reklama

Celiakia

nika13 , 07. 01. 2010 - 22:36

reklama

Ahojte babulky,v prvom rade prajem všetučko krásne do Nového roku,všetkým,ktoré túto stránku zbožňujete tak ako ja :)Aby nás tu len pribúdalo :)
Babulky chcem Vás poprosit,ktoré máte skúsenosti s pečením z bezlepkovej múky,počula som,že sa s tým nepracuje práve najlahšie a mám teraz takúto tortičku robit,máte nejaké triky a rady,ktoré by mi pomohli?A ako je to s poťahom z WI,farbami Wilton a perleťovými leskami na zdobenie ,môžu sa používať,máte s tým skúsenosti?
Ďakujem

Pozrite si aj


reklama


reklama

Ťukni si do starších receptov, bol tam jeden kde namiesto tejto múky použiješ pudingy dr. Oetker, ja som skúšala tento recept a cesto je jemnunké a výborné. Tento puding ako jediný vraj celiatici môžu.

MariaK, Št, 07. 01. 2010 - 22:48

pečenie vôbec nie je náročné, iba sa používa iná múka alebo pudingy miesto múky

brona, Pi, 08. 01. 2010 - 19:11

momentalne je na trhu bezlepkova muka Schär Mix C urcena na pecenie tort a zakuskov a s tou sa da robit naozaj lahko uplne ako s beznou. Ostatne su specificke a musis poznat presny recept- nestaci nahradit normalnu muku bzl. Pytaj si ju od tych , kto ti zadal piect tortu- normalne v obchode stoji 189 SK- to by sa tTi predrazilo, na recept ju ma celiatik za cca 56 Sk 1 kg.Prepac tie koruny, ja este stale prepocitavam.
Inak plna zakuskov, navodov na bzl.tortu a piskotove cesto a korpusy, jedina s nafotenymi navodmi je web ivako.cz link bezlepkova kucharka a tam uz si rozbal co chces vsetko ma nafoteny navod.
http://ivako.cz/dorty.htm
to je link, klikni na tortu, kazda ma nafoteny navod a vsetky su bzl.
Nie je pravda, ze staci vymenit muku- teraZ JE NA TRHU MOC DRUHOV BZL.MUKY A NIE VSETKY SU VHODNE /pardonm za caps/ na pecenie kolacov a tort, niektore vyzaduju inu konzistenciu cesta, ine pridat guarovu alebo xantanovu gumu ine sa dvihaju pri rozlicnej teplote, niektore sa daju
pouzivat ako bezne. Treba poznat a vyskusat. Ak si len vymenila muky a vyslo to, gratulujem.Momentalne je na recept/lekarensky/ najlacnejsia muka Mantler bez laktozy a s tou treba fakt vediet.

nika13, Št, 07. 01. 2010 - 23:22

Ďakujem veľmi pekne za rady,múku mi dali Promix,tak skúsim pozriet nejaké recepty a snáď sa to podarí.

lia51, Pi, 08. 01. 2010 - 08:49

nemusis pozerat recepty,ved len vymen muky a to je vsetko,robievame to aj my stale a je velmi dobry a jemny korpus Áno Áno

ja som práve včera tiež piekla korpusy z bezlepkovej múky, trochu som sa obávala ale nevidím v tom rozdiel, v chuti síce neviem ale v pečení je to isté, dnes idem ju plniť a zdobiť, no poťahovať ju nemôžem, takže to bude len posypaná kokosom alebo orech. a nejaká tá ozdoba, nech sa ti daríSlnko

Bea40, Pi, 08. 01. 2010 - 13:02

Pokiaľ nemajú zakázané mlieko, môžeš ju poliať aj čokoládovou polevou, ale tu použi čokoládu od spoločnosti Nestlé, tam, keď si zadáš výrobky pre celiatikov, sú tam uvedené cukrovinky, ktoré sa môžu jesťSlnko
Schär Mix C - odporúčam je naozaj dobrá, ja si znej tiež pečiem korpusy.Vyplazený jazyk

nika13, Pi, 08. 01. 2010 - 13:11

Ďakujem baby za všetky rady,rozprávala som sa s maminou tej baby ktorej to idem piecť a povedala mi,že s bzl.múkou sa zle robí,že jej sa to drobí,keď doma niečo pečie,tak preto som sa bála,že sa mi to nebude dariť a ešte mi povedala,že ak mám ja nejaký základný recept na korpus ktorý robievam,môžem tam len vymeniť múku,ale mám dať,len polovičnú dávku z toho množstva čo sa dáva normálne.Vy tu píšete,že sa Vám pečie s bzl.múkou dobre tak som zvedavá. A čo to WI na poťah,raz som tu čítala nejakú diskusiu a tam baby písali,že WI sa môže kľudne používať,čo Vy nato?
Ďakujem:)

Bea40, Pi, 08. 01. 2010 - 13:21

Pýtala som sa aj MUDr. či sa môže jesť WI..., ale neodporučil mi, pretože sa nedá zistiť, či sa v tej hmote nenachádzajú zbytkové stopy lepku. Na to by vedel najlepšie odpovedať výrobca,resp. distribútor, ktorý to musí zistiť od technológa. WI môžeš nahradiť nepravým marcipánom, zo sušeného mlieka.Slnko

Ja som robila z promixu bezlepkovú,bola velmi krehká ale dalo sa.Len robila som ju 3-poschodovú a to by som už nerobila,len nejaký jednoduchší tvar.

Ja som piekla z bezlepkovej muky veternik aj moje piskotovo makove rezy a kto ich jedol vôbec nevedel že je to z inej muky.Chutili ako z normalnej muky.Potah by som navrhla z mmf v zloženi tych cukrikov nie je napisany lepok/gluten/Slnko

Rebeka7, Pi, 08. 01. 2010 - 16:08

WI je bezlepkový, mám zistené aj "overené" priamo celiakom. A čo sa týka promixu a korpusu z neho. Ja som nevidela rozdiel...Nič sa mi nedrobilo ani raz. Pečiem si korpusy deň vopred a krájam až druhý deň...

brona, So, 09. 01. 2010 - 06:15

Dievcata, tesim sa moc, ze Vam bezlepkovew veci pripadaju lahke/ som celiaticka a mam aj dve deti s touto dg/ a prave preto upresnujem.Nestaci, ze sa muka vola Promix. Promixu je vela druhov:
http://www.novalim.sk/produkty.php?id=mucnezmesi
A kedze su to vsetko mucne zmesi, citajte si, ktoru mate-niektore su univerzalne, ine maju specialne urcenie a verte ze z chlebovej/ochutenej muky/ je torta dost divna... Niektore maju aj silnejsiu chut/s pohankou Promix-T/ niektore su slane a niektore urcene vyhradne na slane pecivo a tavrovane/pevne pecivo- zemle atd/
Takze pre ujasnenie: Vhodmne z Promixu na torty su: PromiX uni, Promix Pk-špecial a ak ste zvyknuty na chut pohanky tak aj promix T.Slnko
http://ivako.cz/dorty.htm Kvietok Slnko Kvietok

Rebeka7, Pi, 08. 01. 2010 - 16:10

A určite nedávaj múky menej...Ja vždy len jednoducho vymením múku, nemením nikdy množstvo.

salenka, Pi, 08. 01. 2010 - 17:41

ja som piekla z bezlepkovej muky uz pred 7 rokmi a od vtedy kazdy rok vacsinou cokoladovu okruhlu.2 poschodia v pohode.Trochu je korpus krehkejsi ale da sa a pomer muky som davala ako obycajnu. Tak prajem vela stastia nech sa podariKvietok Kvietok Slnko Slnko Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama