kysnuté cesto
Pozrite si aj
ja nedavam olej, ale rozpustene maslo (alebo heru) a vydrzia dlhsie makke. Moja mama robi s olejom a tiez jej zvyknu rychlo stvrdnut.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja do kysnutého cesta už nedávam vajíčko a tiež dávam roztopené maslo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja robím kysnuté cesto takto 1/2 kg múky poloh.,KL cukru,KL soli,polovičku droždia,250g mlieka,poprípade ak mám smotanu kyslú tak polovicu alebo jogurt,trochu oleja,vajíčko.pred pečením potriem olejom a aj počas pečenia zo dva,tri razy potriem a po upečení horúcou vodou a zakryjem utierkou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mäkké aj na druhý deň:
1kg hladkej múky, 1 kocka droždia, 0,5 l mlieka, 2 dcl oleja, 1 kl soli, 3 pl kr. cukru, 3 celé vajcia
- natieram ich až po upečení s cukrovou vodou a prikryjem, keď ich vychladnuté dáš do misky kysky a zakryješ zaručene ich budeš mať mäkké hoc aj na tretí deň, finta je hlavne v múke
recept je od cukrárky Jožky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja pečiem aj z polohrubej , hlavne záviny. Vynechávam vajíčka , dávam olej , alebo maslo , masť , čo uznáš, nechám mierne podkysnúť , ponatieram vajíčkom, upečiem, nechám vychladnúť a potom prekryjem kuch. utierkou.
Tak piekla moja babka , mama aj ja. Zatiaľ všetkým veľmi chutili . A na manželovej 50-tke si ich nevedeli vynachváliť a to boli pečené deň predtým.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
..ja davam na 75dkg muky hl. 25 dkg palmarinu,mam ho maky a dobre je dat ked natries plnku postruhaj 1 jablcko, to je jedno ci je makovnik alebo orechovnik...vyskusaj, je stavnaty aj za 4 dni..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja robim kysnute cesto takto:
0,5 kg polohrubej múky, 10dkg cukru, 10 dkg tuku(maslo, hera, palmarin co je doma), 1/2 kocky kvasnic, 3 zltky, 3dcl mlieka, trosku soli. Po upeceni potieram sladkou vodou a na chvilu zakryjem druhym plechom. Vzdy je makke a ked peciem viac a dam do si do mrazaku tak po rozmrazeni su ako cerstve. Ked chcem slanu variantu tak tu robim z hladkej muky a nedavam tam cukor a pridam viacej soli.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja robim takto,1kg pohr muky,1 kocka kvasnic asi 1/2L mlieka vlazneho,2 PL cukru krystaloveho,sol,1 cely margarin,(hera,helia,margarin) rostopit,ked mam aj cit.koru nastruham 1 vajco(nemusi byt).Najskor spravim kvasok atd,to asi vies,potriem pred pecenim roztop.margarinom a aj po upeceni.Su dobre aj na druhy den,ked vobec nejake zostanu.Nech sa Ti dari,dopecenia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
do kysnuteho cesta davam len a jedine bravcovu mast a ked robim buchty tak ich doslova cele ponatieram rozpustenou mastou ja viem nie je to zdrave ale mem buchticky krasne makucke aj niekolko dni
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dievčatá, mám otázočku trošku pomimo tort, ale pečenia sa týka.... chcem sa vás opýtať na nejakú fintu ohľadne kysnutého cesta, pretože vždy ked urobím kysnuté záviny-čoko-mako-orecho--vníky, tak sú dobré len v ten deň, ked su upečené...na další deň sú už tvrdé a chutia tak, akoby už mali týždeň. Robím ich takto: kvások+ múka, troška soli, kryšt. cukor, vajíčko, trocha oleja...(všetko od oka ale zhruba z kila múky to robím) pred pečením potieram olejom, po upečení vodou alebo mliekom ešte za horúca a prikryjem utierkami.... Kde robím chybu, alebo čo mám robiť inak? Máte niekto nejaký zaručený super recept? dakujem za odpovede