
Dada 2608 | Moravské koláče
Mäkkučké, kysnuté koláčiky známe svojimi bohatými náplňami.
Cesto: | ||
500 | gramov | hladká múka |
220 | millilitrov | mlieko plnotučné |
150 | millilitrov | olej |
100 | gramov | cukor krupica |
5 | kusy | žĺtok |
30 | gramov | droždie |
1⁄2 | čajová lyžička | morská soľ |
1 | kus | citrón |
Maková náplň: | ||
200 | millilitrov | mlieko plnotučné |
100 | gramov | mletý mak |
60 | gramov | cukor |
30 | gramov | piškóty |
1 | kus | citrón |
rum | ||
višne | ||
Orechová náplň: | ||
100 | gramov | vlašské orechy |
100 | millilitrov | mlieko plnotučné |
60 | gramov | cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
30 | gramov | piškóty |
1 | štipka | škorica mletá |
rum | ||
vlašské orechy | ||
Tvarohová náplň: | ||
250 | gramov | tvaroh tučný |
70 | gramov | cukor |
1 | kus | žĺtok |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | kus | citrón |
Lekvárová náplň: | ||
120 | gramov | slivkový lekvár |
1 | kus | perník |
rum | ||
mletá škorica | ||
Posýpka: | ||
100 | gramov | polohrubá múka |
70 | gramov | cukor |
70 | gramov | maslo |
Cesto: Mlieko zohrejeme a dáme do neho lyžicu cukru a zamiešame do neho droždie. Necháme narásť kvások.
Múku preosejeme a zmiešame so soľou a zvyškom cukru. Ku už nadvihnutému kvásku pridáme olej, žĺtka, citrónovú kôru, dobre premiešame a nalejeme do múky. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 36 malých kúskov, každý kúsok vygúľame do malej guľky a necháme pod utierkou ešte kysnúť.
Nakysnuté bochníčky si vytvarujeme do placky, dáme do každej lyžicu náplne, zabalíme, spoje dobre stlačíme a spojom dole položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Znova z nich vytvarujeme placky, aby sa nám náplň zo stredu nevytiekla a dáme druhú vybranú náplň.
Každý koláčik posypeme posýpkou. Každý koláčik potrieme vajíčkom vyšľahaným s kvapkou mlieka a dozdobíme.
Pečieme na 190 stupňov dozlata. Hneď po upečení ich potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a vanilkovým cukrom.
Maková náplň: Mlieko dáme do hrnčeka a privedieme k varu, prisypeme mletý mak a za stáleho miešania chvíľku povaríme. Pridáme cukor, Môže byť 60-70gram podľa chuti, odstavíme z ohňa. Pridáme citrónovú kôru, pomrvené piškóty a rumu podľa chuti.
Orechová náplň: Dáme mlieko do hrnčeka, pridáme oba cukre, mleté orechy a chvíľku spolu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec vmiešame podrvené piškóty a škoricu.
Tvarohová náplň: Všetko spolu premiešame, ak je tvaroh moc riedky, budeme potrebovať dva žĺtky.
Lekvárová náplň: Slivkový lekvár podľa potreby zahustíme nastrúhaným perníkom a ochutíme škoricou a rumom podľa chuti.
Posýpka: Múku zmiešame s cukrom a pridáme ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujeme posýpku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty