
Torta osviežujúca a v týchto horúcich dňoch padne vhod.
Korpus: | ||
3 | kusy | vajce |
5 | polievkové lyžice | cukor krupica |
5 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
1 | polievková lyžica | olej |
1 | polievková lyžica | voda |
1 | polievková lyžica | holandské kakao |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
Plnka: | ||
200 | millilitrov | jahodové pyré |
200 | millilitrov | kyslá smotana |
250 | millilitrov | smotana na šľahanie 33% |
ovocie | ||
Na vrch: | ||
100 | millilitrov | voda |
20 | gramov | prášková želatína |
práškový cukor | ||
1 | kus | tortové želé |
Na ozdobu: | ||
1 | kus | prášková šľahačka |
150 | millilitrov | mlieko |
voda |
Korpus:
bielky vyšľaháme so štipkou soli dopenista, po lyžiciach zašľaháme cukor, žĺtky, olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosiate kakao. Upečieme v tortovej forme, priemer 24 cm, ktorú sme vymastili a vymúčili. Teplota 180°C 20 minút, sú iba orientačné. Necháme trochu vychladnúť, vyklopíme a prevrátime spodnou časťou navrch. Necháme vychladúť.
Plnka:
želatínu necháme napučať v 100 ml vody asi 30 minút. Potom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli, ale nesmie vrieť. Jahodové pyré si pripravíme z jahôd ponorným mixérom. Môžu byť čerstvé, mrazené, konzerva, aké máte k dispozícii. Primiešame kyslú smotanu, práškový cukor podľa chuti, rozpustenú želatínu a vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Všetko spolu prešľaháme.
Z korpusu odstránime šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení a vrátime do formy, v ktorej si vytvoríme mantinel z papiera alebo alobalu. Poukladáme ovocie. Začíname od okraju banánmi, jahody, ríbezle, alebo aké ovocie máme. Nalejeme pripravenú želatínovú plnku a odložíme do chladničky, pokým nestuhne.
Tortové želé si pripravíme podľa návodu a nalejeme na povrch torty pomocou lyžičky. Necháme stuhnúť. Ja som použila želé v prášku s jahodovou príchuťou z Lidlu, ale iba 400 ml vody, necháme mierne vychladnúť až potom navrtstvíme na plnku.
Ozdobíme šľahačkou alebo podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zamatová roláda
verika92
Zamatová roláda
Výborná kakaová roláda s dvoma druhmi krému. Stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame a vždy chutí.
Roláda s kávovou plnkou
verika92
Roláda s kávovou plnkou
Veľmi chutná roláda kakaová roláda s výborným kávovým krémom.