Marcipan
Pozrite si aj
Ja používam na ružičky hmotu Smartflex flower/kupujem v cukrárenských potrebách/
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ak chceš "vyrábať" kvetinky, kúp si hmotu smartflex flower, popozeraj, preštuduj fotopostupy a príď na niektoré stretko, tam všetko môžeš vidieť na vlastné oči a skúsiť na vlastné prstíky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Marcipán od OEtkera je mňamkový
obaľujem ním lieskovec a zalejem čokoládou...proste na pralinky.
Ak chceš modelovať kvietky isto skús inú hmotu.Smartflex,PDT,WI,K2...proste čokoľvek iné len nie RDI bo to je moc mäkké.
Tu si môžeš prečítať o kupovaných hmotách a rozhodnúť sa:
http://tortyodmamy.sme.sk/forums/kupovane-potahovacie-hmoty
Tu si prečítaj o doma vyrobených a nemusíš kupovať:
http://tortyodmamy.sme.sk/forums/doma-vyrobene-hmoty
Každý modeluje z niečoho iného, sama sa rozhodneš.
Želám pevné nervy pri prvých kvietkoch (moje ma vedeli kus potrápiť
)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem vám.To s tou záhradkou bol vtip,cez vikend sa chystam spravit prvu tortu,dufam ze Dr.Oetket nesklame a budem nim moct tortu potiahnut bez toho aby sa mi roztrhla..Chcem spravit nieco ako balicek,vyzera to jednoducho,uvidime ci bude. Na ,,maslicky" tiez pouzit hmoty ktore ste mi vymenovali? alebo co je najlepsie? aby neboli makke :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak to sa priprav, že ti 1 balenie na celú tortu nebude stačiť - vyjde ti to len tak tak. Ja by som ti odporúčala urobiť si doma vlastnú poťahovú hmotu z marsmallow cukríkov (voláme to MMF) - recept nájdeš na tejto stránke v sekcii Recepty - marcipán, fondán a iné. Odporúčam Ti Bohušov recept. Je to veľmi jednoduché s použitím mikrovlnky. Hlavne si na to kúp považský práškový cukor - je na našom trhu najjemnejší a výborne sa s ním pracuje. S MMF potom môžeš potiahnuť tortičky a aj modelovať kvety a pod. - pri modelovaní si ruky trochu natri bielym tukom (cera) a bude sa ti dobre pracovať. Pri vaľkaní MMF môžeš použiť práškový cukor alebo kukuričný škrob na podsypanie. A je lepšie keď si hmotu pripravíš deň vopred.
Všetko o poťahových hmotách si vyhľadaj tu na stránke v sekcii Diskusie a tam máš na výber doma robené alebo kupované hmoty.
Každá z nás má svoju obľúbenú hmotu a tak musíš aj ty skúšaním zistiť čo ti najviac vyhovuje.
Takže veľa zdaru pri poťahovaní a tvorení
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a ak sa smiem spytat,co sa chuti tyka,ako je na tom MMF?..lebo predsa,marcipan je marcipan :)..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Slass, myslim ze vsetky hmoty su celkom chutne, inak by ich zienky asi nepouzivali...
A len tak na okraj - asi ziadna cukrarka nepotahuje torty "pravym marcipanom", to sa len tak laicky nazyvaju vsetky hmoty. Pre ludi su vsetky taketo torty marcipanove.
Chutovo ti presny rozdiel nepoviem, ja mmf nepouzivam, ale sama zistis, ze na potahovanie, modelovanie, kvietky,... je rozhodujuca kvalita hmoty, nie chut. Takze vela stastia!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
keď poznáš ako chutia cukríky marshmallow, tak približne tak chutí aj hmota MMF - je to sladké. Základom fondánových hmot je cukor - niektoré hmoty sú výraznejšie, iné majú skôr neutrálnu chuť a najviac sa hnoty približujú vanilkovej chuti. A potom sú tu samozrejme hmoty s ovocnými či čokoládovými príchuťami. Do domácej MMF si môžeš podľa vlastného výberu pridať arómu želanej chuti - napr. banán, vanilka...
Tak nech sa Ti darí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, ja mám tiež požiadavku na potiahnutie torty pravým marcipánom. Poradte mi prosím mám vaľkať na cukre, alebo na solamyle. A ako hrubo ho treba vyvaľkať? Tiež sa toho obávam, budem robiť budúci týždeň.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kuk na túto diskusiu:
http://tortyodmamy.sme.sk/co-pod-marcipan-dr-oetker-zaciatocnik
je tam, že podpsýpajú škrobom Gustin
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
25. september 2012 - 22:58 poslal Slass
Ďakujem za vsetky vase doterajsie rady.Bez vas by sa mi to asi nepodarilo.Pridavam fotku mojej prvej,a dufam ze nie poslednej torty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Podľa má je škoda, že málokto používa pravý marcipán. Ja som síce začiatočník, resp. Pečiem len pre rodinu, ale pri úplne prvej objednávke som mala požiadavku na pravy marcipán a žiadne umeliny. Dovtedy som používala smartflex a ptedtym som vyskusala aj falošný marcipán aj mmf. Najlepšie s mi robilo so smartflexom, ale chuťovo sú to všetko umeliny v porovnaní s marcipánom. Z torty to dá každý dole a potom sa to vyhadzuje, zatiaľ čo pravý marcipán zaručene každý zje... Ja mám trošku problém že na torte mi niekedy na hranách popraska, ale zatiaľ to nikomu nevadilo. Skúste ochutnať smartflex a marcipan neuverim, keď mi niekto povie, že necíti rozdiel :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pravý marcipán ti na hranách popraská?
Veď je dostatočne mastný
on skutočne nemá prečo popraskať.A vyrábaš si ho sama alebo kupuješ?
Len keď chceš bielu tortu, pravým marcipánom si nepomôžeš.
Pozrela som si fotky...to fakt chceš povedať že všetky, teda okrem svadobnej keďže je biela sú z pravého marcipánu?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A kto tvrdi, ze neciti rozdiel medzi marcipanom a smartflexom?
Tak mi to vyznelo, akoby si nechapala, preco cukrarky bezne nepouzivaju pravy marcipan, ked je chutovo najlepsi...?
Nie som ziadny odbornik, ale asi nejde len o chut a to je skoda, mas pravdu. Okrem toho, ze je asi najdrahsi (ci to by zakaznikovi nevadilo? ), ma uplne ine zlozenie a teda ine vlastnosti ako druhe hmoty, hlavne v elastickosti - modelovanie kvetov a ozdob ktore potrebuju vytvrdnut, je maksi a mastny, nevyvalka sa na tenko a to robi vahu na torte, neviem aky makky by bol v lete, nikdy nebude sneho-biely... A aj ked vacsine moze chutit, nemyslim, ze kazdy ho zarucene zje. Ma silnu mandlovu vonu a chut, a to tiez kazdy nemusi mat rad, nehovoriac o alergikoch.
Vseobecne to vidim tak, ze potahovane torty sa robia hlavne kvoli tomu efektu, dekoraciam, su zaujimave, niekedy az neskutocne realne, 3D, atd. Ale nikdy som ani necakala, ze si pochutim na potahovke (alebo aj marcipane), iba na torte pod nim. Preto by som si stale radsej dala klasicku obliatu cokoladou ci posypanu orechami. No tie nejak vysli z mody a to je este vacsia skoda.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zdravím vas všetkých...Som zaciatocnik
,a chcela som sa spytat ako na marcipan.Skusala som robit ruzicku.Postup aj videa som poprezerala na internete. Na konci sa to na ruzicku dokonca aj podobalo,ale s marcipanom sa velmi zle pracovalo.Kupila som si ten od Dr.Oetkera. Lepil sa,a ked som mala prilis tenky platok,trhal.Ked som mala ruzicku hootovu,nie a nie stvrdnut
Nefarbila som ho.Moze to byt tym?..A co tak dat praskovy cukor,aspon na prsty?? Prosim poradte,nech si mozem spravit celu zahradku 