torta bez farbiv, stuzenych tukov, margarinov, stuzovacov, zelatiny...
Pozrite si aj
Pravdepodobne by sa aj dalo...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
korpus - vajcia, cukor, muka, orechy, kakao, káva, čokoláda, oriešky, kokos, ..
krém - mlieko, vajcia, cukor. maslo, kakao, vanilka, káva, orechy, oriešky, mandle, karamel, šľahačka, čokoláda, kokos, ovocie, múka, maizena...
zdobenie - čokoláda, ale v tej je stužený tuk, bielková poleva, varený sneh, šľahačka, kvety zo šľahačky alebo z vareného snehu, ovocie, ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Boyle, len sa ešte musíš pri tvorení vzdať čokolády a šľahačky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prečo šľahačky? Samozrejme, že v tej, čo má skladovateľnosť mesiac, sú konzervanty, no šľahačku sme doma používali, (síce len sviatočne), aj keď v mojom detstve v obchode nebola - babka mala kravu a robila i maslo, tvaroh a smotanu doma, nie je problém urobiť to i dnes.
Na čokoládu som upozornila, že môže mať stužený tuk, no v kvalinej, s vysokým obsahom kakaa by malo byť kakaové maslo, emulgátor prírodný lecitín, samozrejme sa úplne nedajú vylúčiť umelé prísady, no dá sa urobiť poleva z kakaa, ovocných štiav, (napr. višňová s citrónom - dosiahne sa krajší odtieň, pretože prírodné farbivá sú citlivé na PH, a sfarbujú sa podľa neho na rôzne odtiene), používam, hlavne na medovníky, výbornú plnku z rumu, ten nemusíšdať, veľmi hustého džemu bez konzervantov , cukru a orechov. Mňam!
Korpus robím s kypridlami len veľmi zriedka, hlavne, ak pridávam kakao.
Veľmi ho zjemní prídavok majzeny, niekedy pridávam i med.
Kvety zo snehu môžeš prifarbovať aj žltkom - pridáš du ušľahaného snehu pri varení a ďalej šľaháš, alebo zahustenou šťavou s citrónom, pozor, treba zahustiť len samotnú číru šťavu. Naozaj je dosť možností a rozhodne som nenapísala všetky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jasne ze sa da.Ja na korpus len klasicke suroviny pouzivam,ako pise boyle.A krem tiez sa da.Vajecny krem/cukor,zltky,vanilka a a ciste maslo/dochutit cim chces klasickym,je x moznosti.a zdobenie tiez....Ja v tom ziadny problem nevidim....Ja osobne som nikdy do klasickej torty ziadny stuzovac ci zelatinu nepouzil.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a zdobena bielou je bez aj bez farbiv
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja tiež nepoužívam chémiu, okrem prášku do pečiva. Korpus robím najčastejšie nadstavovaný vanilkový, kakaový alebo orechový, krém šľahaný nad parou s maslom, alebo pudingový s maslom, polievam čajom s rumom a sirupom, tiež používam vlastný domáci džem, prípadne aj kupovaný(jahodový), a čokoláda bez chémie - teda aspoň 50%čokoláda na varenie - bez tuku, dá sa, len sa horšie roztiera. Ale vôbec to nie je taký problém ako sa zdá. Dokonca aj poťahovka sa dá urobiť zo sušeného mlieka,nemusí to byť zrovna MMF alebo ostatné hmoty, ale takú objednávku som ešte nemala. Klasická torta bez chémie je na Slovensku stále in. Aj keď ..... chcela by som vidieť takého zákazníka, čo si dáva bacha na farbivá a iné gebuziny v ostatných potravinách. Je toho všade toľko, že až. Od krabicového mlieka, cez cukríky a iné sladkosti až po kompóty, údeniny..... atď. To by musel žiť na vlastnej farme a všetko si dorobiť sám. Poznám takú rodinku, čo chcela tortu bez farbív a pod., žiadnu chémiu a pritom jedávajú sáčkové polievky, kadejaké polotovary a nedeľný obed bežne v Mc Donalde, alebo v inej reštike. Tak o čom to je....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jasne ze sa to da tak ako pisala boyle. Korpus uplne bez problemov a tiez krem slahany nad parou samozrjeme s klasickym maslom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak myslíš na tortu pre bezlepkára s prísnou diétou tak jednou z variant je penová torta. Dá sa však spraviť aj korpus, kde sa múka nahradí pudingom zn. Oetker. Túto značku používajú aj celiatici. Recept som videla niekde tu. Krém môže byť tiež pudingový alebo varený a poťah buď mliečny marcipán alebo poliať čoko polevou z kvalitnej čokolády. Bezlepkári používajú aj MMF hmotu.
Ak som nepochopila tému tak sorry.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem velmi pekne za rady! AmikaH, nemyslela som celiakticku, ale nevadi, pretoze aj taka rada sa moze v buducnosti zist, vazim si kazdu odpoved. Mame v okoli znamych, ktori sa naozaj takto prisne stravuju (potravinove alergie v rodine). Oni robia torty len s domacim dzemom, ale chcela som nieco lepsie vymysliet, ked k nam pridu na navstevu. Vdaka.
Este k cokolade, s cim sa da rozpustit, okrem stuzeneho tuku? A potahova hmota, napr. zo suseneho mlieka, isla by zafarbit cast kakaom, neviete?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pozri si vyššie o farbení, kakao, ovocné zahustené šťavy, môžeš vyskúšať aj prírodné arómy, získané vyluhovaním v liehu (napr. mäta, kvet bazy), takto získaš aj farbivá (napr.nechtík, požlt farbarsky - pužíval sa ako náhrada šafranu, šafran, neviem, ako by sa lúhoval špenát, ale v korpuse som ho na zafarbenie použila http://www.tortyodmamy.sk/content/aky-kolac-knazom). Ak chceš robiť slaný korpus môžeš farbiť aj mletou paprikou, karí korením...
ďalšie farbivá: čučoriedková šťava, plod bazy, šťava z červenej repy, nenapedne ma teraz všetko, ale určite ostatných áno .
Ale neuvedomila som si, že si sa pýtala na farbenie hmoty zo sušeného mlieka, tam som to neskúšala, myslela som na polevy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
k tej cokolade, podla toho co som tu citala, tak by nemal byt problem rozpustit ju bez stuzeneho tuku, a pouzit ju cistu, niekto pridava namiesto cery olej, a myslim ze ani domaca bravcova mast by nemala byt problem, jej chut by podla mna coko prerazila. Ja som si MMF farbila kakaom, len bola taka tuhsia ale v pohode sa s nou dalo pracovat.
Alebo este cokoplastelina
Tak vela stastia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Na rozpustenie čokolády sa dá použiť kakaové maslo, má nízku teplotu topenia. Možno i maslo bezvodé - nechá sa rozohriať, potom stuhnúť, pričom sa oddelí vodnatá časť a čistý tuk. Takto sme si pripravovali maslo na vyprážanie na Štedrý večer, keď bol olej úzkym profilom a nechceli sme smažiť na živočíšnej masti. Ale na čokoládu som ho neskúšala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ide to aj s maslom - mám to vyskúšané
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
S maslom som skúšala, ale nie tú čokoládu s obsahom kakaa nad 70 %, preto tá poznámka. No a to bezvodé by malo byť lepšie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja do čokolády na polevu zvyknem pridávať domácu masť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Eddea,mliečny marcipán sa dá zafarbiť kakaom vpohode,alebo aj cviklovou šťavou,skúšala som aj čučoriedkovou-ale tá bola nepekná.Nech sa ti darí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Máme v rodine celiatikov a tí tiež sledujú všetky E-čka na výrobkoch tak som myslela, že možno ide aj teraz a podobnú diétu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som robil cokoladu aj s maslom,nebolo to to prave,ale nevidel som v tom nejaky problem.Totalny laik to urcite nerozozna.Co sa domacich dzemov tyka,ja nepouzivam ziadne konzervanty-vlastne len cukor.Nic ine a nemam problem s kazenim a plesnenim.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nesúvisí to s tortou čo napíšem, určite sa dá urobiť torta bez chémie, ked človek dobre porozmýšla, aj ja robím domáce džemy a ked nemám čas urobím aj so želírovacím cukrom a nemyslím ,že by to bola až taká hrozná chémia, ale variť všetko bez chémie a celkovo žiť v dnešnej dobe bez chémie by bolo už asi horšie, ja len chcem povedať tolko, že poznám ludí ktorý na oko takto chcú a pri inej oblasti to už neplatí, pochybujem že si doma varia zubnú pastu že nepoužívaju deodoranty a pod., inak poznám človeka čo sa umýva len vodou mali by ste ho cítiť (giggle ) to je len taká moja úvaha, ked som mala prvé dieťa pýtala som sa lekárky, lebo malý mával žihlavku, že šak mu kupujem len bioovocie biopotraviny a dojčila som ho do 2,5 roka a vysmiala ma, že to by som sa musela odsťahovať na mars, že ona žiadne bio neuznáva, lebo vy nestriekate záhradu a váš sused ano a takto to funguje vo všetkom....to je len moja myšlienka, ale určite sá tá torta dá tak spraviť aj ked...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja pečiem väčšinou pre krsňatá, ktoré majú alergiu na éčka, preto všetky poťahy mám biele, alebo len prifarbené kakaom. Nie sú už také pekné, ako vaše farebné, ale viem, že im neuškodia. Farebné robím len dekorácie a postavičky, tie nejedia lebo nesmú, tak sa smejú, že sa s nimi hrajú, kým sa nepolámu. Som z dediny, tak máme veľa domácich výrobkov - vajíčka, mlieko, tvaroh, zaváraniny, džemy. A to sa snažím využívať čo najviac.
Ale je pravda, že chémii sa v dnešnej dobe už neubránime, azda len ju môžme obmedziť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem velmi pekne za cenne rady
Chcem sa este spytat, ci neviete, ci sa da spravit slahackovy, jogurtovy alebo tvarohovy krem s prirodnou zelatinou agar.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Da sa spravit krasna a chutna torta aj bez akejkolvek chemie? Podelte sa prosim o napady. Korpus, krem aj zdobenie torty bez farbiv, stuzenych tukov, margarinov, stuzovacov slahacky ci klasickej zelatiny.