schwarzwaldská čerešňová torta
Pozrite si aj
ja mám taku istu skúsenosť. Ked som to vybrala skôr v strede boli bubliny surového cesta,a ked som to nechala 40min.tak som to mohla vyhodit do koša-ako uhoľ.Viac nepečiem toto.toť moja skúsenosť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja si moc nevšímam aké teploty uvádzajú pri pečení, lebo každá rúba môže piecť inak, držím sa toho ako som naučená pri mojej rúre. Tiež si myslím, že inak sa pečie na teplovzušnej a inak na normálnej. Túto konkrétnu som nepiekla ale skús pri teplote ako si naučená piecť torty, ale radšej nižšia teplota a dlhšie piecť pravdepodobne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hm, neviem z akeho casopisu mas ten recpet, ale nejako sa mi nezda.
Do schwarzwaldskej torty nejdu ziadne oriesky.
Ja ju peciem pri teplote 170 stupnov 40-45 minut alebo pri teplote 180 stupnov asi 30 minut.
Do original schwarzwaldskej torty nejdu oriesky, namiesto kakaa ide cokolada (pretoze je vela receptov aj s kakaom) a naspodu pod prvym piskotovym cestom je vlastne jemnulinka vrstva akoby "keksikoveho" cesta. Ale to ani byt nemusi. Je tam preto, lebo sa piskoty velmi polievaju a aby to nebolo moc mäkke, tak to keksikove cesto akoby garantovalo pevny spodok.
Ja si myslim, ze v tomto recepte, co pises, bola jednoznacne vysoka teplota a a pri nej dlha doba pecenia, preto sa ti to spalilo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Schwarzwaldska torta z rakuskeho casopisu
18 dkg čokolády na varenie, 2 Čl vanilkového cukru,
18 dkg preosiatej polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, štipka soli. (ja pečiem s 10 + 10 dkg cukrom)
18 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, 6 vajec, 15 dkg kryštálového cukru,
Žĺtky s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli vymiešať do penista, pridať mäkké maslo, poriadne vyšľahať, potom primiešať roztopenú čokoládu. Bielka vyšľahať s kryštálovým cukrom, opatrne primiešať do čokoládovej hmoty, potom pridať múku s práškom do pečiva. Upiecť vo vymastenej a múkou poprášenej (prípadne papierom na pečenie vyloženej) forme s priemerom 24-26 cm. (20 minút pri teplote 190 C, potom znížiť teplotu na 160 stupňov a ešte piecť cca 40 minút). Nechať poriadne vychladnúť, potom vodorovne rozrezať na 3 rovnako hrubé pláty.
Čokoládová šľahačka:
¼ l šľahačovej smotany +10 dkg čokolády na varenie a 1 vanilkový cukor. Čokoládu roztopiť v horúcej šľahačke (variť), nechať poriadne vychladnúť a potom vyšľahať s vanilkovým cukrom.
Višňová plnka:
20 dkg vykôstkovaných višní (kompót), 1/8 l kompótovej šťavy, 2 dkg vanilkového pudingového prášku (1/2 balíčka Dr. Oetker)- uvariť.
1 plát korpusu vložiť naspäť do tortovej formy, na to spraviť z čokoládovej šľahačky 3 kruhy, medzi ktoré dáme lyžičkou višňovú plnku. Položiť druhý plát korpusu, ktorý pokvapkáme zmesou šťavy a višňového likéru (prípadne trošku cukru).
Višňová šľahačka:
¼ l šľahačkovej smotany, 3 plátky želatíny, 2-3 PL višňového likéru, 2-3 PL kompótovej šťavy, trošku cukru – želatínu namočiť v studenej vode, potom vyžmýkať a rozpustiť v zmesi likéru a šťavy (zohrievať ale nevariť!), nechať vychladnúť trošku. Smotanu vyšľahať, 2-3 PL rozmiešať v želatínovej zmesi, potom pridať k zvyšnej šľahačke. Naliať na druhý plát korpusu, zakryť posledným plátom, pokvapkať zmesou šťavy a likéru. Nechať stuhnúť v chladničke 2-3 hodiny.
Biela šľahačka: ¼ l šľahačkovej smotany, 1 vanilkový cukor, 1 Smeta-fix (stužovač) – vyšľahať.
Nakoniec vybrať z tortovej formy, potrieť bielou šľahačkou vrch a boky, ozdobiť vykôstkovanými višňami a čokoládovými hoblinkami podľa fantázie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Katka už aj značím :) Nebudeš ju piecť? Prídem na koštovku :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Katka už aj značím :) Nebudeš ju piecť? Prídem na koštovku :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Katka už aj značím :) Nebudeš ju piecť? Prídem na koštovku :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za receptík , no je tam viacej práce , ale pre rodinu čo človek neurobí ??
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som ju skušala tu z tejto stránky a tiež som dopadla ako krtkova torta, cele cesto bolo rozpadnuté, neviem v čom je chyba.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Schwarzwälder-Kirsch-Torte Schwarzwäldská čerešňová torta
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 140 g čokolády na varenie 75 g maslo 6 vajec 180 g cukru 100 g múky 50 g škrob (zlatý klas) 2 ČL kypr.prášku NA OBLOŽENIE CESTA: 800 g zaváraných višní - odkvapkané 500 ml višňovej šťavy - môže byť aj višňový džús 100% 4 PL škrobu 2 PL cukru 100 ml čerešňovice (príp. rumu) 800 ml šľahačky 2 balíčky vanil.cukru 17 kandiz.višní - resp. zaváraných 100 g nastrúhanej várovej čokolády
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto:
Čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli rozpustíme, za občasnéh miešania
necháme vychladnúť.
Vajíčka oddelíme, bielka vyšľaháme do tuha a žľtka s cukrom do penista.
Pridáme čokoládovú masu, aj bielka a opatrne premiešame. Opatrne vmiešame
múku so škrobom a kypriacim práškom. Cesto upečieme vo vymastenej a
múkou vysypanej tortovej forme. cca.45 minút pri 180 stupňoch
Na povrch:
Po vychladnutí vodorovne prerežeme 2x, tj. máme 3 pláty.
Zavárané čerešne oddelíme od šťavy, ktorú si odložíme.
Škrob, cukor a trocha višňovej šťavy dobre zmiešame, zvyšnú šťavu uvedieme
do varu, pridáme zvyšnú šťavu rozmiešanú so škrobom a cukrom - pár minút
necháme 2 minútky variť. Pridáme višne a necháme vychladnúť. Po vychladnutí
prilejeme 50 ml čerešňovice.
Našu uvarenú-vychladnutú višňovú šťavou vrátane višní rozdelíme na spodné 2 časti
upečeného biskvitu.
Šľahačku s vanilkovým cukrom vyšľaháme, spodnú časť už poliateho biskvitu položíme
na širší tanier potrieme 1/4 šľahačky, nato dáme druhý diel cesta, pozrieme druhou
štvrtinou šľahačky a prikryjeme posledným vrchným plátom biskvitu, ktorý sme
pretým obliali zvyšnými 50ml čerešňovice. Hotovú tortu potrieme zvyškom šľahačky,
obsypeme strúhanou čokoládou a dozdobíme višňami.
Ja som robila podľa tohto receptu a bola super, čas a stupne pečenia som zvolila tak, ako každú tortu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj mne to cesto príde pomerne ťažké na to, aby sa prepiekla vysoká forma. Keď ale hovoríš, že chuťovo bolo super, čo keby si skúsila hneď ho piecť na tri krát (každý plát zvlášť) a nie až potom ho rozkrajovať. Možno by to pomohlo. Bude nižšie a ľahšie sa prepečie. A ešte som si všimla, že píšeš hladkú múku a aj tá dosť zaťaží. Skúsiť ju nahradiť polohrubou. Ja to robím vždy, osobne nemám rada hladkú na šľahané cestá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mám takýto recept z knihy Sladké pečenie,ale trochu som si ho upravila.
7 vajec
250 g kr.cukru
150 g hl.múky
50 g zemiakového škorobu/Solamyl/
50 g kakaa
60 g masla
tuk na formu
hr.múka na formu-/ja dávam peč.pap./
Ja pridávam na špic noža sódy bic.,alebo 1 PDP
Vajcia šľahať vo vodnom kúpeli do 35-40 stupňov
potom ešte mimo kúpeľa až do peny.
Primiešame preosiatu múku s PDP
Solamyl
kakao
nakoniec vlažné maslo.
Vlejeme do pripravenej formy a pečieme na 160 st.45 min.
Po upečení prevrátime na plech snovým peč.pap.posypaným troškou hl.múky/neprilepí sa na papier/
Dáme vychladiť.Ja obyčajne na balkón.
Plnka :
500g višňového kompótu bez kôstiek
2 Pl.Solamylu
1 paličku škorice,4 pl čerešňovice,
ale ja som nemala,tak som použila rum.
50 g kr.cukru.
Toto privedieme do varu a krátko povaríme.
Náplň zhustne,potom odstavíme,vyberieme škoricu a višne.
Korpus prekrojíme 2x-dostaneme 3 pláty.
Vyšľaháme si 50 ml.šľahačky so stužovačom,dáme do vrecka.
Ukladáme:
1.plát,naň časť tej zhustnutej ale nie stuhnutej plnky,popri kraji naukladáme tie vybraté višne,aby boli stejnomerne do každej porcie a doplníme vyšľahanou šľahačkou.
priložíme 2.plát,polejeme višňovicou,zase týnm hustým rozvarom,a všetko ako na 1 .plát.Priložíme posledný plát.
Povrch potrieme aj s bokmi šľahačkou,poukladáme striedavo višňa-ružička zo šľahačky-alebo ozdobíme podľa seba.
Robila som ju,podarila sa,ale som nefotila,lebo som nestihla.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Schwarzwald torta je v podstate jednoduchá a je samozrejme z višní. Stačí piškotové cesto, ktoré máte overené, zafarbiť kakaom, alebo ak chcete čokoládou, ale potom asi treba vynechať olej, vyšľahať šlahačku aspoň dve, aj so stužovačom, alebo želírovacím cukrom. Tortu rozrezať na tri časti. Spodný poliať treškou višňového likéru a potrieť kyselkavou marmeládou. Šťavu z višní povariť so zlatým klasom vyliať na prvú vrstvu a poukladať višne a opakovať, resp. na druhú časť korpusu dať šlahačku.Celé to poobtierať šlahačkou a posypať sekanými mandľami, prípadne niečim iným.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Schwarzwald torta je v podstate jednoduchá a je samozrejme z višní. Stačí piškotové cesto, ktoré máte overené, zafarbiť kakaom, alebo ak chcete čokoládou, ale potom asi treba vynechať olej, vyšľahať šlahačku aspoň dve, aj so stužovačom, alebo želírovacím cukrom. Tortu rozrezať na tri časti. Spodný poliať treškou višňového likéru a potrieť kyselkavou marmeládou. Šťavu z višní povariť so zlatým klasom vyliať na prvú vrstvu a poukladať višne a opakovať, resp. na druhú časť korpusu dať šlahačku.Celé to poobtierať šlahačkou a posypať sekanými mandľami, prípadne niečim iným.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj šikulky,




cez vikend som sa pokusala upiect hore menovanu tortu...recept som nasla v jednom zenskom casopise......15dkg cokolady+10dkg masla rotopit.4 vajcia+ 10dkg pr.cukru vyslahat do peny, pridať 5 pol. lyzic stavy z ceresni/visni, postupne zaslahat rotopenu čokladu s maslom, pridat 5dkg hl. muky+5dkg skrobovej mucky+ 15dkg orieskov / ja som dala vlaske mlete, v recepte boli lieskove/ 1 čaj. lyzicka PDP. zamiesat do zltkov vyliat do vymastenej formy priemer 24cm. vraj to malo byt na 3platy.
POZOR čas pešenia ze 45min pri TEPLOTE 190 stupňov.....
prvý pokus.....zadyemna cela kuchyna pri teplote 160 a asi 35 min, lebo to co bolo hore sa mi zdalo vela.....
druhy pokus.......oblak dymu pri teplote 140 a40
min.
vysledok z dvoch takemr zhorenych korpusov som ako zazrakom vykuzlila jednu tortu ktora vyzerala ako krtinec-krtkova torta...
ked som to chcela vytahnut skor, kym to nebolo zhorene, tak prostriedok bol este surovy. zhoreli vzdy len kraje a vrch. pri druhom pokuse som to aj prekryla alobalom ale vysledok bol rovnaky.
ak mate niektora skusenost tak mi prosim poradte,lebo to cesto...kde nebolo zhorene...bolo nebeskeeeeeee....plnila som slahackou a kompotovymi visnami.korpusy som poliala zvysnym nalevom z kompotu.bola uuuuuuuzasna az na to pecenie.