Svieže citrónové rezy s vynikajúcou citrónovou polevou

Výnos | |
---|---|
Zdroj | moje recepty |
Čas prípravy | 40 minút |
Čas varenia / pečenia | 40 minút |
Celkový čas | 1 hod, 20 minút |
Ingrediencie
Na 2 piškóty: | ||
10 | kusy | vajce |
14 | polievkové lyžice | kryštálový cukor jemný |
14 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
4 | polievkové lyžice | voda vlažná |
2 | čajové lyžičky | prášok do pečiva |
Plnka: | ||
300 | mililitrov | mlieko |
1 | kus | Zlatý klas |
250 | gramov | maslo |
150 | gramov | práškový cukor |
1 | kus | citrón |
Poleva: | ||
300 | gramov | práškový cukor |
3 | polievkové lyžice | voda horúca |
3 | polievkové lyžice | citrónová šťava |
Ešte potrebujeme: | ||
marhuľový lekvár | ||
100 | mililitrov | citrónový sirup |
tmavá čokoládová poleva |
Inštrukcie
Piškóty: potrebujeme 2 piškótové pláty. 5 bielkov vyšľaháme v suchej nádobe so štipkou soli na hustú penu. Po lyžiciach zašľaháme 7 PL cukor, po jednom 5 žĺtkov, 2 PL vody a 5 PL preosiatu polohrubú múku zmiešanú s 1 ČL prášku do pečiva. Tak isto pripravíme aj druhú piškótu. Upečieme na plechu na papieri na pečenie. Hlboký plech rozmer 30x40 cm. Teplota 180°C 20 minút. Necháme vychladnúť, papier odstránime.
Plnka: z mlieka a zlatého klasu uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pod potravinárskou fóliou. Maslo izbovej teploty vyšľaháme, pridáme práškový cukor, po častiach vychladnutý puding a spolu vyšľaháme. Po troche pridávame citrónovú šťavu a zamiešame citrónovú kôru.
Citrónová poleva: práškový cukor preosejeme, pridáme horúcu vodu, citrónovú šťavu a dobre vyšľaháme.
Z vychladnutej piškóty odstránime šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení.
Piškótu pokvapkáme citrónovým alebo limetkovým sirupom asi 50 ml. Potrieme marhuľovým lekvárom, rozotrieme plnku, prikryjeme druhou piškótou, jemne pritlačíme, pokvapkáme zvyšným sirupom.
Na povrch rozotrieme citrónovú polevu a dáme stuhnúť do chladu.
Pokrájame na rezy horúcim zúbkovým ešte kým nie je poleva stuhnutá, aby nepopraskala.
Potom môžeme ozdobiť rozpustenou tmavou čokoládovou polevou alebo podľa vlastnej fantázie. Odložíme do chladu. Dobrú chuť!
Recepty:
Základné ingrediencie:
- prečítané 13803x
- Pridať nový komentár
- Komentáre (2)