reklama

marcipán na poťahovanie


reklama

ja robievam marcipán suš. mlieko + prášk. cukor koľko lyžíc mlieka toľko cukru vody podľa potreby , vypracúvám ho vo vrecku alebo rukami, farbiť sa dá ľubovolne ,ale.... dobre sa z neho robia kvety , figúrky a pod. ale veľmi ťažko sa z neho poťahuje trhá sa nedá sa vyhladiť lenže u nás v rodine všetkých strááášne chutí a ked som minule potiahla tortu marcipánom s cerou tak ma hned odhalili a aj ked torta bola pekne potiahnutá nebola som spokojná a tak nemáte niekto recept na marcipán s ktorým sa dobre poťahuje ale chutí viac po mlieku?Torta ďakujem

Pozrite si aj


reklama


reklama

ali.sona (bez overenia), St, 18. 11. 2009 - 17:47

Minule som niekde čítala, sprav poťahovú hmotu s marschmallow, ale cukor daj pol na pol so sušeným mliekom. Pridaj mandľovú arómu.

sona7, St, 18. 11. 2009 - 18:42

ja ,co som citala do marschmallow to su tie penove cukriky ,daju sa do mikrovlnky roztopit,tam ide len cukor a niekto dava aromu alebo citron. stavu...

marycka, St, 18. 11. 2009 - 21:54

severinka,ja som objavila vyborny marcipan.:1salko,1susene mlieko polotucne 400g,1lyz.oleja a voda ale opatrne.skus je dobry.ked ti stvrdne daj na ch vilu do mikrovlnky.

ahoj marycka, akurat dnes som pisala do disk.temy, ze mi tento marcipan stvrdol. Dala som ho do mikrovlnky, ale nebol vobec tvarny, tak som ho potom mokrymi rukami miesila, a ked sa uz zdalo ze nieco z neho bude,tak sa mi rozsypal pod rukami. Ake mas s tym skusenosti? Co som urobila zle? DakujemSlnko

už som ho vyskúšala a stalo sa mi to isté a nepomáhala ani mikrovlnka ani voda potom som k tomu kúsku keď som ho vybrala s mikrovlnky prisypala som asi 2 lyžice sušeného mlieka a rovnaký pomer cukru a vodu a miesila som to dokopy a zasa sa s tým dalo dobre pracovať

kjanka, Št, 19. 11. 2009 - 08:00

Na poťahovanie robím nepravý marcipán: 250g prášk. cukru /Považský cukor/, 200g sušeného mlieka a 250g Cery. Rozvaľkávam medzi dvomi mikroténovými fóliami. Ružičky ani nič na ozdobu z neho nerobím, ale na poťahovanie je dobrý...

daduš, Št, 19. 11. 2009 - 13:54

ahoj kjanka, ja som ho teraz robila v domnení, že z tejto hmoty narobím mini koláčiky - hríbky, rôzne ovocie...
Vznikla mi z toho však nejaká pasta, ktorá mi skôr príde, že sa lepšie natiera ako vaľká.
Mám ešte nechať postáť,umúdri sa alebo z tych mini- marcipánikov nebude nič? Plačem Smútok

kjanka, Št, 19. 11. 2009 - 14:38

Ahoj daduš, ja ked som kedysi začínla, tak som robila ružičky zo sušeného mlieka s práškovým cukrom v rovnakom pomere a zarábala som ho s bielkom a alkoholom v rovnakom pomere. Ale veľmi rýchlo to schne, takže to je výhodou aj nevýhodou tejto hmoty. Ale na modelovanie je najlepší WI, s tým som veľmi spokojná. So salkom som ešte nerobila, takže Ti neviem poradiť.Smútok

daduš, Št, 19. 11. 2009 - 20:01

kjanka, ja poťahujem tiež z WI a aj som s nim spokojná nadmieru, len som chcela vykúšať ako sa robí s mliečnym marcipánom s cerou v pomere 250 cukor, 250 cera, 150 sušené mlieko. A to len preto, že moja dcera miluje mliečny marcipán. Doteraz som robila pre ňu vždy obyčajný 250 cukor, 125 sušené mlieko, 1PL kukuričný sirup alebo med a voda. Neviem čo ma to dnes napadlo, že vyskúšam tento s cerou. A asi poputuje do smetí, alebo ho skúsim použiť ako nejakú plnku. Mne to zostalo nie ako poťahová hmota, ale ako nejá mazľavá pasta.
No nič, už som si zarobila normálny s vodou ako zvyknem a už som aj porobila nejaké hríby a marhulky.

kjanka, Št, 19. 11. 2009 - 22:13

Daduš, ja mám v recepte o 50g sušeného mlieka viac. Skús pridať to mlieko, ale môžeš aj cukor. Ja som si dokonca vylepšila recept, aby bol marcipán belší - ubrala som 50 g mlieka a nahradila som ho cukrom. Aj s týmto sa mi dobre robí. Napadlo ma čosi: dúfam, že ceru netopíš. Ak Ti môžem poradiť, WI tortu nepoťahuj, to je dosť drahý špás, v Zeelandii je RDI, myslím, že stojí okolo 115,- Sk/kg a robí sa s ním super, akurát na figúrky nie je, lebo hned nezasychá. Dokonca sa ani nerosí ako K2, akurát nemá takú mandľovú arómu. Vyskúšaj. Nech sa Ti darí.

daduš, Pi, 20. 11. 2009 - 10:40

kjanka, ceru som netopila, len nastruhala a tak vymiesila, ale napriek tomu sa to valkat nedá. Teda nie tak ako normálny mliečny marcipán.
Viem, že WI je drahy, ale z neho sa mi všetko dobre robí, aj kvietky a figurka, len na ne pridávam do WI cukor.Ale vyskušam snáď aj ten RDI.
V akých množstvách je balený?

kjanka, Pi, 20. 11. 2009 - 12:29

Daduš, skús do toho marcipánu vmiešať ešte cukor, uvidíš... RDI je balené po 6kg. Ja do WI nepridávam cukor, iba to nechám trošku obschúť. Postavičky síce nerobím, ale ružičky a patchwork áno. Hlavne na patchwork ho rozgúľam, nechám obschúť a potom robím. A ten ďalší zmesený je suchší a suchší...

Ahoj Daduš - ja používam na poťahovanie vždy len mliečny marcipán - 250 gr cera - len si ju nasekám nožom na menšie kúsky - 250 gr práškový považský cukor a 150 gr sušené mlieko odtučnené / max. 1,5 % tuku/ - pridám ešte pár kvapiek mandľovej arómy aby dobre zavoňalo. Vymiesim v miske - mäkký je vtedy, ak ho dlho miesiš / skús ho potom dať na chvíľu do chladničky, nech Ti zatuhne/.
Ja vaľkám len na doske posypanej práškovým cukrom, aj vrch posypem práškovým cukrom - nepoužívam žiadne fólie. Boky torty poťahujem tak, že si nožom narežem pásy podľa výšky torty, trošku natriem boky maslovou plnkou a tak ich prikladám po obvode celej torty. Vrch potiahnem nakoniec - som s tým veľmi spokojná, lebo sa dajú spoje dobre zahladiť. Jedina nevýhoda toho marcipánu je, že sa nedá dobre zafarbiť na sýte farby, / vtedy urobím ten druhý marcipán - čo je na ozdoby/.
Škoda, že máš tie problémy, lebo to potom nepridá na dobrej nálade.
Držím palce, nech sa Ti darí Úsmev Hambím sa Slnko

daduš, Pi, 20. 11. 2009 - 16:48

Ďakujem krásne za info. Nepomohol ani cukor pridať,nič. On nieje mäkký, len nie je konzistencia , žeby sa dalo vaľkať. Ale možno je to cukrom. Považský tu v Rakúsku nepredávajú, tak som kúpila Wiedensky.Na normálny marcipán bez cery, je dobrý aj ten ale na tento asi nie. A ďalší problém môže byť aj cera, tú tu tiež nepredávajú , dala som biely tuk - ceres. Takže ked budem na slovensku, vyskúšam na malom množstve surovín ako sa hmota správa so slovenskými surovinami.

výborný na poťahovanie vyskúšala som ale našim maškrtným jazýčkom až tak nechutil

kjanka, Št, 19. 11. 2009 - 22:16

Vidíš, a ja zas mám zákazníkov, ktorí iba mliečny chcú a ja by som už radšej iba s RDI robila..Smútok

ja dávam do marcipánu so sušeného mlieka 2 lyžice kukuričného sirupu a len za malú kávovú lyžičku cery

marycka, Št, 19. 11. 2009 - 13:00

povazsky cukor je dobry.este moze byt chyba v sus.mlieku.ja davam laktino polotucne 14percent.skus dat trocha medu,alebo kukur.sirup.nemusi sa vobec valkat medzi igelity.ale mne sa toto stalo tiez ale sdruhej hmoty,a nepomohlo mi nic.myslim, ze to bolo bud tym cukrom,alebo mliekom.nech sa dari.
.

Korona, Št, 19. 11. 2009 - 20:36

...severinka, skús v Zdravej výžive, ak máš možnosť.Tlieskam Torta

marycka, So, 21. 11. 2009 - 18:14

ivana.prave vcera som robila s toho salkoveho marcipanu.presne ako pises.po chvili bol tvrdy ale potahovalo sa mi dobre.myslela som ze to bude salkom .kupila som ho v lidli taky laciny,ale kamoska mi povedala,ze jej sa to tiez stalo a mala salko to drahe.tak neviem.predtym sa mi dobre robilo.este to moze robit psenicny sirup.dala som namiesto oleja.tak neviem aky teraz pouzijem.som s toho na nervy.bola som rada ze som nasla dobry recept konecne.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama