reklama

Žerbo torta

Pridal/a simonova815 dňa 23. 05. 2008 - 09:40 - Recepty simonova815
obrázok k receptu

reklama

Fantastická orechová torta so snehovým plárom.

Ingrediencie
Griláž:
150 gramov orechy
150 gramov kryštálový cukor
Korpus:
5 kusy vajce
5 polievkové lyžice voda
200 gramov cukor
175 gramov hladká múka
1 čajová lyžička prášok do pečiva
2 polievkové lyžice kakao
Sneh:
5 kusy bielok
5 polievkové lyžice práškový cukor
Krém:
5 kusy žĺtok
2 kusy vajce
1 hrnček cukor
100 gramov čokoláda
250 gramov Hera
Poleva:
200 gramov čokoláda
  trocha maslo
  trocha mlieko
Postup

1. Urobíme grilaž zo 150 g opražených orieškov a 150 g kryštálového cukru. Cukor roztopíme na panvici, keď je zlatohnedý a roztopený, pridáme opražené oriešky, vylejeme to na pomastený papier na pečenie.

Keď vychladne, zomelieme na mlynčeku na orechy a odložíme.

2. Upečieme si korpus z 5 vajec, 5 lyžíc horúcej vody, 200 g cukru, 175 g hladkej múky, lyžičky pečivového prášku, 2 PL kakao.

Žĺtky, cukor a vodu vymiešame na penu, pridáme zmes múky, kakaa a práškového cukru, nakoniec sneh z bielkov.

Upečieme v okrúhlej forme, priemer aspoň 24 cm.

Po vychladnutí prekrojíme na polovicu.

3. Z 5 bielkov a 5 lyžíc cukru urobíme sneh, dáme na spodok s formy a pomaličky usušíme v rúre do chrumkava.

4. 5 žĺtok, 2 celé vajcia a 1 šálku cukru uvaríme na pare do zhusnutia, pridáme 100 g čokolády. Keď vychladne vyšľaháme 1 Heru a pridáme uvarený krém.

5. Na jeden plát cesta dáme polovicu krému, na to dáme polevu z 1 čokolády, trošky masla a mlieka. (Toto treba uvariť až keď máte natreté cesto, aby vám poleva nezhustla.)

Na čokoládu nasypeme orieškovú griláž lyžicou, cele to tam navrstvíme.

Na to ide plat z bielkov, potom zasa krém a na vrch druhé cesto.

Krém si môžete rozdeliť tak, aby vám zostalo aj na boky.

Je dobré nechať tortu jeden deň odstáť v chladničke.

Vyzdobiť ľubovoľne, buď fondánom, alebo navrch čokoládová poleva, na boky šľahačka.

Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

adik71, Ne, 25. 05. 2008 - 17:07

Nepíšeš aké oriešky tam idú.Ja to určite vyskúšam lebo zbožňujem karamel.Ešte raz,vďaka za typ.Tlieskam

Ja som tam dala lieskove, ale odporucam grilaz radsej nepomlet na mlynceku, ale len rozdrvit valcekom, aby viac chrumkalo.
Torta je trosku sladsia, ale fakt fakt dobra, my sme ju na oslave skoro celu zbastiliChichocem sa

HelkaT, Po, 26. 05. 2008 - 16:44

tak ja som to vyskúšala je to fakt výborné ale nejako sa mi pri krájaní oddelovali tie oriešky od toho penového plátu, neviem kde som urobila chybu lebo tá čokoláda sa nedala na hrubo lebo by mi bola tiekla a potom tie oriešky zostali akoby na povrchu, ďakujem

Helka, aj mne sa to oddelovalo. Priznam sa, ze ten recept je moj vytvor na zaklade predlohy. My sme raz od jedej pani co robi torty takuto tortu objednali, a kedze mi recept dat nechcela, tak som si iba zapisala vrstvy a podla toho som ju upiekla. Ona mala tu grilazovu vrstvu viac taku v celku a viac karamelovu, neviem ci ten grilaz vyliava priamo na plat. Ja este taka zrucna v peceni tort nie som, tak som to neskusala, som bola stastna ze som zvadla grilaz Chichocem sa Mozno to pojde, ak si niekto trufate, vyskusajte. Potom sa to sice tazsie kraja, ale lepsie chrumka Slnko

fani, Št, 12. 06. 2008 - 12:21

Ja mám jeden recept na griláž.Možno by sa dal použiť aj do tejto torty.25 dkg orechov 25 dkg kryšt.cukru, 1 vajce a 2 dkg masla. Postup je rovnaký,Urobí s karamel, prisypú orechy (pomleté a časť orechov posekaných). nechá sa to trocha vychladnúť, pridá sa maslo a vajce. Odbre rozmiešať a je to. Netreba to roztĺkať a je to fakt dobré.

Prosím ťa v postupe je napísané /pridame zmes muky, kakaa a praskoveho cukru/ a ja tam nikde práškový cukor nevidím. Dík za odpoveď

No je tam napisane iba cukor, je v zasade jedno aky sa puzije, kto ste ako zvyknuti.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama