Makové pirôžky

Pridal/a aramana

Vyprážané kysnuté pirôžky s makom.Kľudne môžete zvoliť aj orechovú, tvarohovú alebo lekvárovú náplň.

Makové pirôžky - recept
Výnos
Porcie
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
3 minúty
Celkový čas
48 minút

Ingrediencie

Cesto
500gramovpolohruba muka
300millilitrovmlieko
1kusdrozdie (42g)
2kusystredne veľké uvarené zemiaky v šupke
2polievkové lyžiceolej
1polievková lyžicarum
2štipkysoľ
1kusvajce
1polievková lyžicakryštálový cukor
maková náplň
200gramovmletý mak
200gramovslivkový lekvár
1polievková lyžicarum
1polievková lyžicacitronova šťava alebo kôra
1balíkvanilkový cukor
1polievková lyžicapraskový cukor

Inštrukcie

Pridávam recept s postupom ktorý sa mi najviac osvedčil keďže pri pirôžkach je dôležité to, aby cesto bolo rovnomerne po celom obvode.

Robím s múkou Pohronský Ruskov. Ak používate akúkoľvek inú múku, začnite cesto miesit s 250ml mlieka. Až keď uvidíte že môžete pridať, pridajte. Každá múka má inú schopnosť "nasať" mlieko a lepiť. 

Mlieko, cukor spolu zahrejem, pridám kocku droždia a nechám nadýchnuť.

Múku smiešam so soľou, pridám vajce a na jemno nastrúhané zemiaky.Prebudený kvások lejem do múky a miesim.Až keď múka poňala mlieko, až vtedy pridám olej a rum.Cesto má byť o trošku hustejšie a tuhšie ako napríklad pri buchtách alebo kysnutých koláčoch ale nesmie byť zase až ubité.Ak sa vám zdá príliž riedke, dosypte trošku múky.

Cesto necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.20-30 minút.

Pripravíme si náplň.Mak, lekvár, rum a vanilku spolu zmiešame a ochutnáme, ak treba pridáme práškový cukor, ak vám je jedna lyžica málo, pridajte dve.Ak treba pridáme lyžicu, dve mlieka, aby sa s tým dalo pracovať.Ale pozor, nesmie byť náplň riedka.

Vykysnuté cesto dáme na dosku a vyvaľkáme niečo ako obdĺžnik z ktorého narežeme obdĺžničky ako na obrázku.Ja si to robím po kúskoch, lepšie sa mi s cestom tak robí.

Na každý obdĺžniček dáme makový šúĺok .Robím ho rukami.Neriedim moc makovú náplň, nech drží pokope.Obdĺžnik prehnem cez náplň a poriadne prstami popritláčam okolo náplne.Takto si spravím zo 4, 5, potom ich naraz orezávam po tom popritláčanom.Každý šúľok vyguľkam v rukách a položím na múkou vysypanú tácku.Tam budú šúľky ešte 15 minút kysnúť.

Keď skončím s posledným kúskom, začnem z tácky od začiatku znova guľkať v rukách každú pirôžku.Keď prídem na koniec, tie prvé sú akurát vykysnuté a môžem vyprážať.

Vyprážam v rozpálenom oleji v malom kastróliku.Olej úplne rozohrejem, dám dnu pirôžky a hneď plameň stiahnem.Keď sú vypražené, zase pridám plameň, dám pirôžky a zase stiahnem.Oleja dám toľko, aby mohli pirôžky plávať.Pozor, ak cesto nie je dobre rozložené, budú sa pirôžky ťahať na jednu stranu a treba ich otáčať a aj pridržať v tom oleji.

Vypražené pirôžky ukladáme na servítky aby olej z nich vysali.

Pirôžky sú plné oleja vtedy, keď ich nedáme do dobre rozpáleného oleja.Vyprážanému cestu pomôže aj pridanie rumu aby sa tak nenasiaklo oleja.

Dobrú chuť!

 

Makové pirôžky - recept postup 1
Makové pirôžky - recept postup 2
Makové pirôžky - recept postup 3
Makové pirôžky - recept postup 4

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
4.5
Priemer: 4.5 (4 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.