Prečo sa mi pri pečení overených receptov nedarí?

Ochutnám u kamarátky fúkané rožky, vypýtam recept, postupujem presne podľa neho a predsa sa nevydaria...Prekvapeniebuď sa nenafúknu alebo nejdú z formičky alebo...Smútok

Nájdem recept na internete, kde ho všetci chvália, vyskúšam upiecť ja...no katastrofa, cesto sa drolí alebo je mľandravé, koláčiky strácajú tvar...Smútok

Mám svoj, osvedčený, dlhoročný, rodinný recept, dlhé roky sú koláčiky perfektné a zrazu nejdú vyklopiť z formičky...Smútok

Stalo sa vám to tiež?Objímam

Naozaj sme nešikovné?Je na vine zlý recept?Rúra nám ukazuje zle stupne?Prekvapenie

Trošku som pátrala po tom, kde môže byť problém, veď predsa nie je možné že dvadsať báb povie že recept je úžasný a päť báb povie že sa to nedalo upiecť, nieto ešte zjesť...Áno

Prvý problém môže byť múka.Každá múka je z iného zrna, každá múka môže mať inú "lepivosť"Aj hladká múka z rôznych mlynov sa v recepte môže správať odlišne.Je to stále hladká múka ale kúpená od iných výrobcov, má iné vlastnosti.Dokonca tá istá múka z jedného mlynu, sa môže správať úplne inakšie ako pred desiatimi rokmi.Preto tie staré, rokmi overené recepty môžu zlyhávať...roky dozadu mala tá istá múka iné vlastnosti.Áno

Práškový cukor...áno, aj na ňom záleží a od rôznych výrobcov má rôzne vlastnosti.Neviem či je to iným podielom protihrudkových zmesí alebo čím, jedno však isté - nie je cukor ako cukor.Áno

Tuky a maslá...hádam ani netreba starým gazdinkám vysvetľovať že technológie sa rokmi zmenili a receptúry tiež, preto aj tuky nemajú tie vlastnosti čo pred desiatimi, dvadsiatimi rokmi.Aj keď napríklad výrobcovia receptúry roky deklarujú, oko vidí...MrkámUž sa vám stalo že ste mali dlhé roky osvedčený recept na linecké a zrazu nevyšli podľa predstáv?Stiahli sa v rúre?Akoby zbehli?V tuku alebo masle je pravdepodobne  väčší podiel vody a tým ako sa odparuje a koláčik stiahne alebo ste dali väčšie vajíčko ako malo byť, to tiež obsahuje vodu...Ak sa tak stane, pridajte do receptu iný tuk ako máte v ceste a samozrejme muku aj cukor.Áno

Orechové koláčiky sú tiež dobrá skúsenosť...niekomu sa cesto super dáva do formičiek, niekomu sa stráášne lepí...Vedeli ste že je rozdiel či orechy meliete na mlynčeku na orechy alebo ich mixujete v mixéry?V mixery sa rozomelú a olej z nich spraví cesto mastnejšie, vtedy treba určite pridať do cesta múku a cukor.Áno

Alebo sa stalo že v recepte je piecť 12 minút ale vy to máte ešte aj po 15tich surové?Nie je teplota ako teplota, hoci je to stále rovnaká teplota...že blud?180 stupňov na začiatku pečenia, nie je tých istých 180 stupňov ako po pol hodine pečenia.Preto je dobré, najmä na začiatku pečenia, ak potrebujeme mať v rúre 180 stupňov, nahrejeme rúru na 200 alebo 210, počkáme kým vyhreje, stiahneme a dáme dnu plech.Áno

A vedeli ste, že taktiež je veľký rozdiel, či miesite linecké cestá a iné tuhé cestá rukou alebo v robote?Staré recepty sú všetky tvorené na miesenie rukou.Áno

Ako teda piecť aby nás nešľaktrafil?Chichocem sa

Drobné koláčiky, o ktorých nemáte ani potuchy, určite skúšate najprv z polovičnej dávky.Áno

Všetky tuhšie cestá nechajte v chladničke odležať, aj keď to v recepte spomenuté nie je, pretože neodležané cesto sa už po pár minútach na teple správa úplne inakšie ako na začiatku práce s cestom.Dokonca sa odporúča všetky linecké cestá nechať odležať 15 hodín, až vtedy dôjde k dobrému prepojeniu surovín.Taktiež by sa nemali tieto cestá dlho miesiť v robote, alebo dlho rukou,  pretože tam dochádza k rozpúšťaniu tuku a ten pohlcuje múku a cesto stráca elastičnosť.Cestá je dôležité spracovať rýchlo, múku, cukor preosiať.Na kyprenie nepoužívať prášok do pečiva ale sódu bikarbonu aj to len v tých cestách, ktoré majú menší podiel tuku.Pri cestách s vysokým podielom tuku je kypridlo samotný tuk. Áno

Ak vykrajujete, určite si prichystajte na upečenie len pol plechu a vyskúšajte upiecť.Až vtedy zistíte ako sa cesto v rúre správa.Ak je vysušené, určite treba zvýšiť teplotu a nechať ho tam kratšie, ak sa cesto scvrkáva, určite je v tuku viac vody a treba cesto dorobiť cukrom a múkou a pridať iný tuk.Áno

Ak tlačíte do formičiek, určite vyskúšajte upiecť na začiatok len zo 5.Podľa výsledku si regulujte sami stupne na rúre alebo jednoducho poopravte cesto.Pozor na čerstvo vyvarené formičky s práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou, môže sa stať že vám upečené koláčiky nepôjdu vyklopiť.Na čerstvo vyvarené formičky (alebo nové formičky), je dobré kúsky cesta omočiť v múke, až potom natlačiť do formičiek alebo jednoducho pomúčiť formičky.Treba tie formičky akoby "vypiecť", až potom sa z nich bude dobre vyklápať.Áno

Netreba sa držať silou mocou receptov a potom nadávať že nefungujú.Treba použiť trošku sedliackeho rozumu a pomôcť si.ÁnoSkutočne môže byť recept pre niekoho perfektný a niekomu sa nevydarí ale naozaj za tým nemusí byť zlý recept.Úsmev

Nech sa vám darí v pečení a budem rada ak pridáte aj vy svoje postrehy pri pečení.Áno

Kategória: 

Ďakujem, že si sa podelila o cenné rady. Áno Ja som najväčší rozdiel videla pri pečení fúkaných kokosových rožkov, s herou a klasikou múkou boli dosť tuhé, fúkané rožky s maslom a celozrnou špaldovou,  sa rozplývali v ústach ...

Veľká vďaka za tieto rady. Práve včera som riešila problém fúkaných rožkov. Dve moje známe robili recept, ktorý používam a ktorý som im dala. Jedna mi nešťastná písala a poslala fotku, že z rožkov má len placky a skončili v koši a druhá nezávisle na sebe, nevedeli, že rovnako pečú, že je strašne šťastná, že sa jej tento rok fúkané rožky podarili a nie ako vlani...skončili v koši. Tu je čerstvý príklad, že nie vždy sa to podarííííí...len sa netreba vzdávať a treba skúšať...raz sa to určite podaríHambím saHambím saHambím saBozkávamBozkávamBozkávam

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.