
Vieruš | Solčanský skladaník
Tento skladaník sa nikde na Slovensku nepečie v tejto podobe, iba v Solčanoch. Nesmie chýbať na žiadnej svadbe, krstinách a hodoch.
Cesto: | ||
800 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | droždie |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
3 | kusy | žĺtok |
štipka | soľ | |
3 | decilitre | olej |
6 | decilitre | mlieko |
Plnka 1: | ||
500 | gramov | mleté orechy |
400 | gramov | práškový cukor |
2 | balíky | vanilkový cukor |
1 | deciliter | mlieko |
1 | hrsť | hrozienka |
Plnka 2: | ||
500 | gramov | mletý mak |
400 | gramov | práškový cukor |
2 | balíky | vanilkový cukor |
1 | deciliter | mlieko |
1 | hrsť | hrozienka |
Plnka 3: | ||
3 | kusy | tvaroh |
práškový cukor | ||
2 | kusy | žĺtok |
Plnka 4: | ||
slivkový lekvár |
Cesto: V troške mlieka urobíme kvások, ktorý potom vlejeme do múky s cukrom, žĺtkami, soľou a olejom. Počas miesenia pridávame mlieko podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, necháme vykysnúť. Rozdelíme ho na tri bochníky a necháme ešte podkysnúť.
Orechovú aj makovú plnku vytvoríme zmiešaním uvedených surovín.
Plytký plech vymastíme olejom. Jeden bochník cesta vyvaľkáme a prenesieme na plech tak, aby cesto cez neho neprečnievalo. Posypeme makovou plnkou, popolievame asi 1 dcl mlieka, v ktorom sme rozpustili vanilkový cukor.
Vyvaľkáme druhé cesto a prenesieme ho na makovú plnku. Posypeme orechovou plnkou a polejeme mliekom s vanilkovým cukrom.
Nakoniec vyvaľkáme posledné, tretie cesto, uložíme orechovú plnku.
Obrežeme prečnievajúce cesto a dáme piecť na 20 minút a 170 stupňov.
Upečený skladník potrieme mliekom a necháme vychladnúť. Zdobíme tvarohovou plnkou a slivkovým lekvárom.
Tvarohová plnka: tvaroh pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme práškový cukor podľa chuti, žĺtky a dobre vymiešame. Plnkou naplníme vrecko na zdobenie a zdobíme podľa fantázie. Kombinujeme so slivkovým lekvárom, ktorý si dáme do druhého vrecka.
Dobrú chuť!

Vieruš
Ďalšie recepty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vierka máš pravdu, niekedy som chodila do Solčan na návštevu a tento koláčik tam nikdy nechýbal je famozny, žiaľ už som ho nejedla stráááááááááášne dlho až teraz som si ho pripomenula. Chodila som zhodou okolností ku tvojej menovkyni po priezvisku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ingredienciami mi pripomína štedrák, len tá "výzdoba" na vrchu ho robí zaujímavým a zvláštnym

