Moravské koláče

Pridal/a Dada 2608

Mäkkučké, kysnuté koláčiky známe svojimi bohatými náplňami.

Moravské koláče - recept
Výnos
Porcie
Zdrojceskatelevize.cz
Čas prípravy
1 hod, 10 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

Cesto:
500gramovhladká múka
220millilitrovplnotučné mlieko
150millilitrovolej
100gramovcukor krupica
5kusyžĺtok
30gramovdroždie
1⁄2čajová lyžičkamorská soľ
1kuscitrón
Maková náplň:
200millilitrovplnotučné mlieko
100gramovmletý mak
60gramovcukor
30gramovpiškóty
1kuscitrón
  rum
  višne
Orechová náplň:
100gramovvlašské orechy
100millilitrovplnotučné mlieko
60gramovcukor
30gramovpiškóty
1balíkvanilkový cukor
1štipkaškorica mletá
  rum
  vlašské orechy
Tvarohová náplň:
250gramovtvaroh tučný
70gramovcukor
1kusžĺtok
1kuscitrón
1balíkvanilkový cukor
Lekvárová náplň:
120gramovslivkový lekvár
1kusperník
  rum
  mletá škorica
Mrvenička:
100gramovpolohrubá múka
70gramovcukor
70gramovmaslo

Inštrukcie

Cesto:

Mlieko zohrejeme a dáme do neho lyžicu cukru a zamiešame do neho droždie. Necháme narásť kvások.

Múku preosejeme a zmiešame so soľou a zvyškom cukru. Ku už nadvihnutému kvásku pridáme olej, žĺtka, citrónovú kôru, dobre premiešame a nalejeme do múky. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 36 malých kúskov, každý kúsok vygúľame do malej guľky a necháme pod utierkou ešte kysnúť.

Nakysnuté bochníčky si vytvarujeme do placky, dáme do každej lyžicu náplne, zabalíme, spoje dobre stlačíme a spojom dole položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Znova z nich vytvarujeme placky, aby sa nám náplň zo stredu nevytiekla a dáme druhú vybranú náplň.

Každý koláčik posypeme mrveničkou. Každý koláčik potrieme vajíčkom vyšľahaným s kvapkou mlieka a dozdobíme.

Pečieme na 190 stupňov dozlata. Hneď po upečení ich potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a vanilkovým cukrom.

Náplne si volíme podľa chuti.

Maková náplň:

Mlieko dáme do hrnčeka a privedieme k varu, prisypeme mletý mak a za stáleho miešania chvíľku povaríme. Pridáme cukor, Môže byť 60-70gram podľa chuti, odstavíme z ohňa. Pridáme citrónovú kôru, pomrvené piškóty a rumu podľa chuti.

Orechová náplň:

Dáme mlieko do hrnčeka, pridáme oba cukre, mleté orechy a chvíľku spolu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec vmiešame podrvené piškóty a škoricu.

Tvarohová náplň:

Všetko spolu premiešame, ak je tvaroh moc riedky, budeme potrebovať dve žĺtka.

Lekvárová náplň:

Slivkový lekvár podľa potreby zahustíme nastrúhaným perníkom a ochutíme škoricou a rumom podľa chuti.

Mrvenička:

Múku zmiešame s cukrom a pridáme ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujeme mrveničku.

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
4.666665
Priemer: 4.7 (3 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.