Torta osviežujúca a v týchto horúcich dňoch padne vhod.
Ingrediencie
| Korpus: | ||
| 3 | kusy | vajce |
| 5 | polievkové lyžice | cukor krupica |
| 5 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
| 1 | polievková lyžica | olej |
| 1 | polievková lyžica | voda |
| 1 | polievková lyžica | holandské kakao |
| 1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
| Plnka: | ||
| 200 | millilitrov | jahodové pyré |
| 200 | millilitrov | kyslá smotana |
| 250 | millilitrov | smotana na šľahanie 33% |
| ovocie | ||
| Na vrch: | ||
| 100 | millilitrov | voda |
| 20 | gramov | prášková želatína |
| práškový cukor | ||
| 1 | kus | tortové želé |
| Na ozdobu: | ||
| 1 | kus | prášková šľahačka |
| 150 | millilitrov | mlieko |
| voda | ||
Postup
Korpus:
bielky vyšľaháme so štipkou soli dopenista, po lyžiciach zašľaháme cukor, žĺtky, olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosiate kakao. Upečieme v tortovej forme, priemer 24 cm, ktorú sme vymastili a vymúčili. Teplota 180°C 20 minút, sú iba orientačné. Necháme trochu vychladnúť, vyklopíme a prevrátime spodnou časťou navrch. Necháme vychladúť.
Plnka:
želatínu necháme napučať v 100 ml vody asi 30 minút. Potom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli, ale nesmie vrieť. Jahodové pyré si pripravíme z jahôd ponorným mixérom. Môžu byť čerstvé, mrazené, konzerva, aké máte k dispozícii. Primiešame kyslú smotanu, práškový cukor podľa chuti, rozpustenú želatínu a vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Všetko spolu prešľaháme.
Z korpusu odstránime šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení a vrátime do formy, v ktorej si vytvoríme mantinel z papiera alebo alobalu. Poukladáme ovocie. Začíname od okraju banánmi, jahody, ríbezle, alebo aké ovocie máme. Nalejeme pripravenú želatínovú plnku a odložíme do chladničky, pokým nestuhne.
Tortové želé si pripravíme podľa návodu a nalejeme na povrch torty pomocou lyžičky. Necháme stuhnúť. Ja som použila želé v prášku s jahodovou príchuťou z Lidlu, ale iba 400 ml vody, necháme mierne vychladnúť až potom navrtstvíme na plnku.
Ozdobíme šľahačkou alebo podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte

Ďalšie recepty
Jablkovo - pudingovy koláč
Alexandra Masarova
Jablkovo - pudingovy koláč
Koláčik s vôňou vanilky , škorice a jabĺk ako stvorený pre toto ročné obdobie ku káve či horúcemu čaju .
Marhuľový zákusok
LiViera
Marhuľový zákusok
Svieži a šťavnatý marhuľový zákusok. Lahodný krém, jemné korpusy a sladké marhule z kompótu. Tento marhuľový rez poteší v každom ročnom období.