Bezlepkové piškótové cesto/korpus
Pozrite si aj
Ahoj. A akú múku si použila? Ja keď pečiem, tak buď tak aby som to iba raz prekrojila, alebo si pečiem každý plát osobitne... aj keď to je dlhšie...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
daj si do vyhladavača ja som minule piekla a nasla som tu super rady aj to že treba radšej piecť jednotlive plata zvlásť, moja bola ok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja pečiem bežne bezlepkové piškóty pretože mám doma bezlepkára, robím formou koľko vajec toľko lyžíc kryštálového cukru a bezlepkovej múky "bezlepkový mix" objednávam z Modry + pol prášku do pečiva a pečiem 15 minút v teplovzdušnej rúre na 200 stupňov. Zatiaľ sa mi nestalo že by bol problém aj pri prerezávaní
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj, ja pouzivam Bohusov recept na nastavovany piskot http://www.tortyodmamy.sk/content/nastavovany-piskot a muku http://www.schaer.com/en/gluten-free-products/mix-patisserie-mix-c/ , ktora je bezne dostupna v lekarňach/ bezlepkoví pacienti ju majú na recept za cca 1,3 € , zatiaľčo bežný nákup je cca 5, 50€/ preto sa oplati si ju vypýtať od toho, pre koho pečieš a vysvetliť, že inak budeš musieť cenu múky započítať do ceny torty. Jed to jedna Z MALA BZL. MúK, KTORé MAJú TAKMER IDENTICKé VLASTNOSTI AKO BEžNé MúKY, PREETO JE JEDNODUCHé S NIMI PIECť. pRI INýCH PLATIA /pardon, caps/ iné zákonitoosti a môže sa ti stať to, čo s TI STALO, takže je jednoduchšie piecť potom pláty každý zvlášť. Z tohto cesta bol aj bezlepková torta v časopise torty od mamy, vrátane receptu a postupu. Držím palce.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ano, určite peč s touto múkou... Ja ju tiež používam...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bronka,ja mam piect tortu s ovocim pre celiaka a akosi sa nemozem dopatrat k dobremu kremu vhodnemu pre celiaka.Ja bezne ovocne kremy robim z Lilly,ale neodvazim sa ju urobit pre celiaka,pretoze nie sim si ista zlozenim.Budem vdacna za kazdy recept a skusenost.Vdaka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lilly určite nemôžeš... ja robim klasiku... so zlatým klasom... ale najradšej máme ananasový... na jeden veľký kompót (rozmixujem) dám 2-3 zlaté klasy a potom 400 g masla (1:1 s Heliou).... alebo aj parížsky krém.. len čítaj zloženie čokolády... Držím palce...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja peciem cely korpus naraz, potom 2x prekrojim.. robim podla tohto receptu http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=43811 pre bezlepkovych vymenim muku (promix uno, mix-c), gramaz nechavam rovnaku.. este sa mi nestalo, zeby sa mi pokazil, a to som ich podla tohoto receptu urobila asi 500
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem Vám veľmi pekne za všetky rady...."macis" vyskúšam tento receptík, vyzerá super....
Môj muž je celiatik, takže z inej ako bezlekpkovej múky ani nepečiem....preto je pre mňa hanba pýtať sa na recept piškótového cesta ....Nikdy som z toho takú vedu nerobila, ale pri pečení samostatných plátoch som tento problém nemávala....a rada by som skúsila aj do formy, napr. veľké srdce....
a promix uno = myselela si asi promix uni...však? Ja používam iba túto múku....ten mix c patisserie určite skúsim tiež
Ešte raz veľká vďaka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mirus 321 neda mi, aby som sa nezapojila hoci mozno uz neskoro sama som celiaticka - takze tak. Ja som piekla bezlepkovy korups iba dva razy (pre mna samu sa mi akosi nechce vypekat
), a hned ten prvy bol prisernej chuti, druhy uz o cosi lepsie. Ale pravda je, ze zadrhel je hlavne v tej muke, kedze je na baze ryzoveho ci zemiakoveho skrobu. Tieto maju uplne ine vlastnosti ako klasicka muka. Kedze mas muza celiatika, potom vies, ze aj doma pecene pecivo neskutocne zle kysne, dlho sa pecie, a neskutocne rychlo tvrdne ... Moja rada znie, nepec vysoky korpus, radsej si cesto rozrataj a urob aj tri tensie, a kedze ides robit puncovy rez, vklude by som ich spojila lekvarom, pokvapkala puncovym roztokom a na vrch urobila klasicku polevu. Nuz neviem, ci bude stacit tato rada, ale ja by som urcite nerobila hruby korpus. (pouzivam Promix Uni, ale ta muka od Scharu je vraj na jemne korupusy chutnejsia Drzim palce a nech sa ti vsetko vydari. Potom napis ako to dopadlo. Dakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Majuska - prečo by si si nemohla piecť aj pre seba, ja si v sobotu upečiem zákusok, nakrájam a nechám vonku iba toľko koľko zjem v priebehu dvoch dní, zvyšok ide do mrazničky, a keď mám chuť, stačí iba vytiahnúť a mám maškrtku hocikedy.
Malá rada ohľadne punčového - pozor veľa toho rozvaru do korpusu nedávaj, presne ako píše Majuska, tieto cestá sú konzistenciou úplne iné ako normálne, keď sa veľmi premočia sú úplne ako rozmočené normálne sendviče,skôr by som to dochutila džemom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jaj moja Beuska, ja som taky lenoch pre druhych spravim aj kazdy tyzden, a pre mna si radsej robim nejake rychlovky. (Palacinky, placky a pod.), inak mam aj v mraziaku odlozene. Ale mna klasicky bzl.piskotovy korpus napadne upiect tak dva razy do roka, radsej si spravim to co mam radsej: parizske rozteky, veterniky, na tych az tak necitis ze su bezlepkove, preto sa radsej s tymi vyhram
Ale najblizsie idem pre seba v juni urobit jadransku tortu, mnam uz sa tesim, a hostia budu jest to co hostitelka - xixi !!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Majuska... môj synček je celiatik a tak stále pečiem iba bezlepkové... a piškotu vôbec necitiť, že je iná... (Už normálnu piškotu ani upiecť neviem)... robila som Bratislavské rezy, Jahodovu kocku, Štefetky, Pepermintove rezy a naposledy Sanquikove rezy... niektore mam aj tu fotky... a stale boli vyborne... som to musela zmeniť, lebo v lete som mu robila stale to isté... piškóta, mandarínky a želatina... A každý si chváli... ja iba s mukou Mix-C.... mňam, mňam.... (zistili mu pred cca rokom)...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jujky Stefanie najhorsie je ked mas vysvetlit vlastnemu dietatu, ze nemoze cosi jest, vies mi dospelaci si vieme odporiet ale deti to maju narocne, obzvlast v dnesnej dobe. Tiez trpnem ci sa podobne ochorenie neprejavi aj u mojich dcer . . . !!! Preto Ti chcem zazelat, aby tvoj syncek mal co najmenej tazkosti, a aby mal aj nadalej taku uzasnu mamku akou si ty!!! Z celeho srdca zelam, aby mu vsetky zakusky od teba vzdy tak velmi chutili a aby ti ich iba chvalil !!! A muku od Scharu si predsa len dam predpisat ... dakujem za typ!!! Drzim palceky!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stefanie - hneď by som si dala z každého kúsok, len plnky by museli byť z ryžového mlieka a Palmely.
Súhlasím z múky mix C sú korpusy chuťovo lepšie ako z normálnej múky, ja len odporúčam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bea - No do jahodovej kocky ide tak akurat rastlinna šľahačka...
Majuska - ked mu to zistili, tak mal 6 rokov, takže to chápe že nemôže... a iným hovoril, že má diétu... , ale teraz mu to už občas vadí (ak chce nejaký cukrík a nemôže)...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stefanie, ale ja nemôžem ani rastlinnú šľahačku, vlastne nič čo má niečo spoločné s mliekom - ani bezlaktózové
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Juuuj... ale ak si dobre spomínam, tak v poslednom čísle TOM boli presne takéto recepty...(boli od Teba?) Ja som aj skúšala... tie salajkové, ale robila som s normálnym mliekom... A boli super... a aspoň viem, že ak budem chcieť pre syna marina keksy, tak stačí urobiť salajkové cesto... Zajtra robím ananasovu plnku... tak ak by som dala Palmelu... tak by bola pre Teba...
(rozmixovane ovocie uvarim so šťavou a Zlatym klasom a aj cukrom)....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Majuška, aj ja to tak robím
, však im to neublíži
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Beuska kdesi som citala: "Bezlepkova dieta nie je dieta - to je zivotny styl" Takze my zijeme zdravo a ucime to aj inych (myslim tych hosti
) xixi obcas som zlomyselna, ale urcite taketo pecivo nikomu neublizi, to len bezny ludia maju voci vsetkemu inemu akesi predsudky. A ja tak rada vsetkych zbavujem predsudkov okolo mojej bzl.diety xixi !!!! Zelam vsetko dobre!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Beuska, ja som trdlo teraz som si precitala ze ty nie si bezlepkacka, ale bezlaktozova!!! vidis ked skor trepem, ako citam. Nuz uprabujem "Bezlaktozova dieta nie je dieta - to je zivotny styl" Kaslime na druhych, a upecme si to co nam chuti, tak a hotovo!!! Zelam naozaj vsetko vsetko vsetko dobre!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Majuška - dobre som sa zasmiala si zlatá baba, ja patrím aj medzi bezlepkáčov - trafila si sa, aj keď teraz som sa musela vrátiť na lepok, lebo ma čaká druhá biopsia. Keď niekto lamentuje, že chúďa takú chorobu máš a pod., ja vždy poviem, no vieš ja musím byť vždy niečo extra, musím mať niečo, čo iní nemajú , však si nemôžem pripúšťať takéto veci, sú aj horšie, strava sa dá upraviť a plnohodnotne žiť. Máš pravdu tie salajkové a parížske rožky boli moje v časopise. Želám Ti veľa šťastíčka a pohody, super zákazníkov a krásne tortičky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bea, ja taktiež tak hovorím... čo to je celiakia oproti Dawnovmu sydromu, alebo dieťaťu autistovi... však nič, lebo je inak v poriadku... alebo ak vidím telesne postihnuté dieťa... tak ja sa fakt nemôžem sťažovať... No uvidim, či budu nejaki zakaznici, lebo ja pečiem iba pre nás, zatiaľ som predala iba 2 tortičky... A Ďakujem... nech sa aj Vám darí...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stefanie, si zlatučká, želám Ti veľa, veľa spokojných zákazníkov, krásnych a chutných tortičiek
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stefanie mas pravdu, mne dokonca zopar osob povedalo "ze mi zavidia", ze som chuda, ze aj oni to chcu!!! Tak som im z usmevom povedala, ze ked sa mi to podari, nejako ich nakazim (jasne ze to nejde, ale niektori ludia su fakt divny). Nuz netreba lamentovat, kazda podobna skusenost nas iba posilni, a ziskame akysi nadhlad na zivot. A tato komercna doba nas nezhltne ako ostatnych smrtelnikov. Nuz len zazelat vela dobrych receptov, pevne nervy v tazkych chvilach vysvetlovania, a neustaly optimizmus nech ziari na tvojej tvari i v tvojom srdci. A napokon aj tvoj rozumny syncek prebere od teba Tvoje pozitivne myslenie a bude potom intoleranciu lepku lepsie znasat!!!!Skutocne zelam vsetko vsetko dobre!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no ta zavisť mi pripomenula, čo mi minule hovorila doktorka... že nejaky jej znamy jej povedal... že no strašné, niektorí ešte aj v lekárni dostávajú na recept strúnku a múku... tak mu tak vynadala, že čo si myslí, že to je zadarmo? ... ale to je tak, ľudia nevedia o čom hovoria... keby vedeli v akých cenových reláciach sa pohybujú ceny, že su vyššie ako klasicke potraviny a to na recept, tak by boli ticho... ešte že je ten príspevok od štátu... Aj ja Ti želám všetko len najlepšie... a ďakujem Vám za túto diskusiu...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Beuska, receptiky su super, dakujem Ti za ne. A teda u teba je este aj intolerancia oboch lepku i laktozy, nuz co uz, skutocne si upravime jedalnicek a zijeme uplne normalne. Len to chce schopnost vediet sa prisposobit a nie zbytocne lamentovat. A to sa da!!! Vies a ked ma clovek pozitivne myslenie (hoci to chce niekedy vela energie), tak sa taketo intolerancie skutocne daju zvladnut. A ked clovek pride nato ze v okoli existuje nejaka dalsia podobna babula (myslim teba ), hned je cloveku akosi normalnejsie. Xixi, Vies na pecenie torticiek som prisla priblizne pred rokom, a pred pol rokom sa mi vyostrili priznaky celiakie, nasledne som nastupila na dietu a cela rodina zacala si to davat do suvisu: prestalo ma bavit im vysvetlovat, ze co vsetko za touto chorobou je. A tak som si z nich zacala robit srandu. Ze peciem vylucne pre nich, a dieta si moje telo vypytalo samo , pretoze vsetko co by som pre nich napiekla, zrejme by som na oslave aj zjedla, a potom by som nepresla cez zarubnu a pod... tak sa nejako vzchopili, a prestali ma lutovat
. Inak Beuska mas nadherne perfektne toricky, si skutocne OBROVSKA sikulka, si aj vyucena cukrarka? Alebo tiez samouk? Nuz som neskutocne zvedava!!! Drzim palceky, a nech sa Ti kazda torticka vydari a tebe usmev na tvari stale ziari!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Majuška, nie nie som vyučená cukrárka, toto je môj koníček, ďakujem za pochvalu, mne sa páčia Tvoje 3D tortičky - pred nimi mám rešpekt, zatiaľ ma nelákajú.
Dievčatá obe Vás a som neskutočne rada, že sme si tu tak super rozumeli
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Milé žienky, obraciam sa na Vás znova s prosbou o pomoc....

Vrch dobre a čím viac do stredu a dolu, vyzerala ako keď nenakysne napr. chlieb a upečie sa....neviem, ako to lepšie popísať, ale také nevzdušné, spojené, stlačené.....Piekla som to vo forme od Felcman....Kde som prosím Vás urobila chybu????

Chystám sa robiť bezlepkovú punčovú tortičku....tak sa dopredu pre istotu chcem poradiť, aby som nezostala zase nemilo prekvapená....
Bezlepkový piškót som už robila....na punčový rez....tam sa to podarilo, cesto bolo po upečení super....Ale to som piekla 3 pláty...
Keď som však robila punčovú tortičku, a cesto (ktoré inokedy rozdelím na 3 časti a upečiem zvlášť pláty) som tentokrát naliala do formy....a.....
najskôr to vyzeralo super, tortička sa pekne dvihla, vzápätí padla, to som rúru samozrejme neotvárala a keď som do nej pichala špajdlu, stále bola vo vnútri surová, tak som ju nakoniec trochu viac upiekla ako bolo treba (spáleniny som musela oškriabať nožom) a po prekrojení SKLAMANIE!!!
Alebo prosím o nejaký dobrý osvedčený bezlpekový piškót....Vopred Ďakujem
A ešte otázka: Keď bude ten korpus príliš vysoký, môžem ho prekrojiť aj na viac ako 3 pláty???