
cookerka | Šišky mojej babičky
Krehké fašiangové šišky so smotanou na šľahanie v ceste a s rumom
300 | millilitrov | mlieko |
500 | gramov | polohrubá múka |
2 | kusy | žĺtok |
120 | millilitrov | šľahačková smotana |
25 | millilitrov | rum |
20 | gramov | droždie |
2 | čajové lyžičky | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
Z deci vlažného mlieka, trošky cukru, zhruba hrste múky a kvasníc si pripravíme kvások. Dobre rozmiešame a necháme na teplom mieste aspoň 13-15 minút odležať.
Asi 40 g múky si odoberieme bokom na posypanie cesta. Múku si preosejeme do hotového kvásku, pridáme zvyšný cukor, soľ, žĺtky, smotanu, mlieko a rum. Dobre premiešame vareškou.
Riedke cesto vymiesime a posypeme trochou múky. Necháme kysnúť 75 až 85 minút.
Nakysnuté cesto vyberieme z misy a opäť ho poprášime múkou. Vaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Šišky vykrajujeme klasickým pohárom o priemere 6-7cm (vyšlo mi cca 40 ks). Necháme ich na doske ešte trošku podkysnúť, kým si poriadne rozpálime olej v panvici.
Cesto okolo vykrojených šišiek pozbierame a spracujeme z neho zvyšné šišky.
Vyprážame ich dozlatista z oboch strán. Povyberáme ich na servítku, aby sme odstránili prebytočný tuk.
Servírujeme ich s domácim džemom a posypané cukrom.
Dobrú chuť!

cookerka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Biele špice
Bejč | Recept na biele špice
Biele špice
Lahodné biele špice, ktoré sú veľkou konkurenciou tým klasickým tmavým.
Karamelový veterník
Bejč | Karamelový veterník
Karamelový veterník
Ďalší z výborných zákuskov z odpaľovaného cesta. Venčeky s výborným pudingovo-vanilkovým krémom, karamelovou šľahačkou a čokoládovou polevou na vrchu.