
Ojbavila som tento recept na veterník pečený ako koláč v jednom kuse na plechu. Je super, tak som sa rozhodla sa podeliť.
Odpaľované cesto: | ||
250 | gramov | maslo |
250 | gramov | hladká múka |
300 | millilitrov | voda |
štipka | soľ | |
8 | kusy | vajce |
Plnka 1: | ||
7 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | liter | mlieko |
3 | balíky | Zlatý klas |
250 | gramov | maslo |
2 | polievkové lyžice | práškový cukor |
Plnka 2: | ||
500 | millilitrov | smotana na šľahanie |
2 | balíky | stužovač šľahačky |
trocha | cukor | |
Poleva: | ||
50 | gramov | kryštálový cukor |
3 | polievkové lyžice | mlieko |
200 | gramov | práškový cukor |
Cesto:
Vodu necháme zovrieť, pridáme soľ a necháme rozpustiť tuk, potom naraz nasypeme múku a vymiešame. Varíme ešte asi 3 - 4 minúty.
Necháme trocha vychladnúť, po jednom primiešame vajcia. Tu by som odporučila ešte jedného pomocníka a mixér s metličkami na kysnuté cesto, vymiešame do hladka.
Cesto rozdelíme na dve časti. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, jednu časť natrieme na plech vymytý studenou vodou /ja som pre istotu dala aj papier na pečenie a cesto po upečení pekne skĺzlo/ a pečieme 30 minút. Prvých 15- 20 minút je zakázané otvárať rúru, inak cesto klesne a koláčik už nebude tak fajný.
To isté zopakujeme aj s druhou časťou cesta a obe necháme vychladnúť.
Plnka 1:
Kryštálový cukor si upálime na karamel, zalejeme 3/4 l mlieka a necháme rozpustiť.
Zlaté klasy si rozmiešame do zvyšného mlieka a vlejeme do karamelového mlieka, kým sa dobre rozpustí, uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom a po častiach pridávame karamelový puding.
Plnku natrieme na spodný plát, keďže je trochu "hrboľatý", krém natrieme tak, aby sa krém usadil v jamkách.
Plnka 2:
Šľahačku dotuha vyšľaháme so stužovačmi a podľa chuti aj s cukrom a natrieme na pudingovú plnku. Prikryjeme druhým plátom cesta tak, aby vypuklé časti boli na vrchu. Polejeme polevou, necháme dobre vychladnúť a podávame.
Poleva:
Kryštálový cukor necháme skaramelizovať, zalejeme mliekom a necháme rozpustiť. Práškový cukor preosejeme a postupne k nemu prilievame karamelové mlieko. Vymiešame, ak je málo mlieka, pridáme obyčajné, a pofŕkame vrch koláča.
veru je výborný, chuťovo je ako klasické veterníky - ak sú robené "poctivo"...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Je naozaj dobrý,my tento veterník nazývame-mraky oblaky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja taký pečiem a volám ho vlny a je výborný môžem odporučiť , vyskúšajte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
doma sa mi vydaril suprovo, ale teraz som v mimo domu v cudzine a tie pláty nie a nie oddeliť od plechu, normálne mám nervy až sa mi plakať z toho všetkého chce...poradte ako ich dostanem dole, ale aby mi ostali v celku....dakujem za rady
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tanja, tu je každá rada dobrá, ešte pred pečením si si mala vymazať plech alebo vyložiť papierom na pečenie. Teraz by som použila dlhý nôž a opatrne, kúsok po kúsku by som pláty podoberala, aby sa pekne oddelili. Alebo skús položiť na studenú vlhkú utierku, na bábovku to zaberá tak možno aj na pláty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mariolka, ďakujem, presne tak som spravila a potom som to pracne oddeľovala od plechu, no už je veterník poskladaný od večera v chladničke
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to som rada, že sa vydarilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mariolka, smiem dve otázky? môžu sa pláty piecť na silikonových podložkách? a môže sa toto cesto piecť naraz v teplovzdušnej rúre?
vyzerá mňamkovo, veterníky milujeme všetci
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kramky, na silikónových podložkách som ešte nepiekla, ale vzhľadom na celkové dobré vlastnosti silikónu by to nemal byť žiadny problém. A takisto ich môžeš piecť naraz, ušetríš si čas aj energie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem, ďakujem
to sú také tenké čierne, pečiem na tom všetko, nielen vianočné pečivo, veľmi to šetrí čas, hlavne sa nič neprilepí a ani plech netreba umývať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ach tááák, ja to volám "fólia na pečenie", pretože je to tenučké ako papier na pečenie /silikón býva hrubší a máš pravdu, je to vynikajúce na pečenie, ja ju
tiež používam veľmi často...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňam, vyzerá úžasne!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ten musi byt vyborny, milujem veterniky
