reklama

Maxi veterník na plech

Pridal/a Mariolka dňa 26. 09. 2010 - 13:44 - Recepty Mariolka
Maxi veterník na plech, Recepty na koláče, Mariolka

reklama

Ojbavila som tento recept na veterník pečený ako koláč v jednom kuse na plechu. Je super, tak som sa rozhodla sa podeliť.

Ingrediencie
Odpaľované cesto:
250 gramov maslo
250 gramov hladká múka
300 millilitrov voda
  štipka soľ
8 kusy vajce
Plnka 1:
7 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 liter mlieko
3 balíky Zlatý klas
250 gramov maslo
2 polievkové lyžice práškový cukor
Plnka 2:
500 millilitrov smotana na šľahanie
2 balíky stužovač šľahačky
  trocha cukor
Poleva:
50 gramov kryštálový cukor
3 polievkové lyžice mlieko
200 gramov práškový cukor
Postup

Cesto:

Vodu necháme zovrieť, pridáme soľ a necháme rozpustiť tuk, potom naraz nasypeme múku a vymiešame. Varíme ešte asi 3 - 4 minúty.

Necháme trocha vychladnúť, po jednom primiešame vajcia. Tu by som odporučila ešte jedného pomocníka a mixér s metličkami na kysnuté cesto, vymiešame do hladka.

Cesto rozdelíme na dve časti. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, jednu časť natrieme na plech vymytý studenou vodou /ja som pre istotu dala aj papier na pečenie a cesto po upečení pekne skĺzlo/ a pečieme 30 minút. Prvých 15- 20 minút je zakázané otvárať rúru, inak cesto klesne a koláčik už nebude tak fajný.

To isté zopakujeme aj s druhou časťou cesta a obe necháme vychladnúť.

Plnka 1:

Kryštálový cukor si upálime na karamel, zalejeme 3/4 l mlieka a necháme rozpustiť.

Zlaté klasy si rozmiešame do zvyšného mlieka a vlejeme do karamelového mlieka, kým sa dobre rozpustí, uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame s práškovým cukrom a po častiach pridávame karamelový puding.

Plnku natrieme na spodný plát, keďže je trochu "hrboľatý", krém natrieme tak, aby sa krém usadil v jamkách.

Plnka 2:

Šľahačku dotuha vyšľaháme so stužovačmi a podľa chuti aj s cukrom a natrieme na pudingovú plnku. Prikryjeme druhým plátom cesta tak, aby vypuklé časti boli na vrchu. Polejeme polevou, necháme dobre vychladnúť a podávame.

Poleva:

Kryštálový cukor necháme skaramelizovať, zalejeme mliekom a necháme rozpustiť. Práškový cukor preosejeme a postupne k nemu prilievame karamelové mlieko. Vymiešame, ak je málo mlieka, pridáme obyčajné, a pofŕkame vrch koláča.

Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Zlomené srdce veru je výborný, chuťovo je ako klasické veterníky - ak sú robené "poctivo"...Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

aj ja taký pečiem a volám ho vlny a je výborný môžem odporučiť , vyskúšajte Hambím sa Hambím sa Hambím sa Hambím sa Hambím sa Hambím sa Hambím sa Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam

tanja75, Pi, 09. 09. 2011 - 14:27

doma sa mi vydaril suprovo, ale teraz som v mimo domu v cudzine a tie pláty nie a nie oddeliť od plechu, normálne mám nervy až sa mi plakať z toho všetkého chce...poradte ako ich dostanem dole, ale aby mi ostali v celku....dakujem za rady

tanja, tu je každá rada dobrá, ešte pred pečením si si mala vymazať plech alebo vyložiť papierom na pečenie. Teraz by som použila dlhý nôž a opatrne, kúsok po kúsku by som pláty podoberala, aby sa pekne oddelili. Alebo skús položiť na studenú vlhkú utierku, na bábovku to zaberá tak možno aj na pláty Úsmev

tanja75, So, 10. 09. 2011 - 08:19

mariolka, ďakujem, presne tak som spravila a potom som to pracne oddeľovala od plechu, no už je veterník poskladaný od večera v chladničke Bozkávam

kramky, Pi, 09. 09. 2011 - 15:13

Chichocem sa mariolka, smiem dve otázky? môžu sa pláty piecť na silikonových podložkách? a môže sa toto cesto piecť naraz v teplovzdušnej rúre? Slnko vyzerá mňamkovo, veterníky milujeme všetci Zlomené srdce

kramky, na silikónových podložkách som ešte nepiekla, ale vzhľadom na celkové dobré vlastnosti silikónu by to nemal byť žiadny problém. A takisto ich môžeš piecť naraz, ušetríš si čas aj energie. Slnko

kramky, So, 10. 09. 2011 - 00:28

Chichocem sa ďakujem, ďakujem Chichocem sa to sú také tenké čierne, pečiem na tom všetko, nielen vianočné pečivo, veľmi to šetrí čas, hlavne sa nič neprilepí a ani plech netreba umývať Chichocem sa

ach tááák, ja to volám "fólia na pečenie", pretože je to tenučké ako papier na pečenie /silikón býva hrubší a máš pravdu, je to vynikajúce na pečenie, ja ju Úsmev Úsmev Úsmev tiež používam veľmi často...

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama