reklama

Potahova hmota

dadka1 , 07. 12. 2009 - 21:14

reklama

babulky viem ze je tu dost receptov po domacky vyrobenej hmoty ale chcem sa vas skusenejsich opytat a poprosit vas o nejaky dobry recept na potah s ktorou by som potiahla tortu ..ale prosim vazne ktory je dobry.a ktora uz pecie trosku dlhsie a ma to aj odskusane..strasne by som chcela vediet urobit si hmotu doma ktora nie je az taka narocna a zaroven je aj dobra.a hlavne ma nesklame..velmi pekne dakujem.Kvietok Kvietok

Pozrite si aj


reklama


reklama

Dadka - ja skoro všetky torty poťahujem doma urobeným mliečnym marcipánom - recept mám z knihy Julkine netradičné torty - robím ho už asi 3 roky a doposiaľ ma nikdy nesklamal - práve to mi vyhovuje, že už mám odskúšané koľko hmoty si mám urobiť na tortu, ktorú práve potrebujem potiahnuť a že to mám vymiesené za nejakých 10 minút. Jedinou nevýhodou je, že sa nedá veľmi dobre zafarbiť na sýte odtiene - vtedy robím marcipán ako na ozdoby, ten sa farbí dobre. Ak mi hmota zvýši, dám do mikr. sáčku a odložím do chladničky, použijem pri ďalšej torte.
Marcipán na potiahnutie torty: 250 gr stužený tuk Cera, 250 gr práškový cukor, 150 gr sušené mlieko odtučnené - 1,5 % tuku - všetko spolu vymiesim, nakoniec pridám pár kvapiek mandľoevej arómy.
Ak sa dlho miesi, je trocha mäkký - stačí dať na chvíľu do chladničky a je v pohode. vaľkám asi na hrúbku 4 mm, nepoužívam žiadne fólie - dosku posypujem pri vaľkaní práškovým cukrom aj vrch, aby sa mi nelepilo na valček.
Možno Ti niekto poradí niečo iné. Nech sa Ti daríÚsmev Úsmev Úsmev

ahoj, ako to sledujem, kazdy ma to svoje oblubene. ja peciem len pre rodinu a nic nekupujem. na potahovanie torty pouzivam ten isty recept ako Primilka, len cukru davam 16O g - cize o 10 g viac.
robi sa mi s tym vyborne. Ziadne problemy s takym ci onakym kremom, co davam pod to.
Na ozdobky pouzivam toto:
Nepravý marcipán na modelovanie
6 PL suš. mlieka, 10 PL pr. cukru, 1 PL Gustinu, 1 PL bielka, 1 KL mandľovej arómy, kusok ( maly ako lieskovy orech ) Cery, trochu vody.
Suchu zmes preosiat, odobrat 2 lyzice nabok a po troske pridavat vodicky. Miesit tak aby to nelepilo ( ak sa lepi primiesat postupne odlozenu zmes, ked bude malo pridat sus. mlieko s cukrom ) dalo sa ti to valkat ( ak ti to velmi hned zacne tuhnut rozmiesit to treba navlhcenymi rukami ). Samozrejme ak chces ruzicky farebne pridaj par kvapiek farbiva, hned na zaciatku. Radsej urob redsie cesticko ako tuhsie s tym sa potom velmi zle robi.

Spagi, Po, 07. 12. 2009 - 21:35

Ked som zacinala, robila som aj ja tento marcipan s cerou ako pise Primilka. Potom som objavila MMF a potom som si kupila K2.
Ak by sa mi niekedy stalo ze nebudem mat kupenu K2, tak si spravim MMF, v krajnom pripade ten marcipan s cerou. To som ja, moj nazor a skusenosti Mrkám

ali.sona (bez overenia), Ut, 08. 12. 2009 - 10:00

Súhlasím so Spagi

ale prave je tu ta tema ak robis mliecny marcipan krem je potrebne robit z vody-teda ak robis pudingovy....lebo mliecny ti bude potom tiect-inak je uplne bezpecny robim tak ako dievcata mliecny-ale len obas, ja mam radsej mmf.lepsie sa mi s nim pracuje. A vcera som skusala cokoplastelinu-ale ostala som pri tom ze len skusalaChichocem sa a este nieo ako pise pimilka-podsypavat ale praskovy cukro mne velmi susil mliecny marcipan a tu mi poradili podsypavat gustinom, solamylom, proste skrobom ten nevysusa a potom nepraska pri valkani, resp sa netrha...

doddy, Po, 07. 12. 2009 - 23:31

ja robim tak isto ako primilka,akurat davam 220g suseneho mlieka a robi sa mi s nim super.Ja valkam medzi foliami.Alebo pouzivam K2 zmiesanu s RDI.Nikdy sa mi netopil,vobec som s tym nemal problem.Ak davam pudingovu plnku,varim vzdy v mlieku.Akurat do pudingu pridavam este 2 zltky.doddes

Petina, Po, 07. 12. 2009 - 23:44

Ja som robila klasický marcipán, MMF a teraz a už pri ktorom zostanem je salkový marcipán. Jednoducho sa spracuje, je nenáročný na ingrdiencie a hlavne sa s ním perfektne pracuje. Netrhá sa, je ako plastelína a pekne sa leskne. Pri MMF sa ti to nepodarí. Dáš dokopy 1 salko a Laktino modré. pridáš trošku vody (vyplácnem plechovicu od salka) a miesiš. Ak je tuhý namáčaš si ruky a prepracuješ. Musí byť tvárny ako plastelína. Rozváľkám ho medzi foliami a prenesiem na tortu. Fakt bohovské!!! Kto to vymyslel bol profík. Nech sa darí.Áno Áno Áno Váľam sa od smiechu po podlahe

ahoj Petina, prosim ta, salko je len jeden rozmer? toto nikdy neviem, tak si netrufam skusit tento recept. A davas sladene salko ci nesladene? dik.

Petina, Ut, 08. 12. 2009 - 23:34

Pokiaľ viem tak salko má len jeden rozmer a dávam sladené. Ja sirup nedávam žiadny. V podstate nedávam nič naviac. Úsmev

Petina, Po, 07. 12. 2009 - 23:45

!!! A ešte som zabudla. Dávam klasickú plnku, nie s vodou. a v pohode.

kjanka, Ut, 08. 12. 2009 - 06:36

Ja už môžem iba poradiť, že ak nemáš skúsenosti s obaľovaním toriet, tak rozgúľavaj medzi mikroténovými fóliami, potom vrchnú strhni a obrátene polož na tortu. Neroztrhne sa Ti a bude sa Ti s ním dobre robiť. Áno Všetky plnky robím iba s mliekom a doteraz mi netiekla ani jedna torta. A to som už obaľovala mliečnym marcipánom, pravým marcipánom, RDI aj K2.Slnko

dadka1, Ut, 08. 12. 2009 - 07:44

dievcata ste velmi zlate a moc si cenim vasich rad..vyskusam .aj ten aj ten ..a potom tu napisem s ktorym sa mi dobre pracovalo..prajem krasne pecenie..moc si to vazim..ste vazne zlate..Kvietok Kvietok Kvietok Bozkávam

Ja robím všetky plnky len s mliekom - nikdy som nerobila ešte plnku s vodou - tou plnkou potriem trochu tortu a potom potiahnem - vždy je to v pohode - nikdy mi ten marcipán ešte netiekol ani sa netopil Úsmev Zlomené srdce Slnko Kvietok

martah, Ut, 08. 12. 2009 - 15:37

Aj ja robievam salkový marcipán, len pridávam i pšeničný sirup a robí sa mi s ním super. I chuťovo je výbornýÁno Áno Áno

hanni, Ut, 08. 12. 2009 - 21:52

ja som skusala aj marcipan zo susenym mliekom,aj MMF,no najlepsie sa mi robi zo zelatinovou pastou. To je moja skusenost.

pachola, Ut, 15. 12. 2009 - 13:08

pridám svoju čerstvú skúsenosť,tiež pečiem len sebe a rodine poťahovala som aj MMF aj varnu som si obľúbila,našla som síce ešte lepší recept ako bol zverejnený tu a to pridať 1 kopcom polievkovú lyžicu sušeného mlieka a včera som experimentovala nad želatínovou hmotou,nemala som glycerín,tak som skúsila dať dvojitú dávku želatíny a glykopuru musím napísať že farebne nádherná biela a robila sa fantasticky ,nadhadzovala som ju ako kus handry,netrhala sa proste doteraz jednotka u mňa v poťahovkách ...dúfam,že sa varna neurazilaVeľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama