Výška korpusu
Pozrite si aj
Ja som doteraz robievala 5 vajec,150 dkg kryš.cukor, 150 dkg polohrubá múka,5 pl teplej vody, pol prášku do pečiva, bielka vyšľahať do tuha, žltky+cukor+voda vyšľahať, pridať múku a prášok do pečiva, zľahka vmiešať bielka.....ja som na okrúhlu formu 24 cm robila zo šiestich vajíčok a prekrojila na dve časti, zatiaľ sa mi vždy podaril.......ale včera som skúšala recet od Bohuša a páčil sa mi viac ako ten doteraz
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Podľa mňa dávaš veľa prášku do pečiva, vtedy korpus vybehne a následne padne. Teplotu ťažko posúdiť, každá rúra pečie inak. Ja keď pečiem vysoký korpus, ktorý po upečení dva krát prekrojím, pečiem na 150stupňov, vo veľkej štvorcovej forme pečiem po plátoch, vtedy pečiem na 175 stupňov. Ja vyšľahám bielka, keď začínajú tuhnúť, pridám postupne kryštálový cukor asi na 3-4 krát, keď je tuhý, pridám žĺtky, prešľahám, pridám olej, prešľahám vodu, prešľahám, ale nie dlho! Preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, prípadne s kakaom, primiešam ručne metlou, pomaly. Kypriaceho prášku dávam minimum, raz som zabudla úplne, bol to kakaový korpus a upiekol sa krásne, nakyprí ho aj voda. Daj si ešte pozor na veľkosť vajec a veľkosť lyžice, ja by som na tvojom mieste radšej skúsila recept na korpus, kde sa váži, tam ťa to nepustí, ak dáš pozor na to, aké sú veľké vajíčka. Určite pečenie nevešaj na klinec, každá z nás má za sebou aj neúspešné pokusy. Držím palce, aby sa podaril korpus podľa tvojich predstáv.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
timejka ja som práveže doteraz dávala asi tak 1/4 prášku do pečiva, ale či dám toľko alebo toľko stále výsledok rovnaký. Skúsim ešte možno viac tej múky a ručne zamiešať. Vždy keď som pridala múku tak mi tie vymiešané vajíčka s cukrom klesli.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nedávaj to "od oka" môžeš to zase len pokaziť a budeš ešte viac sklamaná. Vybr si tu z receptov, naváž, postupuj podľa toho, ako je písané, lebo aj každý recept má svopj postup. Ja som raz na skúšku na jednej torte - tri pláty, skúšala najprv postup, ktorý som ti vyššie opísala, na druhom som vyšľahala celé vajcia, na treťom som šľahala žĺtky s cukrom a sneh som pridávala nakoniec striedavo s múkou. (Človek, keď má čas, všelijaké sprostosti robí) Z celých vajec bol korpus nižší, ubitý, ale viem, že niektoré ženy tak pečú, ale zrejme podľa iného receptu. Ostatné dva korpusy boli rovnaké, takže používam spôsob prvý, na čo špiniť viac misiek? Múku zamiešavam na tri, štyri krát opatrne, ručne. Ale tiež viem, že niektoré ženy ju primiešajú šľahačom. No ja som s korpusom spokojná, meniť nič nemienim, ale tiež som prešla časom na tento, začínala som takým olejovým, pripadal mi príliš taký bábovkový. Skúšaj, určite sa podarí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Deja poslala som email
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Majka odpísala som emailom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá ďakujem pekne, už som sa z toho vyspala, emócie opadli, tak to ešte skúsim, snáď sa niekedy podarí. Dnes som doniesla korpus ukázať kolegyni /inak ona pečie tak, že všetko mieša nakopu -nič zvlášť, všetko elektickým šľahačom, váži od oka a korpusy má vysoké ako hora. Ten môj čo videla-nechápala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja chodím do kurzu, tiež miešajú všetko dokopy. Cukor zarovnaná lyžica, múka kopcom, dávajú hladkú. Nízke korpusy treba piecť na vyššej teplote. Čím vyšší, tým nižšia teplota.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja tiež pečiem každý korpus zvlášť, leboto neviem pekne prekrojiťa na taku formu by som dala 5 vajíčiek, 200g kryštálového cukru, 200g hladkej múky, 5 pl horúcrj vody a pol sáčiku prášku do pečenia. Zvlášť si vyšlahám bielky a zvlášť žltky cukor a vodu, potom na striedačku pridávam do žltkovejzmesi sneh a muku s práškom do pečenia. Formu vôbec nevysýpam mukou, len na dno dám pečiaci papier a pečiem na 200 stupnov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý večer prajem všetkým artmamám.
Neviem či ešte vôbec chcem poradiť, alebo sa len vyrozprávať. Pečeniu tortičiek sa venujem pomaly už rok a stále zápasím s tým istým problémom. Dnes som piekla štvorcovú tortu s rozmermi 25 cm x 25 cm. Vždy som si robila každý plát korpusu samostatne, lebo aj tak mi nikdy nenarastie. Skúšala som snáď už všetko. 4 vajcia, 4 lyžice cukru, 4 lyžice pol. múky a dokonca dnes aj celý prášok do pečiva.Do jedného korpusu som skúsila aj lyžicu oleja a lyžicu vody. Skúšala som aj vyšľahať zvlášž bielka. Výsledok? Minutých 19 vajec - spravených 5 korpusov /prvý korpus som skúšala z 3 vajec = bol tak nízky, že od jedu skončil v koši/ Zostávajúce 4 majú spolu na výšku necelých 7 cm. Trúbu mám horkovzdušnú, pustený bol spodný aj vrchný ohrev + ventilátor /skúšala som aj bez/ trúba vyhriata na 170 stupňov, čas pečenia každého korpusu asi 20 - 25 minút. Korpus v trúbe asi po 10 minútach narastie a potom za chvíľu vždy spľasne a pritom trúbu neotváram. Zo začiatku som sa nevzdávala, ale po 15 - tej torte už vážne začínam uvažovať, že rozpredám pomôcky /aj keď mi to je veľmi ľúto, lebo stálo ma to nemálo peňazí a zdobenie je to čo ma najviac bavilo/. Len to nešťastné pečenie. Je mi z toho nanič, tak veľmi by som chcela, ale už nevládzem stále prehrávať boj s pečením korpusov.