Kysnutý jablkový koláč

Popis

Kysnutý jablkový koláč, výborný aj na raňajky. Úsmev

Kysnutý jablkový koláč - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Kysnuté cesto
500gramovpolohruba muka
200millilitrovmlieko
120millilitrovoleja
100gramovkryštálový cukor
1⁄2kusdroždia
2kusyzltky
1⁄2čajová lyžičkasoľ
na potretie
1kusvajce
1polievková lyžicamlieka
Jablková plnka
1kilogramjabĺk alebo 7dcl fľaša nastrúhaných jabĺk
1čajová lyžičkaškorice
  cukor podľa chuti
  chia semienka alebo najemno nasekané oriešky podľa chuti

Inštrukcie

Použila som plech s rozmermi 39x29cm.

Pracovný postup:

  1. Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžička) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť približne 10 minút.
  2. V miske si dôkladne premiešame preosiatu polohrubú múku, zvyšok kryštálového cukru, olej, žĺtka, soľ a  prilejeme kvások. Takto vypracujeme cesto, ktoré sa na misku a ruku nelepí a pekne sa leskne.
  3. Cesto poprášime na povrchu múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod. (môže aj menej)
  4. Medzitým si pripravíme plnku: Jablka očistené od šupky, nastrúhame na hrubom strúhadle a v hrnci podusíme s priliatím troškou vody. Pridáme škoricu a cukor podľa chuti. Niektoré jabĺčka sú tak sladké, že ja osobne necukrím.
  5. Vykysnuté cesto na doske ešte raz prehnetieme a rozdelíme na dve časti. Väčšiu časť vyvaľkáme a dáme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto položíme udusené jablká. Z menšieho kusa cesta vyvaľkáme placku a ostrým nožom pozdĺžne narežeme pásy rôznych veľkosti, ktoré poukladáme na povrch jablkovej plnky ako mriežku. Mriežku natrieme s vajíčkom vyšľahaným s mliekom. Vrch mriežky po natrení vajíčkom som posýpala aj chia semienkami, môžu sa použiť aj nadrobno nasekané oriešky. Rúru predhrejeme na teplotu 200°C. Po 15 minútach pečenia teplotu znížime na 120-130°C a pomaly dopekáme ďalších 15 minút. Dĺžku pečenia si regulujte podľa skúsenosti s vlastnou rúrou, niekedy to môže byť dlhšie, ale aj kratšie. Vychladený koláč posypeme práškovým cukrom.
Kysnutý jablkový koláč - recept postup 1
Kysnutý jablkový koláč - recept postup 2
Kysnutý jablkový koláč - recept postup 3

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení
 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.