reklama

Pre celiatika


reklama

Ahojte šikulky, chcela som Vás poprosiť tie čo už máte s tým skúsenosti, kamarátka má na budúci týždeň okrúhle narodeniny tak jej chcem upiecť tortu. Ona je však celiatička a ja neviem aký by bol najvhodnejší recept na korpus a tak isto aj krém aby to bolo chutné a samozrejme aj vhodné pre ňu. Torta by mala byť v tvare obdlžnika klasika lebo chcem spraviť pinďúra Váľam sa od smiechu po podlahe .

Pozrite si aj


reklama


reklama

ja som teraz robila kamoske flasu. staci Ti bezlepkova muka a sprav korpus ako bezne robis. plnku som robila mandlovu (puding + aroma + nasekane mandle) + jahody a jahodovy dzem. korpusy som poliala jahodovou stavou. boli maximalne spokojni Úsmev

doddy, Po, 09. 08. 2010 - 16:33

ja som robil korpus zo zlateho klasu,je celkom chutny a krem klasicky vareny vajickovy,akurat tam nemalo byt maslo.Neviem preco,tpri celiakii by nemalo vadit.Ale to dalej neriesim.Zakaznicka pozerala zlozenie a povedala,ze vyhovuje.Ale myslimzeby mohlo byt aj solamylove cesto.doddes

Bea40, Po, 09. 08. 2010 - 18:02

Doddy - nie všetci celiatici môžu mlieko, preto nesmie byť maslo! Patrím medzi takýchto ľudí - ver mi máme to ťažké.

zlatat, Po, 09. 08. 2010 - 20:01

Pridávam sa k Bei, ja mám synčeka podobne "postihnutého" - tiež je celiatik a okrem mlieka nesmie ešte ani sóju a poviem vám, je to veľmi ťažké nájsť pre neho vhodné potraviny.
A strašne veľa celiatikov je takých, ktorí majú aj iné pridružené potravinové alergie, tak sa zakaždým treba dopredu popýtať, ktoré potraviny okrem lepku ešte nemôžu.

Ja pečiem piškóty iba zo Zlatého klasu ( skúšala som piecť aj piškótu z MixC, ale nechutilo nám to ) - Dr.Oetker a krém pudingový - akýkoľvek: mandľový, vanilkový, kakaový, karamelový.
Puding sa môže iba značky Dr.Oetker, vlastne všetko iba z tejto značky - aj prášok do pečiva, vanilkový cukor,...

Môj osvedčený recept na piškótové cesto je:
4 vajcia, 3 zlaté klasy, 150 g cukru, 1 dl oleja, 1/2 prášku do pečiva Dr. Oetker. Postup ako pri klasickej bábovke.

doddy, Po, 09. 08. 2010 - 23:30

Viem,ze je tam vela pridruzenych chorob.Peni mi vypisala aj E-cka,ktore nemozu byt.Plnesom to akceptoval a podrobne som s nou vsetky suroviny prebral.Skusal som aj ryzovu muku,ale nejako sa mi to nevidelo,aj ked korpus bol ovela jemnejsi ako s klasickej muky.Ale to by bolo potrebne asi viacej kombinacii vyskusat.A to niejelacna zalezitost.Aj mandlovamuka sa celkom dala,ale ten korpus vyjde velmi draho/muka stoji skoro 15€kilo/a treba.Korpus bol "tazky".Vsak mandle su dost mastne,tak asi vies ake to mohlo byt.Skusil som pridat k vyslahanym vajciam este navyse sneh z 8 bielkov.To boolo celkom ok.Ale na klasicku tortu by to bolo 8 vajec+ sneh z 8 bielkov,cukor350g a 350g mandlovej mukyTak je t dost draha zalezitost.A myslim,ze ten korpus zo zlateho klasu je chutnejsi.Tolko moje pokusy...doddes

doddy, Po, 09. 08. 2010 - 23:30

Viem,ze je tam vela pridruzenych chorob.Peni mi vypisala aj E-cka,ktore nemozu byt.Plnesom to akceptoval a podrobne som s nou vsetky suroviny prebral.Skusal som aj ryzovu muku,ale nejako sa mi to nevidelo,aj ked korpus bol ovela jemnejsi ako s klasickej muky.Ale to by bolo potrebne asi viacej kombinacii vyskusat.A to niejelacna zalezitost.Aj mandlovamuka sa celkom dala,ale ten korpus vyjde velmi draho/muka stoji skoro 15€kilo/a treba.Korpus bol "tazky".Vsak mandle su dost mastne,tak asi vies ake to mohlo byt.Skusil som pridat k vyslahanym vajciam este navyse sneh z 8 bielkov.To boolo celkom ok.Ale na klasicku tortu by to bolo 8 vajec+ sneh z 8 bielkov,cukor350g a 350g mandlovej mukyTak je t dost draha zalezitost.A myslim,ze ten korpus zo zlateho klasu je chutnejsi.Tolko moje pokusy...doddes

zlatat, Ut, 10. 08. 2010 - 16:27

Aj mne sa najviac osvedčil Zlatý klas ... Promix náš malý nemôže, z ryžovej múky sa mi to moc nepozdávalo, MixC nebolo zlé, ale dosť sa drobila a chuťovo to bolo také zvláštne ( viac mi z nej chutilo odpaľované cesto ) ... no cenovo je to všeobecne drahá diéta.
Je ešte jedna zmes špeciálne stavná na piškótové cestá - je to MixA od Scharu - nie je ale na predpis a nie vždy ju dostať ... ešte som ju neskúšala, ale aj to výjde hodne draho - tuším okolo 5 € za 0,5 kg

Ja robím korpus:6vajec vyšľahám s 200g prašk.cukru,potom pridám240g bezlep.múky PROMIX PK,1 kypriaci prášok Dr.Oetker.ked chcem orechový korpus tak dám3PL mletých orechov.namiesto múky môžeš dať aj solamyl,ale ten ľúbi pod plnkou zvlhnúť.Múku ti môže kamarátka doniesť.Krém robím 3dl mlieka a1zlatý klas uvarím a do vychladnutého primiešam 250gmasla alebo HERY a 100g pr.cukru.ked chcem čokoládový krém tak dávam roztopenú vár.čokoládu.vyskúšaj uvidíš,ja si pečiem podľa tohto receptu,som tiež celiatička.Úsmev

vďaka za typ, ja mám od nej PROMIX UNI môžem použiť aj ten????? plnku by som skombinovala čokoládovú s banánovou to by šlo dokopy či?????

duranlb, Št, 12. 08. 2010 - 19:52

ja ma synovca celiaka a teraz nedavno som robila tortu podla receptov od Bea40 a možem vrelo odporucit. on nastastie moze mlieko, tak som plnky robila z rastlinnej šlahacky a pudingu. robila som aj semifreda aj roladu. bea v receptoch uvadza muku schaer mix C a este jednu promix. ja som dala iba promixPK a korpusy boli bajecne.
tu je link na repcitky:
http://www.tortyodmamy.sk/?q=bezlepkove-korpusy

neviem či sa včas dočkám odpovede ale pre istotu skúsim Chichocem sa koľko korpusov my treba upiecť keď použijem zlatý klas alebo tú múku promix???? ako veľmi to nadvihne???? chcem robiť pepíka - pipíka ako trčí z nohavíc Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama