dadulkah | Malinovo-rebarborový koláčik
Ľahučký, osviežujúci a šťavnatý malinový koláčik.
Ingrediencie
| Korpus: | ||
| 4 | kusy | vajce |
| 160 | gramov | kryštálový cukor |
| 200 | gramov | polohrubá múka |
| 1 | deciliter | olej |
| 1 | deciliter | mlieko |
| 1 | balík | vanilkový cukor |
| 1 | balík | prášok do pečiva |
| Plnka: | ||
| 2 | balíky | prášková šľahačka |
| 2 | decilitre | mlieko |
| 400 | gramov | kyslá smotana |
| 2 | balíky | vanilkový cukor |
| Poleva: | ||
| 1 | balík | tortové želé |
| 250 | milligramov | kompótová šťava |
| maliny | ||
| rebarbora | ||
| cukor | ||
Postup
Rebarboru očistíme, nakrájame na menšie kúsky a spolu s trochou cukru uvaríme.
Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme so štipkou soli, pridáme kryštálový a vanilkový cukor a vyšľaháme dotuha. Potom postupne zašľaháme žĺtky, olej a mlieko.
Múku premiešame s práškom do pečiva a opatrne, ale dôkladne vmiešame do zmesi (už nemiešame šľahačom, ale len vareškou).
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (s priemerom cca 27cm) a upečieme (180˚C, 30min.). Je dobré použiť rozoberateľnú formu, aby sa nám z nej tortička dala ľahko vytiahnuť, keď v chladničke stuhne.
Na plnku si vyšľaháme šľahačku v prášku s mliekom, šľaháme na najvyšších obrátkach min. 4-5 minút dotuha. Netreba pridávať cukor, šľahačka je mierne sladká.
Smotanu vymiešame s vanilkovým cukrom a do zmesi postupne vmiešavame pripravenú šľahačku. Plnku môžete ešte dochutiť aj vanilkovou esenciou.
Na upečený a vychladnutý korpus natrieme plnku a dáme aspoň na polhodinu zachladiť. Korpus môžete ešte vopred poliať malinovou šťavou, aby bol šťavnatejší.
Navrch potom poukladáme pripravené ovocie (z rebarbory vopred scedíme šťavu) a jemne pocukrujeme.
Tortové želé vymiešame v malinovej šťave z kompótu a pripravíme podľa návodu, mierne vychladnutým želé polejeme povrch tortičky a dáme cez noc stuhnúť do chladničky.

super
