
kreativnepecenie | Kysnutý jablkový mrežovník
Kysnutý jablkový koláč, výborný aj na raňajky.
Kysnuté cesto: | ||
500 | gramov | polohrubá múka |
200 | millilitrov | mlieko |
120 | millilitrov | olej |
100 | gramov | kryštálový cukor |
1⁄2 | kus | droždie |
2 | kusy | žĺtok |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | mlieko |
Jablková plnka: | ||
1 | kilogram | jablká |
1 | čajová lyžička | škorica |
cukor | ||
chia semiačka |
Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžička) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť približne 10 minút.
V miske si dôkladne premiešame preosiatu polohrubú múku, zvyšok kryštálového cukru, olej, žĺtka, soľ a prilejeme kvások. Takto vypracujeme cesto, ktoré sa na misku a ruku nelepí a pekne sa leskne.
Cesto poprášime na povrchu múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod. (môže aj menej).
Medzitým si pripravíme plnku: Jablka očistené od šupky, nastrúhame na hrubom strúhadle a v hrnci podusíme s priliatím troškou vody. Pridáme škoricu a cukor podľa chuti. Niektoré jabĺčka sú tak sladké, že ja osobne necukrím.
Vykysnuté cesto na doske ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti. Väčšiu časť vyvaľkáme a dáme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech. Použila som plech s rozmermi 39x29cm. Na cesto položíme udusené jablká.
Z menšieho kusu cesta vyvaľkáme placku a ostrým nožom pozdĺžne narežeme pásy rôznych veľkosti, ktoré poukladáme na povrch jablkovej plnky ako mriežku. Mriežku natrieme s vajíčkom vyšľahaným s mliekom.
Vrch mriežky po natrení vajíčkom som posýpala aj chia semienkami, môžu sa použiť aj nadrobno nasekané oriešky.
Rúru predhrejeme na teplotu 200°C. Po 15 minútach pečenia teplotu znížime na 120-130°C a pomaly dopekáme ďalších 15 minút. Dĺžku pečenia si regulujte podľa skúsenosti s vlastnou rúrou, niekedy to môže byť dlhšie, ale aj kratšie.
Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.
Recept z môjho blogu kreativnepecenie.com

kreativnepecenie

kreativnepecenie

kreativnepecenie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty