reklama

Kysnutý makový koláč - chryzantéma

Pridal/a sedita321321 dňa 13. 11. 2019 - 23:01 - Recepty sedita321321
Kysnutý makový koláč - chryzantéma, Recepty na koláče, sedita321321

reklama

Koláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať so vzhľadom koláča.

Ingrediencie
500 gramov polohrubá múka
1 polievková lyžica olej
1 polievková lyžica kryštálový cukor
2 kusy vajce
1⁄2 čajová lyžička soľ
300 millilitrov mlieko
21 gramov droždie
1 balík prášok do pečiva s vínnym kameňom
Náplň:
200 gramov mak
1 polievková lyžica maslo
1 polievková lyžica kryštálový cukor
1 balík vanilkový cukor
1 polievková lyžica citrónová šťava
1 polievková lyžica slivkový lekvár
  mlieko
Ešte potrebujeme:
1 kus vajce
  trocha mlieko
  trocha maslo
  trocha tuk
  trocha múka
Postup

Najskôr si pripravíme makovú náplň. Mak zomelieme, premiešame s cukrami, citrónovou šťavou, pridáme maslo, lekvár a podľa potreby zalejeme horúcim mliekom. Vymiešame šťavnatú plnku a necháme odstáť asi 15 minút.

Z vlažného mlieka, droždia, štipky soli a čajovej lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.

Preosiatu múku, kryštálový cukor, soľ a prášok do pečiva spolu premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko podľa potreby a vymiesime cesto, s ktorým hneď pracujeme.

Cesto rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke asi 3-4 mm. Pohárom o priemere cca 6 cm vykrojíme kolieska, na ktoré rozotrieme makovú plnku. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Po obvode pritlačíme, aby plnka nevytiekla a voľné konce dobre spojíme.

Takto pripravené kúsky ukladáme na okrúhly plech s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorý vyložíme na dne papierom na pečenie, boky natrieme tukom a posypeme múkou. Jednotlivé koláčiky ukladáme spojenými koncami smerom do stredu. Prvý rad začíname po vonkajšom obvode.

Keď je plech naplnený až po stred, koláč necháme asi 10 minút podkysnúť. Pred pečením ho potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.

Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 - 50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Hotový koláč vyberieme z plechu, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke.

Doplňujúce obrázky
Kysnutý makový koláč - chryzantéma, Recepty na koláče, sedita321321, 1
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút
Priemer 5 (2 hlasov)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama