Popis
Kysnutý jablkový koláč, výborný aj na raňajky.

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
Kysnuté cesto | ||
500 | gramov | polohruba muka |
200 | millilitrov | mlieko |
120 | millilitrov | oleja |
100 | gramov | kryštálový cukor |
1⁄2 | kus | droždia |
2 | kusy | zltky |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
na potretie | ||
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | mlieka |
Jablková plnka | ||
1 | kilogram | jabĺk alebo 7dcl fľaša nastrúhaných jabĺk |
1 | čajová lyžička | škorice |
cukor podľa chuti | ||
chia semienka alebo najemno nasekané oriešky podľa chuti |
Inštrukcie
Použila som plech s rozmermi 39x29cm.
Pracovný postup:
- Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžička) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť približne 10 minút.
- V miske si dôkladne premiešame preosiatu polohrubú múku, zvyšok kryštálového cukru, olej, žĺtka, soľ a prilejeme kvások. Takto vypracujeme cesto, ktoré sa na misku a ruku nelepí a pekne sa leskne.
- Cesto poprášime na povrchu múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod. (môže aj menej)
- Medzitým si pripravíme plnku: Jablka očistené od šupky, nastrúhame na hrubom strúhadle a v hrnci podusíme s priliatím troškou vody. Pridáme škoricu a cukor podľa chuti. Niektoré jabĺčka sú tak sladké, že ja osobne necukrím.
- Vykysnuté cesto na doske ešte raz prehnetieme a rozdelíme na dve časti. Väčšiu časť vyvaľkáme a dáme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto položíme udusené jablká. Z menšieho kusa cesta vyvaľkáme placku a ostrým nožom pozdĺžne narežeme pásy rôznych veľkosti, ktoré poukladáme na povrch jablkovej plnky ako mriežku. Mriežku natrieme s vajíčkom vyšľahaným s mliekom. Vrch mriežky po natrení vajíčkom som posýpala aj chia semienkami, môžu sa použiť aj nadrobno nasekané oriešky. Rúru predhrejeme na teplotu 200°C. Po 15 minútach pečenia teplotu znížime na 120-130°C a pomaly dopekáme ďalších 15 minút. Dĺžku pečenia si regulujte podľa skúsenosti s vlastnou rúrou, niekedy to môže byť dlhšie, ale aj kratšie. Vychladený koláč posypeme práškovým cukrom.
Poznámky
Recept z môjho blogu http://www.kreativnepecenie.com/2019/02/kysnuty-jablkovy-kolac-apple-pie/#more-3004



Recepty:
Základné ingrediencie:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 5813x