Popis
Ozaj skvelá jednoduchá tortička, prvý krát som skúsila kombináciu krému šľahaného nad parou s mascarpone v čokoládovej verzii a konečne som sa naučila upiecť vysoký korpus.

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 1 hod |
Celkový čas | 1 hod, 30 minút |
Ingrediencie
Korpus 24 cm | ||
7 | kusy | vajec |
7 | polievkové lyžice | trstinový (obyč. kryšt.) cukor |
6 | polievkové lyžice | celozrná špaldová alebo obyč. polohrubá, moja bola bezlepková múka |
5 | polievkové lyžice | strúhané orechy |
cokoladovy krem | ||
3 | kusy | vajicka |
100 | gramov | praskový cukor |
2 | polievkové lyžice | kaako |
100 | gramov | horkej čokolády |
250 | gramov | mascarpone |
Ganache | ||
100 | gramov | vysokopercentnej čokolády |
100 | millilitrov | smotany na šľahanie |
Dokončenie | ||
3 | kusy | banány |
Inštrukcie
Korpus:
Bielka s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, na konci krátko zašľaháme žltka. A už len ručne primiešame preosiatu múku a na koniec mleté orechy. Pečieme vo forme vystlanej papierom na pečenie, dávam aj na boky pásy papiera potreté maslo, pri teplote cca 165 °C cca 60 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Po upečení necháme chvíľu vo forme, potom ju dáme dole a korpus necháme vychladnúť. Môj stále ešte cez noc zabalený v potravinovej fólii
Krém:
Nad parou šľaháme vajíčka s cukrom, stačí ručne smetličkou ale dosť dlho, zo 15 minút, alebo aby hmota bola horúca. Pridáme kakao a na záver čokoládu. Dáme dole z tepla a za občasného miešanai necháme vychladnúť. Mascarpone krátko prešľaháme a ešte do polotuhého primiešame čokoládovú hmotu. Krátko vyšľaháme, pozor na prešľahanie.
Plnenie:
Vychladený korpus prerežeme dvakrát, na tri časti. V prípade potreby vrch zarovnáme. na spodný plát nanesieme tenšiu vrstvu krému, rozložíme na kolieska nakrájané banány, potrieme druhou vrstvou krému, prekryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Časť krému si necháme na potretie torty. Dáme schladiť.
Ganache:
Horúcou smotanou zalejeme nalámanú čokoládu, necháme chvíľu postáť a rozmiešame. Polejeme vrch torty a necháme ju stiesť po okrajoch. V totm nie som preborníčka, ganache vždy robím odhadom, výsledok tak aj vyzerá, ale základ , že chutí.
Vrch torty ozdobíme podľa fanázie, zásob ..., ja len tak zľahka..






Recepty:
Základné ingrediencie:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 967x