reklama

tri pokusy o korpus


reklama

Babulky robila som torticku ako vzdy lyzickovy sposob olej voda PDP (forma naspodu papier na boku vymastena vysypana mukou)krasne nabehla vsetko piekla som asi na 160° 45 min. pichla som vsetko okej vytiahnem a ona uplne padla..oddelila sa od krajov a splasla...tak rychlo som tu citala co som mohla..tak som teda asi dala vela PDP a nesmiem vymastovat boky..tak teda rychlo sup sup na druhu...tento raz drzala na bokoch ale znova padla no v strede...tak som rozkrojila jednu druhu a obe v prostrede uplne surove-zdrcle a to som pichala a slajdla uplne sucha...tak treti pokus dala som pol hladkej a pol polohrubej muky ale uz hladku z noveho balika...a je to okej upiekla som aj ked pri vyberani z truby to bol strach ci padne..:D tak teraz fakt neviem ci to moze byt mukou???alebo kde som urobila chybu?

Pozrite si aj


reklama


reklama

hm...neviem...ja tiez lyžicovy sposob...kolko vajec...tolko lyžíc muky a praskoveho cukru a 1prdopeč...vodu ani olej nedavam...boky formy nevymastujem...iba pečpapier na dno...pečiem na 180...25-30 minut...ak robim kakaovy alebo orechovy...znizim pocet lyzic muky...napr. davam orechy 2 pl...tak o 2 pl muky dam menej...drzim palce...moze to byt mukou...rurou..alebo je proste iba zla konstalacia hviezd...Úsmev...drz sa

ja dávam PDP minimum, na spodok formy papier, boky nevymasťujem a pečiem na 150, ale každá rúra je iná. Ale múkou to byť môže, ja pečiem orechový korpus vyše dvadsať rokov stále ten istý recept, ale mala som niekedy pred rokom inú múku, akú používam a nebol korpus aký, aký býva. Aj keď padol len trošku, ale padol, nebol taký nadýchaný aký býva. Odvtedy múku nemením. Ešte som chcela, že možno je 45 minút málo, nie vždy sa ten istý korpus v tej istej rúre upečie za tú istú dobu.

Ja zase robievam na 1 vajce 40g kr. cukru a 60g ph.múky a 2 PL horúcej vody. Oddeľujem ale žĺtka od bielok a potom postupujem klasika ako pri piškóte.
Pečiem cca na 170 stupňoch a necelú hodinu, ale radšej kontrolujem. Keď chcem orechový korpus odoberiem z množstva múky a dovážim orechy. A papier dávam ako baby len na spodok formy. Ešte sa mi nestalo že by mi tento korpus sppľasol, je taký hutný a dobre sa s ním pracuje. Toto ako sa stalo tebe sa mi stávalo vtedy keď som dávala na 1 vajce po 30g cukru a múky tak som prešla na tento korpus a odvtedy mám s korpusmi pokoj Úsmev a KPDP niekedy dávam, niekedy nie... Úsmev

ingasm, Ne, 28. 04. 2013 - 13:39

lorinka, presne taky isty problem mam aj ja, ako nahle dam piect korpus do formy, nikdy sa mi na prvykrat nepodari...vzdy po rozkrajani ho mam v strede nedopeceny, naposledy som ho piekla vyse hodiny, pichla spajdlou a vsetko vyzeralo OK,ale nebolo, rodicov sliepky sa maju veeeeeeeeelmi dobre, uz peciem na klasickych plechoch a vykrajujem kruh... Plačem narocne na cas a suroviny Plačem
1 vajce, 50g cukru, 50 g muky, 2lyzice vody, 2lyzice oleja, 1 PDP

KPDP sem tam dávam ale skôr nie ako áno...tak len cukor,múka, vajcia a voda Úsmev

Na 1 vajce 1 PDP? To je veľa, či?
A práve preto ja pečiem každý korpus osobitne Úsmev Kým umyjem misku a vyšľahám tak ten čo je v rúre sa akurát upečie Úsmev

Katie, Ne, 28. 04. 2013 - 16:18

ja takisto nepoužívam ani olej, ani PDP a ani vodu, klasický lyžicový spôsob, koľko vajec, toľko lyžíc práškového cukru a o lyžicu viac múky, používam polohrubú výberovú. Najprv vyšľahám bielka, pridám cukor, vyšľahám, pridám žĺtka, vyšľahám a nakoniec múku. A ešte ani raz sa mi nestalo v žiadnej forme, žeby som to mala nedopečené alebo padnuté. A samozrejme podľa nášho zvyku, po vložení formy do rúry, ju prežehnám - pre istotu :D :D :D
Nech sa ti darí Áno Slnko

bozka52, Ne, 28. 04. 2013 - 20:28

Dievčence, To je jedno aký pomer dáte múky, cukru, vody oleja...Ale velmi záleží na pečení. Trúba musí byť predhriata. Ja začínam všetky korpusy na 200°C, po 10 min. znížim na 180°C. "TRUBA SA NESMIE OTVORIT ASPOŇ 20 až 25 min." Po 30-40 min. vyskúšam špajdlou asi v akom štádiu je upečená. Po upečení nesmie byť špajdla ani len vlhká , musí byť úplne suchá. Mám elektrickú trúbu pravdaže, každá trúba pečie inak, treba si údaje o pečení zapisovať a tak budeme približne vedieť ako Vám vaša trúba pečie tenšie aj hrubšie korpusy.

lorinka, Po, 29. 04. 2013 - 14:36

Ďakujem babulky..:) snad ma moje tri pokuse neodradili uplne a mozno zasa nieco niekedy upeciem... Veľký úsmev len treba na tri krat piect to je vela riadu poda mna...ale mozem vyskusat niekedy aj to... Pohoda

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama