
evkala | Žerbó rezy
Osvedčený orechový koláč s kysnutým cestom. Obľúbený na Vianoce, Veľkú noc aj svadby. Tým, že je bez krému, dlhšie vydrží.
Cesto: | ||
1⁄2 | deciliter | mlieko |
1 | čajová lyžička | kryštálový cukor |
20 | gramov | droždie |
250 | gramov | Hera |
100 | gramov | práškový cukor |
500 | gramov | polohrubá múka |
1 | deciliter | kyslá smotana |
1 | kus | vajce |
1 | kus | vanilkový cukor |
trocha | soľ | |
Plnka: | ||
250 | gramov | mleté orechy |
200 | gramov | práškový cukor |
300 | gramov | marhuľový lekvár |
150 | gramov | ríbezľový lekvár |
200 | gramov | horká čokoláda |
trocha | Cera |
Vypracujeme hladké cesto, necháme ho asi 30 minút stáť. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Orechy zmiešame s cukrom. Prvú časť cesta rozvaľkáme na tenučko a dáme na vymastený plech. Na cesto natrieme polovicu marhuľového lekváru a posypeme tretinou orechovej plnky.
Postup zopakujeme až na to, že na druhý plát dáme ríbezľový lekvár a znovu orechy. Tretí plát opakujeme ako prvý.
Na vrch dáme štvrtú časť cesta, popicháme vidličkou a pečieme teplote 180°C asi 35 - 40 minút.
Po vychladnutí polejeme čokoládou polevou.
Ďalšie recepty