reklama

Šišky mojej babičky

Pridal/a cookerka dňa 10. 01. 2021 - 20:39 - Recepty cookerka
Šišky mojej babičky, Recepty na koláče, cookerka

cookerka | Šišky mojej babičky


reklama

Krehké fašiangové šišky so smotanou na šľahanie v ceste a s rumom

Ingrediencie
300 millilitrov mlieko
500 gramov polohrubá múka
2 kusy žĺtok
120 millilitrov šľahačková smotana
25 millilitrov rum
20 gramov droždie
2 čajové lyžičky kryštálový cukor
1 čajová lyžička soľ
Postup

Z deci vlažného mlieka, trošky cukru, zhruba hrste múky a kvasníc si pripravíme kvások. Dobre rozmiešame a necháme na teplom mieste aspoň 13-15 minút odležať.

Asi 40 g múky si odoberieme bokom na posypanie cesta. Múku si preosejeme do hotového kvásku, pridáme zvyšný cukor, soľ, žĺtky, smotanu, mlieko a rum. Dobre premiešame vareškou.

Riedke cesto vymiesime a posypeme trochou múky. Necháme kysnúť 75 až 85 minút.

Nakysnuté cesto vyberieme z misy a opäť ho poprášime múkou. Vaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Šišky vykrajujeme klasickým pohárom o priemere 6-7cm (vyšlo mi cca 40 ks). Necháme ich na doske ešte trošku podkysnúť, kým si poriadne rozpálime olej v panvici.

Cesto okolo vykrojených šišiek pozbierame a spracujeme z neho zvyšné šišky.

Vyprážame ich dozlatista z oboch strán. Povyberáme ich na servítku, aby sme odstránili prebytočný tuk.

Servírujeme ich s domácim džemom a posypané cukrom.

Dobrú chuť!

Doplňujúce obrázky
Šišky mojej babičky, Recepty na koláče, cookerka, 1

cookerka

Výnos
40 kusov
Celkový čas
2 hod, 30 minút
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama