Recept s fotopostupom na efektnú tortičku v štýle torty v tvare číslice.

Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | 1 hod |
Čas varenia / pečenia | 11 minút |
Celkový čas | 1 hod, 11 minút |
Ingrediencie
Pláty: | ||
185 | gramov | maslo |
150 | gramov | práškový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
290 | gramov | polohrubá múka |
20 | gramov | kakao |
1 | kus | vajce |
1 | kus | žĺtok |
Ganache: | ||
250 | millilitrov | šľahačková smotana |
100 | gramov | tmavá čokoláda |
100 | gramov | biela čokoláda |
Krémy: | ||
500 | gramov | mascarpone |
180 | millilitrov | na šľahanie |
Dokončenie: | ||
1 | kus | džem |
Inštrukcie
Po tom, čo som voľakedy skúsila "lineckú" tortičku v tvare srdca som sa rozhodla, že prišiel čas vyskúšať čokoládovú verziu. Keďže mám doma dcéru s histamínovou intoleranciou, do korpusu som namiesto kakaa dala karob a namiesto polohrubej múky som použila špaldovú celozrnnú. Spravila dve menšie tortičky (rozmer cca 20x20cm).
Jedna bola plnená mascarpone krémom s bielou čokoládou a druhá s vysoko percentnou tmavou čokoládou. Tá tmavá ma prekvapila ozaj výbornou chuťou a myslím si, že ani vzhľadu nechýbal kontrast .
Korpusy:
Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkou do svetlej peny. Prišľaháme vajíčko a žĺtko, ideálne izbovej teploty. Hnetacou metlou primiešame múku zmiešanú s kakaom.
Cesto ešte na podložke premiesime, podľa potreby podsypeme múkou a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
Po častiach odoberáme cesto, rozvaľkáme ho na papieri na pečenie, podľa potreby podsypeme múkou. Vykrojíme z neho podľa vopred pripravenej šablóny srdce. Moja šablóna mala rozmer cca 20 x 20 cm. Z tejto dávky cesta mi vyšlo 6 srdiečok a malé srdiečka ako dekorácie, alebo zjedenie ;)
Vykrojené srdce preložíme aj s papierom na plech a pečieme pri teplote cca 180°C cca 11 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou.
Rovnako postupujeme s ďalšími srdiečkami. Zvyšné cesto, ktoré nám ostalo po orezaní, držíme v chlade.
Na záver z neho vykrojíme posledné srdce a zo zvyškov malé srdiečka, ktoré môžeme použiť ne dekorovanie. Korpusy necháme vychladnúť.
Ganache do čokoládového krému:
125 ml smotany na šľahanie zohrejeme po bod varu, zalejeme ňou nalámanú horkú čokoládu, necháme chvíľu postáť a dôkladne premiešame necháme vychladnúť.
Rovnako pripravíme ganache s bielou čokoládou. V prípade, že sa nám čokoláda poriadne neroztopila, môžeme ešet zohriať vo vodnom kúpeli.
Smotanová náplň:
Šľahačkovú smotanu smotanu, vyšľaháme spolu s cukrom a mascarpone na tuhý krém, začíname na nižších otáčkach, neskôr ich zvýšime, dávame pozor na prešľahanie.
Krém rozdelíme na polovicu. Do jednej primiešame vychladené ganache z horkej čokolády a do druhej z bielej čokolády.
Dokončenie:
Tri pláty plníme smotanovým krémom s bielou čokoládou, zvyšné tri krémom s tmavou čokoládou. Krémy preložím do zdobiaceho vrecka.
Ja som svoje tortičky plnila o polnoci, úplne som zabudla na to, že som do čokoládovej chcela pláty potrieť malinovým džemom. Vy to môžte skúsiť.
Na spodné srdce striekame kopčeky krému so zdobiacim vreckom s primeraným nadstavcom s väčším okrúhlym otvorom (ja som taký nemala, a ešte zručnosť mi chýba, ale snaha bola )
Pokryjeme celu plochu, priložíme druhé srdce a postup zopakujeme. Vrchné srdce opäť ozdobíme krémom a dekorujeme podľa fantázie ovocím, alebo čokoládkami, srdiečkami...
Dáme stuhnúť do chladničky, ideálne cez noc, korpusu asi chvíľku potrvá, kým trošku zmäkne,
Poznámky
pri "kopčekovaní" krému na korpusy, odporúčam, najprv naniesť krém na vrchný plát a odložiť si ho bokom, až potom naplniť spodné dva pláty. Nakoľko sa mi krém pri zdobení v sáčku trochu zohrieval, aj okraje sáčku už neboli tak čisté, následne ani kopčeky veľmi hladké. Musím si kupiť nadstavec.











Recepty:
Základné ingrediencie:
- prečítané 9104x
- Pridať nový komentár
- Komentáre (7)