Popis
Koláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať so vzhľadom koláča.

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 50 minút |
Celkový čas | 1 hod, 20 minút |
Ingrediencie
500 | gramov | muka polohruba |
1 | polievková lyžica | olej |
1 | polievková lyžica | cukor kryštalový |
2 | kusy | vajce |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
300 | millilitrov | mlieko |
21 | gramov | droždie |
1 | balík | kypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom |
Náplň: | ||
200 | gramov | mak |
1 | polievková lyžica | maslo |
1 | polievková lyžica | cukor kryštalový |
1 | balík | cukor vanilkový |
1 | polievková lyžica | šťava citrónová |
1 | polievková lyžica | lekvár slivkový |
mlieko horúce | ||
Ešte potrebujeme: | ||
vajce, mlieko a maslo na potretie koláča | ||
tuk a múka na vymazanie formy |
Inštrukcie
Z vlažného mlieka, droždia, štipky soli a čajovej lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.
Preosiatu múku, kryštálový cukor, soľ a prášok do pečiva spolu premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko podľa potreby a vymiesime cesto, s ktorým hneď pracujeme.
Cesto rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke asi 3-4 mm. Pohárom o priemere cca 6 cm vykrojíme kolieska, na ktoré rozotrieme makovú plnku. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Po obvode pritlačíme, aby plnka nevytiekla a voľné konce dobre spojíme.
Takto pripravené kúsky ukladáme na okrúhly plech s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorý vyložíme na dne papierom na pečenie, boky natrieme tukom a posypeme múkou. Jednotlivé koláčiky ukladáme spojenými koncami smerom do stredu. Prvý rad začíname po vonkajšom obvode.
Keď je plech naplnený až po stred, koláč necháme asi 10 minút podkysnúť. Pred pečením ho potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 - 50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Hotový koláč vyberieme z plechu, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke.
Pohľad v reze:

Recepty:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 369x
Komentáre
Vyzerá krásne!




Veľká vďaka
Vyzerá krásne!




Vyzerá krásne!



