Letná torta - jahody a čokoládový mousse

Popis

Jahody a čokoláda - luxusný výsledok zaručený Áno

Letná torta - jahody a čokoládový mousse - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Kakaový korpus cca27cm
4kusyvajcia
120gramovkrupicový cukor
100gramovhladka muka
30gramovkakao
1balíkvanilkový cukor alebo 1čl vanilkový extrakt
30gramovolej
Čokoládový mousse
60gramovžĺtka (3ks stredné žĺtka)
150millilitrovplnotučné mlieko
150millilitrov30% smotana
450gramovtmavá alebo mliečna čokoláda (môže byť mix)
450millilitrovťažká krémová šľahačka 40%
Čokoládová ganache
100gramovhrubo nasekaná čokoláda (min. 52%)
100millilitrovsmotana na šľahanie 33%
Dokončenie
500gramovčerstvé jahody (môže byť 750g)
  nastaviteľný tortový ráfik
  pásková fólia

Inštrukcie

Kakaový korpus:

V malej miske zmiešajte hladkú múku a kakao, nechajte bokom. Bielky vyšľahajte s polovicou krupicového cukru na pevný sneh. Žĺtky našľahajte s druhou polovicou krupicového cukru a vanilkovým cukrom do peny. Obe hmoty zľahka spojte, pridajte preosiatu múku s kakaom a nakoniec zľahka vmiešajte olej. 

Dno tortovej formy s priemerom cca 27 cm vyložte papierom na pečenie. Cesto naplňte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov.  Asi po 15 min znížte teplotu na 155 stupňov a pečte ďalších cca 15 min, kým nie je korpus upečený. Zistíte pomocou špajchle.

Korpus nechajte chvíľku vychladnúť vo forme, potom ostrým nožom orežte boky torty, aby sakorpus uvoľnil, preklopte na chladiacu mriežku a nechajte úplne vychladnúť. 

 

Čokoládový mousse:

Čokoládu polámte na malé kúsky a dajte do väčšej misy, nechajte bokom. Oddeľte a odvážte žĺtka do malej misky.Do malého, ťažkého hrnca nalejte 150 ml smotany a 150 ml mlieka a zohrievajte, kým nezačne bublať. Netreba až do plného varu. 

V miske metličkou prešľahajte žĺtky do hladka. Pomaly nalejte 1/4 šálky horúceho mlieka do žĺtkov a neustále miešajte metličkou.

Postupne vlejte žĺtky späť do zvyšného mlieka v hrnci za stáleho miešania. Naďalej varte, neprestávajte miešať. Keď teplota dosiahne 85° C, odstráňte hrniec zo sporáka a rýchlo nalejte cez sito do misy, kde je nalámaná čokoláda. Metličkou miešajte čokoládu, kým nie je úplne roztavená a hladká. Môžete použiť blender na urýchlenie procesu. Počas miešania  treba  teplotu znížiť  na 35° C. Studenú smotanu na šľahanie - 40% dajte do veľkej misy  a šľahajte asi 3-5 minút, kým sa vytvoria  mäkké vrcholy. S veľkou metličkou  zľahka zapracujte šľahačku do čokoládovej zmesi. 

 

Zostavenie torty:

Korpus raz vodorovne prekrojte, ak treba, zrežte aj vrch do roviny. Nastaviteľný tortový ráfikdajte na podnos a z vnútornej strany vyložte páskovou fóliou. Do ráfiku vložte spodný plát korpusu, pokvapkajte rumom. 

Okolo celého obvodu poukladajte polovičky jahôd, reznou stranou k ráfiku. Jahody zľahka pritlačte. Snažte sa vyberať jahody podobnej veľkosti. Jahody rozložte aj doprostred ráfiku, celé alebo pokrájané na kúsky. Pripravený krém si preložte do cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou a nastriekajte do všetkých medzier medzi jahody.Vrch vyrovnajte. 

Priklopte druhým plátom korpusu a dajte do chladničky, kým si pripravíte čokoládovú ganache. 

 

Čokoládová ganache:

Nasekanú čokoládu dáme do misky, smotanu privedieme k varu. Horúcu smotanu nalejeme na čokoládu, chvíľku necháme postáť a potom vymiešame do hladka. 

 

Vyberte tortu z chladničky a mierne vychladenú ganache vylejte na vrch torty. Dajte do chladničky na niekoľko hodín vychladiť, najlepšie cez noc.

Pred servírovaním z vychladenej torty opatrne zložte ráfik aj páskovú fóliu a vrch torty  ozdobte kúskami jahôd. 

 

Dobrú chuť!

Základné ingrediencie: 

Recepty: 

Komentáre

vypadá super, určite vyskúšamÁno

ÁnoTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam. Ďakujem, vyskúšam

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.