praskanie torty
Pozrite si aj
jedna sa o tuto torticku... praska mi fialova potahovka pod bielou - uz mi napadlo aj, ci to nie je tym, ze do nej davam dost vela gelovej Wilton farby? alebo ci nie je moc prepracovana hmota?... http://www.tortyodmamy.sk/narodeninove/pre-kamaratku-pohlad-zhora
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja ti neodpoviem bohuzial,ale aj ja som sa chcela uz davno opytat na tu vlkost a lepkavost torty,pouzivam wi a nemozem ju ani dekorovat,co je za pol minuty,minutu mokra!mam z toho nervy,ale ja zijem vo velmi vlhkom prostredi,myslela som,ze je to tym,vonku sa nam aj auta"potia"normalne teciu po nich kvapky akoby prsalo..tak som myslela,ze je to preto,nepomaha ani ventilator..tak som zvedava,ci ma niekto podobne skusenosti,ked je v chladnicke je opet sucha,ale trva to dlhsiu dobu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
idem skusit susic na vlasy :D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sausen, vysusila som to fenom (VYSCHLO TO RYCHLO!!), a dala do kupelne, do vane, otvorila okno... je v chlade, ale nie az takom, ako chladnicka - inak by sa kompenzacia (= mokro, zmaknutie potahovky a s tym spojene problemy) zopakovala - teraz len dufam, ze zostane pokope tak, ako je, a drobne puklinky zamaskujem pasikmi hmoty, co uz... viem ze to tak robi vela ludi tu na stranke, no rada by som vediet, co mam robit, aby sa to uz nestavalo...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
s fondant nepracujem, ale ked sa ti s nim nedari a nedari sa ti ani doma robena MMF preco neskusis hotove potahovky, ako White Icing, alebo Smartflex Velvet a podobne?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lebo neviem kde ich mam kupit? zijem v UK na dedine, a tu v najblizsom Tescu maju len fondant, alebo si mozem robit MMF. ale pravda, musim si urobit prieskum trhu... ktovie, mozno budem prekvapena, ake tu mam moznosti. dakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak smartflex v anglicku nie, ale White Icing alebo nejake ine Wilton hmoty urcite ano. ved v anglicku mas milion internetovych obchodov. skus skusit aj ine.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
podľa mňa hmota nech je ktorá chce ,keď praská, tak môže byť jedine málo tuku. Alebo je už z výroby nekvalitná. Do MMF treba super práškový jemný cukor a pridať trošinku cery a vaľkať na škrobe a je ok. Ale načo stresy dievčence,ved sú riadne poťahovky, WI,K2,RDI,.......kopec tu nami odskúšané.Pár halierov za tie stratené nervy nestojí. A vo vlhkom prostredí veru je zle aj tu máme problém s vlhkosťou. Sausen nato musíš moja veru prísť sama v Tvojom prostredí si v cudzine však, niekedy aj keď to nie celkom dobre vyzerá je lepšie skombinovať na boky torty kokos,orechy a nejaký ten marcipán- asi najlepšie pravý. A vyskúšala si MMF? Keď tortu dáš do chladničky a potom ju vyberieš je samozrejme , že zmena teploty urobí svoje. Studený vzduch aký len môžeš silný, prievan ináč všetky poťahovky sú tukové,takže je to na Tebe. Poťah čo najmenej tuku......... čo sa v danej oblasti používa,neskúšala si sa spojiť z cukrárom kde bývaš Sausen? Ako sa chová taká želatína? Veru máme to starosti v lete WI zatiaľ čo máme odskúšané je asi naj. Nech sa nám bez "nervov" spoločne darí!!!!!!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tiez som sa chcela pytat na tento problem, potenie a praskanie hmoty..Tak ja som uz vyskusla na zaciatku MMF, potom Pasta Dama Decor, WI, K2 ... a tieto problemy poznam hlavne pri kupenych hmotach. Potilo sa mi to, normalne mi zacala stekat vyschnuta praskova farba potocikmi... Cize to asi zalezi len na sucasnom vlkom prostredi...lebo by sa mi to potilo vzdy, nie? Praskanie si ja vysvetlujem tym, ze je v hmote asi vela farby...lebo to ked prezeniem v MMF, ani ju nevyvalkam Je to fakt otrasny pocit, dame si zalezat na tych vytvoroch....konecne je dielo hotove, vytiahnem to z chladu a po chvili toto
torta place
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tiez som mal minuly rok problem s potenim potahovky,co mi nikdy nerobilo.Bolo to v obdobi,ked vela prsalo.Vytiahol som tortu z chladnicky a o par minut sa rosila,lepila.Prisli horucavy a samozrejme bol problem tortu aj potiahnut.Kupil som klimu,z hodiny na hodinu.Problemy skoncili,v teplom pocasi si miestnost vytemperujem nanormalnu pracovnu teplotu,vo vlhkom pocasi ked vyberem tortu z chladnicky a zacne sa rosit,zapnem klimu a o10 minut je sucha.Bola to investicia/myslim nejakych 250,-€/ale nelutujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ale keď sa odnesie do normálu :D to je ok no veď to ináč ani nemôže byť. Ešte doporučíme na zadnú stenu do chladničky dať polystyrén stačí 1-2 cm hrúbka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem za rady a komentare, no potesilo ma (nie v zlom!), ze nie som jedina, co ma taketo problemy. ja neviem co je to K2 alebo RDI cico, Pasta Dama a co tu ludia spominaju, ja som v zahranici - takze musim prist na to, co tu maju, a skusit to, momentalne som financne na hranici takze nemam ani na skatule (odkaz pre Doda hehe) ale vsetko sa hadam casom zlepsi, a potahovky - len skusat... to "spotenie" torty mi dnes rano krasne poriesil susic na vlasy, odporucam... mna skor trapi to praskanie - no mozno som mala skusit pridat ten tuk.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ceru - stužený pokrmový tuk treba skúšať, no čo už moja
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ak hmota praská - je precukrovaná alebo prefarbená,
ak sa potí - tak je vysoká teplota - od +25 C bude problém - kto chce robiť v lete doma, nech si kúpi klímu ako Doddy, profi cukrárenské výroby majú nato vybavenie,
robiť tortu v lete len tak v kuchyni takmer na kolene je o nervy !!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak ja nepeciem ani rok, teda torticky a to s tym letom ma dost ohromilo
my byvame na hornom poschodi, rozny byt....extremne horucavy v byte lete!!!cize bez klimy si asi ani na tortu ani nezmurknem
Dakujem za informacie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Karolinka skus si pozriet na nasich slovenskych strakach tie hmoty, porovnaj ceny a snad mas niekoho na Slovensku kto by ti to potom poslal do UK. skus si kupit po jednej z kazdeho druhu a uvidis co sa ti najviac osvedci.
ja som uz na SVK a zila som v UK, teraz som si porovnavala ceny foriem a pod. a na prekvapenie som zistila ze tu na SVK sme na tom lepsie. ale zas cokoladu si kupujem aj teraz v UK a posielaju mi ju sem a vyjde ma to lacnejsie aj s postovnym.
alebo sa skus spojit s inou dusou co pecie v UK a uz ma nieco odskusane.snad ti poradi.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja používam PDT,mne sa tiež rosila a lepila.Ale zistila som že je to tým že som si chladničku nastavila na silnejší stupeň aby mi skôr ztuhla.Potom keď som vybrala v kuchyni teplo a už to išlo.Teraz si ju potiahnem večer cez noc ju mám v chladničke,aby pomaly stuhla a ráno dokončievam.Nič mi nerosí,netečie,nelepí.Toto je moja skúsenosť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Karolinka, praveze zavidim ti ze zijes v UK a mas tam ovela viac moznosti objednat si hadam aj lacnejsi tovar na pecenie ako my tu,kde si kazdy dovozca prirata aj rozne priplatky. Mas milion e-shopov v UK, a posta ti to doruci do domu, ja som len tak z blbiny klikla na ebay.co.uk a hned mi naslo, minimalne reggalice,aj ked tu som neskusala,anajdes tam toho kopec a kopec
http://cgi.ebay.co.uk/REGALICE-Renshaw-Ready-to-Roll-Sugarpaste-White-5…
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem za tip masenka, ale tieto sugarpaste stoja 4 x tolko co fondant z Tesca... a rovnako je to vsade inde na webe - uvidime, kedy sa dostanem do stadia, ze si ich budem moct dovolit vyskusat ;o)) teraz mam prace tolko ze robim na istotu s odskusanym, len nedavam tortu do chladnicky a je to v pohode. tu v UK nie je 30 stupnov nikdy, len vlhko... takze sa to da zvladnut. myslim ze to praskanie bolo od presusenej potahovky - davala som vela cukru na dosku a ziadny tuk, teraz si mastim ruky a JE TO ROZDIEL joj aka som rada ze existuje tato stranka!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte
Ten problém s potením mám aj ja. Používam PDT aj WI. Najväčší problém je v tom že ak je torta dlhšiu dobu vonku tak už normálne tečie a mala som aj také že PDT začal skĺznúť dole. A pritom používam pod poťahovku pudingový krém s veľkým množstvom masla.
Tak povedzte mi ako to robia profíci keď na svadbe je vonku na stole torta celú noc a vyzerá tak isto ako na začiatku.
Čo by sme mali robiť ináč? :(
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja myslim ze v tych tortach je len minimum plnky... musia byt suchsie aby tak vydrzali, ale taka krasa je na ukor chute moj nazor
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nedavno som si kupila chladnicku s ventilatorom vo vnutri, krasne ofukuje torty a odkedy ju mam este sa mi nestalo, ze by mi torta v chladnicke vlhla. Dokonca, ked necham kusok torty len v chladnice do rana je uplne vysuseny od ventilatora.A ani nebola draha, ako normalna, velmi odporucam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no presne klimu jedine klimu,ja mam v celom dome klimu,len v kuchyni nie,{byt prenajaty,v mojom vlastnom bude jasne!}takze budem nejaku prenosnu musiet kupit,to mi bolo jasne,len som myslela,ze ci daco aj ine sa nahodou neda s tym porobit my mame nad 25 v byte stale,dokonca ked pustim klimu v hale a pozatvaram dvere vsade mam 30-31st v kuchyni,pri vareni sa to da zvladnut,ale pri tortach veru nie max v zime nejake 2mesiace je pod 25 a to aj obcas ohrievac pustime ked je ze 18 a tak my sme prehriati uz tu,
takze kto sa divi,aj ja som sa kedysi divila,ale po 11rokoch tu sa uz nedivim
zatial mi tie torty na klimu veru nezarobia,ale co uz ludia maju aj ine drahsie konicky
takze sa uz na nu chystam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte zienky - sikulienky,
obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Tortu Sehrezada (uz mam jednu taku v albume) mam uz sice takmer hotovu, ale uz vcera som musela davat novu vrstvu potahu na vrch, pretoze mi to po preschnuti zacalo pukat a praskat. Stalo sa mi to aj pri poslednych 2 tortach - uz sa z toho idem zblaznit. Pridala som teraz uz aj glukozu do fondantu - na nete som vycitala, ze to zvysuje elasticitu... kupujem si z Tesca Ready Fondant Icing, je to biela hmota s octom, da sa krasne hladit, lestit, nie ako MMF - ten mi stale vyzera (sice len trosku) dierkavy ako syr... (tiez neviem, preco). No ten nepraska... tak neviem - uz som experimentovala a miesala ich aj dokopy, vtedy to bolo celkom fajn!
Dnes som vybrala tortu z chladnicky a pukliny su po bokoch a uz len dufam, ze tie praskliny pod vrchnou vrstvou sa neotvoria az natolko, ze praskne aj vrchna. To by bola katastrofa! Zakaznicka zaplatila za tuto tortu strasne peniaze (moj odberatel - predajca si berie 50%)takze som sa fakt snazila.
Okrem toho, po vybrati z chladnicky sa robi kondenzacia - torta je vlhka a lepkava, a dufam, ze to preschne a zmizne. Po roku snazenia a ucenia sa si este stale pripadam ako totalny amater. Modelovat viem, ale vychytat chyby a problemy a vyhnut sa im, to mi akosi stale nejde.
Dakujem Vam za rady, tuto stranku (a vsetky Vase dielka) zbozujem!
Karolinka