Popis
Krehké nemastné fašiangové šišky s rumom

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Zdroj | Recept od babičky |
Čas prípravy | 2 hod |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 2 hod, 30 minút |
Ingrediencie
300 | millilitrov | mlieka |
500 | gramov | polhr.múky |
2 | kusy | žltka |
120 | millilitrov | šľahač. smotany |
25 | millilitrov | rumu |
20 | gramov | droždia |
2 | čajové lyžičky | cukru |
1 | čajová lyžička | soli |
Inštrukcie
Z deci vlažného mlieka, trošky cukru, zhruba hrste múky a kvasníc si pripravíme kvások. Dobre rozmiešame a necháme na teplom mieste aspoň 13-15 minút odležať.
Asi 40 g múky si odoberieme bokom na posypanie cesta. Múku si preosejeme do hotového kvásku, pridáme zvyšný cukor, soľ, žĺtky, smotanu, mlieko a rum. Dobre premiešame vareškou. Riedke cesto vymiesime a posypeme trochou múky. Necháme kysnúť 75 až 85 minút. Nakysnuté cesto vyberieme z misy a opäť ho poprášime múkou. Vaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Šišky vykrajujeme klasickým pohárom o priemere 6-7cm (vyšlo mi cca 40 ks). Necháme ich na doske ešte trošku podkysnúť, kým si poriadne rozpálime olej v panvici. Cesto okolo vykrojených šišiek pozbierame a spracujeme z neho zvyšné šišky. Vyprážame ich dozlatista z oboch strán. Povyberáme ich na servítku, aby sme odstránili prebytočný tuk. Servírujeme ich s domácim džemom a posypané cukrom.
Dobrú chuť!

Recepty:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 1598x