
Recept som už raz vložila ale tu je krátky fotopostup.
Ingrediencie
cesto: 50g polohrubej muky, 1 ČL kypriaceho prasku, 10 vajec, 290g krystal.cukru, praskovy cukor na posypanie
plnka: 500ml smotany na slahanie, 1 stuzovac slahacky, 7-8 PL lyzic slivkoveho lekvaru
Inštrukcie
Postup:
Dve vajcia, 8 zltkov, 80g krystaloveho cukru a 1 vanilkovy cukor - vyslahame do hustej peny. Potom jemne zapracujeme muku s kypriacim praskom.
Z 8 bielkov a zo zvysneho cukru vyslahame tuhy sneh.
Plech vylozime papierom na pecenie a cukrarenskym vreckom nan vedla seba striedavo vytlacame pasy snehového cesta a potom žĺtkove cesto.. Plech vlozime do predhriatej rury.
Upeceny vychladnuty plat rozrezeme pozdĺž na dve polovice. Jednu natrieme slivkovym lekvarom a slahackou vyslahanu so stuzovacom. Zakryjeme druhou polovicou platu, boky zatieme šľahačkou a vrch posypeme praskovym cukrom.
Elekt.rura 160C
Teplovz.rura 140C
Plyn.rura stupen 3
Cas pecenia: cca 35-40 minut.






Kardinalove rezy - fotopostup., návod, Zákusky a koláče
Komentáre
Normálne sa Kardinálove rezy upečie jeden plech, pozdlž v strede sa prereže na dve rovnaké polovice. Prvú časť jednoducho prevrátim na tácku s dečkou a natriem slivkovým lekvárom. Na to na hrubo dám šľahačku a prikryjem druhou časťou. Preto že je cesto dosť krehké, pre istotu prerežem v strede (na poslednom obrázku to aj vidieť). Takto sa to jednoduchšie vrchný diel prekladá a keď sa posype rovnomerne cez sitko práškovým cukrom, nie je to ani vidieť.
Potom sú rezy široké ako polovica plechu.
Ja som tu piekla dva plechy z čoho som urobila tri rezy. Išlo to na veľkú oslavu a mali tam plno aj iných zákuskov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojky, ja som trochu nepochopila ten postup : to spodne cesto natieras lekvarom na spodok cesta, ktore prevratis aby to boli akoby zrkadlovo oproti sebe tie cesta? a kedy natieras horne cesto lekvarom, lebo to si tam nespomenula.Inak dakujem za fotopostup
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ako to prerežem to rozumiem,ale máš nejaký trik na bielka,aby mi nespľasli keď to vyberiem z rúry?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vidím, že by som hore"pôvodný" recept mala doplniť. Aj ja som bola jeleň. Nemám rada recepty na pár riadkou. Jednoduché ale nič nehovoria.
dica Po upečení je celé cesto prilepené na "papier na pečenie". Preto že je pritom dosť krehké aj lepivé, tak prerežem stredový pás aj s papierom. Na tácku dám ozdobný papier, uchytím na spodku papier s Kardinálovým rezom a prevrátim na pripravenú tácku. Potom mi je jednoduchšie pekne stiahnúť dole papier. Natriem slivkovým lekvárom (ja dávam dosť na hrubo)+ na dva prsty šľahačku. Zo začiatku som dávala aj pod vrchný plát ale som s tým prestala.
Tamik Pri tomto zákusku ma bielka nikdy nesklamali, skôr žltka, vyleteli pri pečení hore a potom som ich "ledva našla".
Pri každom šľahaní bielkov, aby pekne držali, aj snehové pusinky:
- bielka pred použitím by mali mať správnu teplotu - hodinu pred použitím ich dám do kuchyne
- čisté bielka - žiadny kúsok žltka
- dám štipku soli
- najprv šľahám mierne 2-3 min. potom už pridám na najvyšší stupeň
- až teraz začnem pridávať cukor (ja dávam kryštálový) a šľahám aj 10 minút
- keď je cukor viac menej rozpustený dám nad paru, podľa toho na čo potrebujem 10 -30 min.
Pri Kardinálovych rezoch 10 minút stačí. Ešte trochu došľahávam aj keď zoberiem dole.
- počkám 5-6 minút a potom dávam do cukrárského sáčku a na vopred naznačené miesta, bielkové cesto vytlačím, žltkové sa aj tak medzi to rozleje.
Pri piškótových cestách nedávam nad paru.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aha,tak to som nevedela že to treba aj nad parou.Ďakujem velmi pekne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem uz vsetko chapem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super,ale ten receptik bych chcela aj tak mat,je to bohove
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to je recept na 1 plech, lebo mne to vytekalo z plechu bolo toho veľa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prave teraz na meniny som kardinalove rezy piekla. Mnam,len sa tak zaprasilo.
Ja mam trochu iny recept - je vylepseny o cucoriedky - mnam. Pecie sa zo 16 vajec a upecu sa dva platy:
Bielkove cesto: 14 bielkov+1 lyzicka krystaloveho cukru vyslahat na tuhy sneh,potom pridat 35 dkg praskoveho cukru a este dobre vyslahat mixerom.
Na 2 hlboke plechy /ja mam 40x32cm/vystlane popierom kladiem lyzicou po 4 pasy dalej od kraja / tam pride zltkove cesto/.
Zltkove cesto:14 zltkov a 2 cele vajcia+ 1vanilka +16dkg práskoveho cukru dobre vyslahame mixerom do peny, potom pridame 10dkg polohrubej muky s 2 lyzickami prasku do peciva.
Zltkove cesto 5 pasov nalejeme medzi bielkove cesto tak, ze na krajoch je zltkove cesto.
A tiez to rozdelime na 2 plechy. Pecieme na 150°C asi 20min.
Ja som to radsej miesala na dva krat, lebo by sa mi to nezmestilo do mojej misy na slahanie.
Postup plnenia: vychladnute , otocené hrbolcekmi nahor,1.cesto potrieme cca 3dcl slivkovym lekvarom, posypeme zavaranymi cucoriedkami /3dcl/ natrieme vyslahanymi slahackami / 500-600ml slahackovej smotany 33% + 2 stužovace/. Prikryjeme 2.cestom hrbolcekami nahor a posypeme praskovym cukrom. Pozor, hned nekrajat aj ked to laka. Treba to nechat dobre stuhnut v chladnicke. Dobru chut!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Toto čo mám nafotené je taktiež na dvoch plechoch pečené, potrebovali narezať menšie rezy aby bolo viac kusov.
Tradičné torty aj zákusky ja nemením zložením.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irma, prosím Ťa, nie je to veľa z 10 vajec na jeden plech? Ja má plech najväčší 35 x 30cm. Mne sa to zdá, ze to bude veľa. Chcela by som ho upiecť teraz v sobotu, na akom veľkom plechu si robila ty?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj ja mám plech 32x40cm a tých 10 vajec je myslené menších z veľkých domácich vajec dávam 8 ks. Zákusok je ľahučký
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem Irmuška za rýchlu odpoveď, nejako si to prispôsobim. Dúfam, že sa mi podarí. Tento zákusok som jedla v Maďarsku a strašne bol dobrý a tento tvoj vyzerá presne takisto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tento zákusok nemá chybu. Je vynikajúci. Dala by som si ho, aj keby som mala tú najprísnejšiu dietu. Vôbec nie je zložitý, to len tak na prvý pohľad vyzerá. Odporúčam vyskúšať a nič na ňom nemeniť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mila Irma, ja mam tento recept (celkom presne taky) z jednej rakuskej cukrarne, fakt skvely... lenzeee, mne to bielkove cesto vzdy, vzdy, ozaj vzdy, celkom splasne! Skusala som uz vsetko mozne, slaham mixerom, naskor bez pary, potom nad parou, zo snehu by sa dala aj socha vytesat, ked davam na plech je to takmer na vysku dlane - a potom :( Niekedy splasne uz v rure, niekedy "az" ked chladne... Co prosim Ta robim zle? Vopred dakujem za radu, nazor, cokolvek...
P.S. nastastie vzdy chuti vyborne, takze ak ma z casu na cas chyti mania robit s tymto receptom pokusy, vsetci okolo su nadseni... v zavere samozrejme okrem mna
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj Gabatko mne bielky pre zmenu celkom dobre sa držia. Vajíčka sú rôznej veľkosti, preto keď sú väčšie dávam viac cukru, potom to určite nesplasne.
Aj teraz mám väčšiu objednávku na oslavu a to len "Kardinálove rezy" majú byť.
Držím Ti palce nech sa Ti vydaria
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ako si to prosím ťa prekrojila,ja som z bielkov mala asi hrúbku 4 mm,tak mi to spľaslo keď som to vybrala z trúby.