
balalajka | Makové pirôžky
Vyprážané kysnuté pirôžky s makom.Kľudne môžete zvoliť aj orechovú, tvarohovú alebo lekvárovú náplň.
Cesto: | ||
500 | gramov | polohrubá múka |
300 | millilitrov | mlieko |
42 | gramov | droždie |
2 | kusy | zemiaky |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | polievková lyžica | rum |
2 | štipky | soľ |
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
Maková plnka: | ||
200 | gramov | mletý mak |
200 | gramov | slivkový lekvár |
1 | polievková lyžica | rum |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | polievková lyžica | práškový cukor |
Pridávam recept s postupom ktorý sa mi najviac osvedčil keďže pri pirôžkoch je dôležité to, aby cesto bolo rovnomerne po celom obvode.
Robím s múkou Pohronský Ruskov. Ak používate akúkoľvek inú múku, začnite cesto miesiť s 250 ml mlieka. Až keď uvidíte že môžete pridať, pridajte. Každá múka má inú schopnosť "nasať" mlieko a lepiť.
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, necháme vychladnúť, popučíme.
Mlieko, cukor spolu zahrejem, pridám kocku droždia a nechám nadýchnuť.
Múku zmiešam so soľou, pridám vajce a na jemno nastrúhané zemiaky.
Prebudený kvások lejem do múky a miesim. Až keď múka poňala mlieko, až vtedy pridám olej a rum.
Cesto má byť o trošku hustejšie a tuhšie ako napríklad pri buchtách alebo kysnutých koláčoch ale nesmie byť zase až ubité. Ak sa vám zdá príliš riedke, dosypte trošku múky.
Cesto necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.20-30 minút.
Maková náplň: Mak, lekvár, rum a vanilku spolu zmiešame a ochutnáme, ak treba pridáme práškový cukor, ak vám je jedna lyžica málo, pridajte dve.
Ak treba pridáme lyžicu, dve mlieka, aby sa s tým dalo pracovať. Ale pozor, nesmie byť náplň riedka.
Vykysnuté cesto dáme na dosku a vyvaľkáme niečo ako obdĺžnik z ktorého narežeme obdĺžničky ako na obrázku. Ja si to robím po kúskoch, lepšie sa mi s cestom tak robí.
Na každý obdĺžniček dáme makový šúľok. Robím ho rukami.
Neriedim moc makovú náplň, nech drží pokope. Obdĺžnik prehnem cez náplň a poriadne prstami popritláčam okolo náplne. Takto si spravím zo 4, 5, potom ich naraz orezávam po tom popritláčanom. Každý šúľok vyguľkám v rukách a položím na múkou vysypanú tácku. Tam budú šúľky ešte 15 minút kysnúť.
Keď skončím s posledným kúskom, začnem z tácky od začiatku znova guľkať v rukách každú pirôžku. Keď prídem na koniec, tie prvé sú akurát vykysnuté a môžem vyprážať.
Vyprážam v rozpálenom oleji v malom kastróliku. Olej úplne rozohrejem, dám dnu pirôžky a hneď plameň stiahnem. Keď sú vypražené, zase pridám plameň, dám pirôžky a zase stiahnem. Oleja dám toľko, aby mohli pirôžky plávať. Pozor, ak cesto nie je dobre rozložené, budú sa pirôžky ťahať na jednu stranu a treba ich otáčať a aj pridržať v tom oleji.
Vypražené pirôžky ukladáme na servítky aby olej z nich vysali.
Pirôžky sú plné oleja vtedy, keď ich nedáme do dobre rozpáleného oleja. Vyprážanému cestu pomôže aj pridanie rumu aby sa tak nenasiaklo olej.
Dobrú chuť!

aramana

aramana

aramana

aramana
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Škoricovo-vanilkové srdiečka
sedita321321
Škoricovo-vanilkové srdiečka
Chutné srdiečka z kysnutého cesta s príchuťou škorice a vanilky, ideálne na raňajky, desiatu či ku káve..
Orechovo-vanilkové rezy
katarinalucanova | Orechovo-vanilkové rezy
Orechovo-vanilkové rezy
Slávnostný orechový zákusok.