reklama

Makové pirôžky

Pridal/a aramana dňa 28. 11. 2021 - 18:50 - Recepty aramana
Makové pirôžky, Iné recepty, aramana

balalajka | Makové pirôžky


reklama

Vyprážané kysnuté pirôžky s makom.Kľudne môžete zvoliť aj orechovú, tvarohovú alebo lekvárovú náplň.

Ingrediencie
Cesto:
500 gramov polohrubá múka
300 millilitrov mlieko
42 gramov droždie
2 kusy zemiaky
2 polievkové lyžice olej
1 polievková lyžica rum
2 štipky soľ
1 kus vajce
1 polievková lyžica kryštálový cukor
Maková plnka:
200 gramov mletý mak
200 gramov slivkový lekvár
1 polievková lyžica rum
1 polievková lyžica citrónová šťava
1 balík vanilkový cukor
1 polievková lyžica práškový cukor
Postup

Pridávam recept s postupom ktorý sa mi najviac osvedčil keďže pri pirôžkoch je dôležité to, aby cesto bolo rovnomerne po celom obvode.

Robím s múkou Pohronský Ruskov. Ak používate akúkoľvek inú múku, začnite cesto miesiť s 250 ml mlieka. Až keď uvidíte že môžete pridať, pridajte. Každá múka má inú schopnosť "nasať" mlieko a lepiť. 

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, necháme vychladnúť, popučíme.

Mlieko, cukor spolu zahrejem, pridám kocku droždia a nechám nadýchnuť.

Múku zmiešam so soľou, pridám vajce a na jemno nastrúhané zemiaky.

Prebudený kvások lejem do múky a miesim. Až keď múka poňala mlieko, až vtedy pridám olej a rum.

Cesto má byť o trošku hustejšie a tuhšie ako napríklad pri buchtách alebo kysnutých koláčoch ale nesmie byť zase až ubité. Ak sa vám zdá príliš riedke, dosypte trošku múky.

Cesto necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.20-30 minút.

Maková náplň: Mak, lekvár, rum a vanilku spolu zmiešame a ochutnáme, ak treba pridáme práškový cukor, ak vám je jedna lyžica málo, pridajte dve.

Ak treba pridáme lyžicu, dve mlieka, aby sa s tým dalo pracovať. Ale pozor, nesmie byť náplň riedka.

Vykysnuté cesto dáme na dosku a vyvaľkáme niečo ako obdĺžnik z ktorého narežeme obdĺžničky ako na obrázku. Ja si to robím po kúskoch, lepšie sa mi s cestom tak robí.

Na každý obdĺžniček dáme makový šúľok. Robím ho rukami.

Neriedim moc makovú náplň, nech drží pokope. Obdĺžnik prehnem cez náplň a poriadne prstami popritláčam okolo náplne. Takto si spravím zo 4, 5, potom ich naraz orezávam po tom popritláčanom. Každý šúľok vyguľkám v rukách a položím na múkou vysypanú tácku. Tam budú šúľky ešte 15 minút kysnúť.

Keď skončím s posledným kúskom, začnem z tácky od začiatku znova guľkať v rukách každú pirôžku. Keď prídem na koniec, tie prvé sú akurát vykysnuté a môžem vyprážať.

Vyprážam v rozpálenom oleji v malom kastróliku. Olej úplne rozohrejem, dám dnu pirôžky a hneď plameň stiahnem. Keď sú vypražené, zase pridám plameň, dám pirôžky a zase stiahnem. Oleja dám toľko, aby mohli pirôžky plávať. Pozor, ak cesto nie je dobre rozložené, budú sa pirôžky ťahať na jednu stranu a treba ich otáčať a aj pridržať v tom oleji.

Vypražené pirôžky ukladáme na servítky aby olej z nich vysali.

Pirôžky sú plné oleja vtedy, keď ich nedáme do dobre rozpáleného oleja. Vyprážanému cestu pomôže aj pridanie rumu aby sa tak nenasiaklo olej.

Dobrú chuť!

Doplňujúce obrázky
Makové pirôžky, Iné recepty, aramana, 1

aramana

Makové pirôžky, Iné recepty, aramana, 2

aramana

Makové pirôžky, Iné recepty, aramana, 3

aramana

Makové pirôžky, Iné recepty, aramana, 4

aramana

Celkový čas
48 minút
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
3 minúty
Priemer 5 (2 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama