa z nej upečený chlebík nevyrovná Slnko

CARMEA, Št, 26. 01. 2012 - 21:56

Robim tento chlieb uz dlho vsetci doma ho zboznujeme robim velky chlieb z kila muky, jedno susene drozdie, 2 lyzicky soli a 370 ml vody a postup temer rovnaky: po spojeni vsetkych surovin kysne asi 12 hodin, potom sa cesto na pomucenej doske poprekladam do tvaru bochnika podkysne asi 30 min a ja ho potom hned supnem do vyhriatej rury a rozpaleneho liatinoveho pekaca s vekom. Peciem zatvorene 50 min a 20 min bez vrchnaka na korku. Vsetkym vrelo odporucam je skutocne uuuzasnyyyy. Vyplazený jazyk

hanka13, Št, 26. 01. 2012 - 22:10

aha,Ty máš väčšiu dávku.Ako vravíš,je úúúúúúúúúúžasnýýýýýýýýýý Áno Áno Áno

hanka13, Št, 26. 01. 2012 - 22:29

nie,nemastí sa.Len sa dá rúry hneď,ako sa zapne.Musí byť pekáč horúci,ale musí mať vrchnák.Ja používam misu z janskeho skla Slnko

Janske sklo mam ale veko som rozbila, prikryjem alobalom? Alebo mam velky pekac a akutermickym dnom aj vekom nerezovy, to sa asi nehodi ze?

hanka13, Pi, 27. 01. 2012 - 17:41

adeluška,tak v tomto Ti už neporadím.Sorry.Musíš asi sama vyskúšať,ale potom na mňa nemysli v zlom Mrkám

Hani, ty si to tak putavo napisala, ze to musim vyskusat Chichocem sa Mam sice pekarnicku, ale zmena nezaskodi, skor osviezi, dakujeme Objímam Objímam Objímam

Ja som ho už robila, ale nebola som spokojná, tak robím len v pekárničke. Kvietok

Bea40, Po, 30. 01. 2012 - 21:43

Mariaklarak - robila si tento recept v pekárničke alebo máš iný recept do pekárničky?

Tak určite vyskúšam,lebo moja dlhoročná prosba o pekárničku ešte nebola vyslišená Chichocem sa Môžem sa opýtať aký priemer má to jánske sklo?? Aby mi ten chlebík nevytlačil aj vrchné sklo Úsmev dik

adeluška,nevadí ked nemáš vrchák,celú misu navleč do sáčku na pečenie,v čom sa kuriatko pečie,troško nafrkaj vody dovnútra ,zasvorkuj obe strany a a šup do trúby.
Treba dávať pozor,koľko stupnov znesie sáčok,ja vôbec vrchnák nepoužívam,len sáčky.Voda tam musí byť,para je dôležitá.:))))Tak hor sa do pečenia a nech nám aj zadky kysnú,nie len chleba Chichocem sa

zut12, Ne, 29. 01. 2012 - 20:27

vyzerá to na skvelý recept Áno Áno Áno Áno Áno dostal ma ten podrobný postup Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa dúfam, že aj príprava bude taká zábavná

No pokus za mnou, chlebik som velmi z vrchu pripiekla, lebo sa mi dal nedopeceny po 30 min. Od odkrytia, prilepil sa i o janske sklo takze asi 1/6 ostala prilepena o janske sklo, no komedia to bola vyprostovanie chleba zo skla, jak po havarii, mala som ale redsie cesto asi, ked som urobila v strede zarez tak ho po upeceni nebolo ani vidiet, cize redsie cesto asi...ale ja som dala spaldovu muku a pol bielej, tak mozno aj preto, nevadi skusim nabuduce...

Odpoveď pre Bea40, do pekárničky mám iné recepty. A vidím, že nie som sama komu sa nepodaril. Mlčím

hanka13, Ut, 31. 01. 2012 - 21:19

oooooooooooooj,to ma mrzí,že sa nevydaril Plačem Plačem Plačem mne vždy krásne vypadne.Možno je to tou múkou,neviem.A dala si do horúcej fprmy?Po tom čase,ako je napísané,by mal byť dobre prepečený.Ja mám na zajtra znovu masu v miske,pripravenú na zajtra Slnko
Bea,do pekárničky sú asi iné recepty.Ja používam odťaľto

http://www.oblubenerecepty.sk/domaca-pekare.html

Hanka nezufam,...skusim zemiakovy a uz sa nenecham obabrat spilkou, ze nie je dopeceny mozno ta spaldova muka je tak tuha ze aj po 2hod. By mi ostali omrvinky prilepene, ci pri chlebe sa tak neskusa ?

hanka13, St, 01. 02. 2012 - 13:16

Adeluška,je som neskúšala,či je upečený Chichocem sa piekla som tak,ako je v recepte.Možnože tej špaldovej daj iba pol pohára.Akurát papkáme čerstvo upečený Mrkám

motuzik, Ut, 31. 01. 2012 - 21:22

Ja som ho dnes upiekla a je Áno Áno Áno . Pridala som don aj popuceny zemiak a mletu rascu. 1/2 salky muky som nahradila spaldovou a je vynikajuci. Uz som zarobila aj na dalsi, tentoraz so slnecnicovymi semienkami Mrkám Vyplazený jazyk

Bea40, Ut, 31. 01. 2012 - 21:22

Mariaklarak a Hanka13, ďakujem, Vám veľmi pekne Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama