Potahova hmota
Pozrite si aj
Dadka - ja skoro všetky torty poťahujem doma urobeným mliečnym marcipánom - recept mám z knihy Julkine netradičné torty - robím ho už asi 3 roky a doposiaľ ma nikdy nesklamal - práve to mi vyhovuje, že už mám odskúšané koľko hmoty si mám urobiť na tortu, ktorú práve potrebujem potiahnuť a že to mám vymiesené za nejakých 10 minút. Jedinou nevýhodou je, že sa nedá veľmi dobre zafarbiť na sýte odtiene - vtedy robím marcipán ako na ozdoby, ten sa farbí dobre. Ak mi hmota zvýši, dám do mikr. sáčku a odložím do chladničky, použijem pri ďalšej torte.
Marcipán na potiahnutie torty: 250 gr stužený tuk Cera, 250 gr práškový cukor, 150 gr sušené mlieko odtučnené - 1,5 % tuku - všetko spolu vymiesim, nakoniec pridám pár kvapiek mandľoevej arómy.
Ak sa dlho miesi, je trocha mäkký - stačí dať na chvíľu do chladničky a je v pohode. vaľkám asi na hrúbku 4 mm, nepoužívam žiadne fólie - dosku posypujem pri vaľkaní práškovým cukrom aj vrch, aby sa mi nelepilo na valček.
Možno Ti niekto poradí niečo iné. Nech sa Ti darí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj, ako to sledujem, kazdy ma to svoje oblubene. ja peciem len pre rodinu a nic nekupujem. na potahovanie torty pouzivam ten isty recept ako Primilka, len cukru davam 16O g - cize o 10 g viac.
robi sa mi s tym vyborne. Ziadne problemy s takym ci onakym kremom, co davam pod to.
Na ozdobky pouzivam toto:
Nepravý marcipán na modelovanie
6 PL suš. mlieka, 10 PL pr. cukru, 1 PL Gustinu, 1 PL bielka, 1 KL mandľovej arómy, kusok ( maly ako lieskovy orech ) Cery, trochu vody.
Suchu zmes preosiat, odobrat 2 lyzice nabok a po troske pridavat vodicky. Miesit tak aby to nelepilo ( ak sa lepi primiesat postupne odlozenu zmes, ked bude malo pridat sus. mlieko s cukrom ) dalo sa ti to valkat ( ak ti to velmi hned zacne tuhnut rozmiesit to treba navlhcenymi rukami ). Samozrejme ak chces ruzicky farebne pridaj par kvapiek farbiva, hned na zaciatku. Radsej urob redsie cesticko ako tuhsie s tym sa potom velmi zle robi.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ked som zacinala, robila som aj ja tento marcipan s cerou ako pise Primilka. Potom som objavila MMF a potom som si kupila K2.
Ak by sa mi niekedy stalo ze nebudem mat kupenu K2, tak si spravim MMF, v krajnom pripade ten marcipan s cerou. To som ja, moj nazor a skusenosti
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Súhlasím so Spagi
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ale prave je tu ta tema ak robis mliecny marcipan krem je potrebne robit z vody-teda ak robis pudingovy....lebo mliecny ti bude potom tiect-inak je uplne bezpecny robim tak ako dievcata mliecny-ale len obas, ja mam radsej mmf.lepsie sa mi s nim pracuje. A vcera som skusala cokoplastelinu-ale ostala som pri tom ze len skusala a este nieo ako pise pimilka-podsypavat ale praskovy cukro mne velmi susil mliecny marcipan a tu mi poradili podsypavat gustinom, solamylom, proste skrobom ten nevysusa a potom nepraska pri valkani, resp sa netrha...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja robim tak isto ako primilka,akurat davam 220g suseneho mlieka a robi sa mi s nim super.Ja valkam medzi foliami.Alebo pouzivam K2 zmiesanu s RDI.Nikdy sa mi netopil,vobec som s tym nemal problem.Ak davam pudingovu plnku,varim vzdy v mlieku.Akurat do pudingu pridavam este 2 zltky.doddes
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som robila klasický marcipán, MMF a teraz a už pri ktorom zostanem je salkový marcipán. Jednoducho sa spracuje, je nenáročný na ingrdiencie a hlavne sa s ním perfektne pracuje. Netrhá sa, je ako plastelína a pekne sa leskne. Pri MMF sa ti to nepodarí. Dáš dokopy 1 salko a Laktino modré. pridáš trošku vody (vyplácnem plechovicu od salka) a miesiš. Ak je tuhý namáčaš si ruky a prepracuješ. Musí byť tvárny ako plastelína. Rozváľkám ho medzi foliami a prenesiem na tortu. Fakt bohovské!!! Kto to vymyslel bol profík. Nech sa darí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj Petina, prosim ta, salko je len jeden rozmer? toto nikdy neviem, tak si netrufam skusit tento recept. A davas sladene salko ci nesladene? dik.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pokiaľ viem tak salko má len jeden rozmer a dávam sladené. Ja sirup nedávam žiadny. V podstate nedávam nič naviac.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dik.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
!!! A ešte som zabudla. Dávam klasickú plnku, nie s vodou. a v pohode.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja už môžem iba poradiť, že ak nemáš skúsenosti s obaľovaním toriet, tak rozgúľavaj medzi mikroténovými fóliami, potom vrchnú strhni a obrátene polož na tortu. Neroztrhne sa Ti a bude sa Ti s ním dobre robiť. Všetky plnky robím iba s mliekom a doteraz mi netiekla ani jedna torta. A to som už obaľovala mliečnym marcipánom, pravým marcipánom, RDI aj K2.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dievcata ste velmi zlate a moc si cenim vasich rad..vyskusam .aj ten aj ten ..a potom tu napisem s ktorym sa mi dobre pracovalo..prajem krasne pecenie..moc si to vazim..ste vazne zlate..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja robím všetky plnky len s mliekom - nikdy som nerobila ešte plnku s vodou - tou plnkou potriem trochu tortu a potom potiahnem - vždy je to v pohode - nikdy mi ten marcipán ešte netiekol ani sa netopil
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tento mám najradšej, používam ho na všetko,máš tu aj foto,ako to vyzerá http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=20294&user=42074
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj ja robievam salkový marcipán, len pridávam i pšeničný sirup a robí sa mi s ním super. I chuťovo je výborný
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som skusala aj marcipan zo susenym mliekom,aj MMF,no najlepsie sa mi robi zo zelatinovou pastou. To je moja skusenost.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pridám svoju čerstvú skúsenosť,tiež pečiem len sebe a rodine poťahovala som aj MMF aj varnu som si obľúbila,našla som síce ešte lepší recept ako bol zverejnený tu a to pridať 1 kopcom polievkovú lyžicu sušeného mlieka a včera som experimentovala nad želatínovou hmotou,nemala som glycerín,tak som skúsila dať dvojitú dávku želatíny a glykopuru musím napísať že farebne nádherná biela a robila sa fantasticky ,nadhadzovala som ju ako kus handry,netrhala sa proste doteraz jednotka u mňa v poťahovkách ...dúfam,že sa varna neurazila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
babulky viem ze je tu dost receptov po domacky vyrobenej hmoty ale chcem sa vas skusenejsich opytat a poprosit vas o nejaky dobry recept na potah s ktorou by som potiahla tortu ..ale prosim vazne ktory je dobry.a ktora uz pecie trosku dlhsie a ma to aj odskusane..strasne by som chcela vediet urobit si hmotu doma ktora nie je az taka narocna a zaroven je aj dobra.a hlavne ma nesklame..velmi pekne dakujem.
