Kysnutý makový koláč - chryzantéma

Popis

Koláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať so vzhľadom koláča.

Kysnutý makový koláč - chryzantéma - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút
Celkový čas
1 hod, 20 minút

Ingrediencie

500gramovmuka polohruba
1polievková lyžicaolej
1polievková lyžicacukor kryštalový
2kusyvajce
1⁄2čajová lyžičkasoľ
300millilitrovmlieko
21gramovdroždie
1balíkkypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom
Náplň:
200gramovmak
1polievková lyžicamaslo
1polievková lyžicacukor kryštalový
1balíkcukor vanilkový
1polievková lyžicašťava citrónová
1polievková lyžicalekvár slivkový  
  mlieko horúce
Ešte potrebujeme:
  vajce, mlieko a maslo na potretie koláča
  tuk a múka na vymazanie formy

Inštrukcie

Najskôr si pripravíme makovú náplň. Mak zomelieme, premiešame s cukrami, citrónovou šťavou, pridáme maslo, lekvár a podľa potreby zalejeme horúcim mliekom. Vymiešame šťavnatú plnku a necháme odstáť asi 15 minút.
 

Z vlažného mlieka, droždia, štipky soli a čajovej lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.

Preosiatu múku, kryštálový cukor, soľ a prášok do pečiva spolu premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko podľa potreby a vymiesime cesto, s ktorým hneď pracujeme.

Cesto rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke asi 3-4 mm. Pohárom o priemere cca 6 cm vykrojíme kolieska, na ktoré rozotrieme makovú plnku. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Po obvode pritlačíme, aby plnka nevytiekla a voľné konce dobre spojíme.

Takto pripravené kúsky ukladáme na okrúhly plech s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorý vyložíme na dne papierom na pečenie, boky natrieme tukom a posypeme múkou. Jednotlivé koláčiky ukladáme spojenými koncami smerom do stredu. Prvý rad začíname po vonkajšom obvode.

Keď je plech naplnený až po stred, koláč necháme asi 10 minút podkysnúť. Pred pečením ho potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.

Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 - 50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Hotový koláč vyberieme z plechu, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke.

Pohľad v reze:

Kysnutý makový koláč - chryzantéma - recept postup 1

Recepty: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Komentáre

Vyzerá krásne!SrdceSrdceSrdceSrdceSrdce

Veľká vďakaSlnko

Vyzerá krásne!SrdceSrdceSrdceSrdceSrdce

Vyzerá krásne!SrdceSrdceSrdceSrdceSrdce

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.