reklama

Citrónové rezy

Pridal/a melisa dňa 02. 02. 2021 - 12:18 - Recepty melisa
Citrónové rezy, Recepty na zákusky, melisa

reklama

Svieže citrónové rezy s vynikajúcou citrónovou polevouÚsmev

Ingrediencie
Na 2 piškóty:
10 kusy vajce
14 polievkové lyžice kryštálový cukor jemný
14 polievkové lyžice polohrubá múka
4 polievkové lyžice voda vlažná
2 čajové lyžičky prášok do pečiva
Plnka:
300 millilitrov mlieko
1 kus Zlatý klas
250 gramov maslo
150 gramov práškový cukor
1 kus citrón
Poleva:
300 gramov práškový cukor
3 polievkové lyžice voda horúca
3 polievkové lyžice citrónová šťava
Ešte potrebujeme:
  marhuľový lekvár
100 millilitrov citrónový sirup
  tmavá čokoládová poleva
Postup

Piškóty: potrebujeme 2 piškótové pláty. 5 bielkov vyšľaháme v suchej nádobe so štipkou soli na hustú penu. Po lyžiciach zašľaháme 7 PL cukor, po jednom 5 žĺtkov, 2 PL vody a 5 PL preosiatu polohrubú múku zmiešanú s 1 ČL prášku do pečiva. Tak isto pripravíme aj druhú piškótu. Upečieme na plechu na papieri na pečenie. Hlboký plech rozmer 30x40 cm. Teplota 180°C 20 minút. Necháme vychladnúť, papier odstránime.

Plnka: z mlieka a zlatého klasu uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pod potravinárskou fóliou. Maslo izbovej teploty vyšľaháme, pridáme práškový cukor, po častiach vychladnutý puding a spolu vyšľaháme. Po troche pridávame citrónovú šťavu a zamiešame citrónovú kôru.

Citrónová poleva: práškový cukor preosejeme, pridáme horúcu vodu, citrónovú šťavu a dobre vyšľaháme.

Z vychladnutej piškóty odstránime šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení.

Piškótu pokvapkáme citrónovým alebo limetkovým sirupom asi 50 ml. Potrieme marhuľovým lekvárom, rozotrieme plnku, prikryjeme druhou piškótou, jemne pritlačíme, pokvapkáme zvyšným sirupom.

Na povrch rozotrieme citrónovú polevu a dáme stuhnúť do chladu.

Pokrájame na rezy horúcim zúbkovým ešte kým nie je poleva stuhnutá, aby nepopraskala.

Potom môžeme ozdobiť rozpustenou tmavou čokoládovou polevou alebo podľa vlastnej fantázie. Odložíme do chladu. Dobrú chuť!

Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút
Priemer 5 (2 hlasov)

reklama


reklama

V recepte su chyby. Nikde nie je napisane kolko citr. stavy ide do polevy, plnky sa mi zda ze je malo a takziez malo polevy. Kolac je velmi sladky. 

melisa, Ne, 14. 02. 2021 - 18:52

Nie sú tam chyby, treba si prečítať v surovinách je uvedená Poleva a pod ňou ingrediencie, čiže aj citrónová šťava a to 3 PL. Je to cukrová poleva, takže preto tam ide toľko cukru. Nakoniec keď Vám nevyhovuje, dajte si kľudne inú alebo viac citrónovej šťavy a dajte menej cukru.

Plnky si môžete kľudne pripraviť aj viac napr. z 1,5 dávky.

Ďakujem za pochopenie.

 

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama