
Úžasné kysnuté koláče s tvarohovou, makovou, orechovou a lekvárovou plnkou.
Cesto: | ||
500 | gramov | hladká múka |
300 | millilitrov | mlieko |
30 | gramov | droždie |
1 | balík | vanilkový cukor |
50 | gramov | kryštálový cukor |
100 | gramov | maslo |
2 | kusy | žĺtok |
1 | štipka | soľ |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
Tvarohová plnka: | ||
150 | gramov | jemný tvaroh hrudkovitý |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | citrónová kôra |
hrozienka | ||
trocha | rum | |
Orechová plnka: | ||
150 | gramov | mleté orechy |
100 | millilitrov | mlieko |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
Maková plnka: | ||
150 | gramov | mletý mak |
120 | millilitrov | mlieko |
1 | polievková lyžica | med |
1 | balík | vanilkový cukor |
Lekvárová plnka: | ||
5 | polievkové lyžice | slivkový lekvár |
Posýpka: | ||
50 | gramov | kryštálový cukor |
80 | gramov | hrubá múka |
50 | gramov | maslo |
Mlieko zohrejeme, dáme doň vanilkový cukor a rozrobíme v ňom droždie. Mlieko musí byť teplé, nie horúce. Necháme droždie kysnúť. Pripravený kvások nalejeme do múky so všetkými ostatnými ingredienciami a vypracujeme vláčne cesto. Dáme ho do tepla, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi pol hodiny.
Plnky si pripravíme tak že všetky ingrediencie z každej plnky spolu zmiešame.
Posýpku si pripravíme tak, že zmiešame cukor s múkou a vlejeme do toho rozpustené maslo a miešame kým sa to spolu nespojí.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na pol centimetra a vykrojíme kolieska asi 8-10 cm. Do každého kolieska dáme nejakú náplň a zabalíme ako buchtu. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Každú buchtu opakom pohára alebo lyžicou zatlačíme aby vzniklo miesto na ďalšiu plnku, inú, ako sme dali do vnútra. Koláče dávame na plechu ďalej od seba aby sa nezlepili. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom a celé koláče posypeme posýpkou.
Na plechu ich ešte necháme asi 10-15 podkysnúť a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút do zlata.
Ďalšie recepty