reklama

Roztečený marcipán na torte

Wanka , 24. 09. 2011 - 20:51

reklama

Dnes som robila moju prvú poťahovanú tortu na zajtrajšiu oslavu narodenín. Do vnútra som použila parížsky krém, celý korpus som natrela bielym maslovo-pudingovým krémom a navrch poťah z mliečneho marcipánu. Hotovú tortičku som odložila do chladničky. Lenže tak po hodinke som si všimla, že marcipán sa začína roztekať. Z torty mi tečie biela voda a celá poťahovka sa rozpúšťa a zosúva sa dolu. Do rána sa rozpustí asi celkom. Je mi z toho do plaču. Dcérka bude mať 4 roky a na tortičke som si dala naozaj záležať. Ráno asi budem robiť novú tortu. Kde som urobila chybu? Plačem Plačem Plačem

Pozrite si aj


reklama


reklama

Zakulka, So, 24. 09. 2011 - 21:13

No tu vidím iba jednu chybu asi si nedala maslovo-pudingový ale pudingovo-maslovy krem, inak mi to nejde do hlavy. Nedala si menej masla na puding? ja dávam 1 maslo 250g na 3dcl pudingu.

evi, So, 24. 09. 2011 - 21:13

Ja by som tiez povedala, ze je chyba asi v tom "pudingovo-maslovom" kreme...
Ja osobne, ked si niesom na 100% ista, ci krem moze pod potahovku, natriem iba kremom z masla, cukru a odrezkov. A nemusim sa bat. Mrkám

Lyduna, So, 24. 09. 2011 - 21:17

bolo viac pudingu ako masla, radšej pod poťahovku dávaj len vymiešané maslo s cukrom

zuzu80, So, 24. 09. 2011 - 21:18

ja som ešte maslovo-pudingový ani do torty nerobila, ale tiež si myslím že je chyba v tom kréme pod poťahovkou. Čo som tu čítala rôzne diskusie tak najviac odporúčajú pod poťahovku len maslo+cukor+omrvinky (odrezky) z torty, vymiešať a natrieť pod poťah. Ja som zatiaľ vždy robila tak, že aký krém som dala do torty taký aj pod poťah - napr. ak som robila falošný parížsky s maslom tak som si ešte odložila kúsok masla, zašlahala som do zvyšku krému + omrvinky z korpusu a držalo to veľmi dobre. A ešte jedna vec, marcipán treba dávať až na poriadne zatuhnutú tortu, ja robievam tak, že jeden den pečiem korpus, na druhý den naplním a cez noc do chladničky a na další den potiahnem a dozdobím.

dagaz, So, 24. 09. 2011 - 22:06

aj ja si myslim ze to bolo tym pudinkom,radsej pod potah len maslo s cukrom alebo ked pudink tak tak musi byt vecsi podiel masla,ja to robim tak ze celu tortu natriem kremom ktorym plnim,dam zatuhnut do chladnicky no a potom na to natriem na tensie vymiesane maslo s cukrom a zatial sa mi nic netopilo....no a tu tvoju tortu by som asi stiahla z potahovky,opravila kremom,dala zatuhnut a natriet maslom s cukrom...no a mozes potiahnut nanovo...drzim palceky nech sa vydari

Wanka, So, 24. 09. 2011 - 22:18

Takže tortičku som stiahla z poťahovky, zoškrabala som ten pudingový krém a idem ju natrieť maslom rozmiešaným s cukrom. Nechám do rána v chladničke. Už som si urobila aj nový marcipán a zajtra ju dokončím. Ďakujem veľmi pekne za všetky rady! Naozaj ste mi veľmi pomohli. Žiaľ, človek sa učí na vlastných chybách! Smútok

Pola, So, 24. 09. 2011 - 22:57

Wanka - ja si myslím , že ten poťah sa začal topiť v chladničke . Neviem či si mala po natretí tortu aspoň trocha odležanú v chladničke. Ja nikdy nedávam obťiahnutú tortu do chladničky. Preto že si myslím, že poťahová hmota neznáša to vlhko , ktoré sa tvorí pri chladení ako aj z ostatných potravín čo tam máš. Stalo sa mi to raz a to keď som robila z punčoviny gule - obalila som ich do poťahovky a dala do chladničky . Po hodine sa začala poťahovka rosiť , normálne sa vytvorili kvapky vody. Odvtedy ani zákusok ani tortu ak mám na povrchu poťahovku nedávam do chladničky. Úsmev Úsmev Úsmev

Kazuso, Ne, 25. 09. 2011 - 00:56

Ja tiež robievam maslovo-pudingový krém. Stále mám tú istú chladničku a je to bez problémov. Len raz zo začiatku som na želanie syna dala viac pudingový ako maslový a poťah mi tiekol dolu. On sa neorosil, on sa doslova šmýkal z bokov torty dolu a topil sa z vnútornej strany, tam kde bola plnka. Torta sa nedala ani krájať, ťahalo sa to za nožom ako lepidlo. Poťah sa môže dať aj na celkom čerstvo naplnenú a potretú tortu, už som tak robila a poťahu sa nestalo nič akurát sa zle poťahovalo. A takú čerstvo naplnenú a ozdobenú si ju zobrali domov a dali do chladničky aby do druhého dňa stuhla. Ale to som robila pre neter, bola rada že má tortu tak neohovárala Chichocem sa

erika43, Ne, 25. 09. 2011 - 12:36

A kde ju davas ak sa smiem spytať?Ved torta musi ist do chladnicky....V lete sa mi potah trochu rosil,ale teraz je to uz super.Vzdy po potiahnuti a ozdobeni davam tortu do chladnicky.Takze chyba bola,ze trebalo trocha viac masla.

JakubTN, So, 24. 09. 2011 - 23:05

Ja potahujem iba na pudingovo malsovy krem a nic sa mi nikdy nestalo ze by mi takto stiekla potahovka..sor vidim co to robi ked dam tortu do jednej chladnicky co mam..ta stoji za h....slabo chladi...zadna strana je stale mokra..davam tam kartony aj tak nepomaha..a vtedy sa mi rosi potahovka a je taka rosolovita..takze to ludne moze byt chladnickou...ponaucenie..tu chladnicku pouzivam na zakusky...na torty iba chladnicky s vyparnikom hore...

Ja som sa tu dočítala, že keď dáš na krémový poťah tenučkú vrstvu stuženého tuku/Cera/ zmiešaného s práškovým cukrom, na tom sa to nestane. Tiež sa mi stalo, keď chcela zákazníčka krém nie veľmi maslový, dala som viac pudingu do masla, potiahla mliečnym marcipánom a ráno som poťahovku musela úplne vymeniť. Pod novú som dala spomínanú Ceru s cukrom a nebol ani náznak rozpúšťania. Odvtedy robím len tak

iva2007, Ne, 25. 09. 2011 - 07:59

toto sa aj mne stalo pri prvej torte maslovo pudingovy uz nedavam tiez nam strasne tiekla ale do rana vydrzala drzim palce pri dallsich tvoreniach treba asi nanovo potiahnut a potriet tortu predtym maslom s cukrom

Petina, Ne, 25. 09. 2011 - 11:49

Myslím si ako Jakub, že za to môže chladnička. Nikdy mi nezliezol poťah a to používam PDT PDšpeciál, čo sú viac chúlostivé hmoty. Maslovo pudingový krém. Na zadnú stranu chladničky karton a je to vždy ok. Suché, neorosené, nerozleptané. Áno

Iva K., Ne, 25. 09. 2011 - 13:55

Já si také myslím,že hlavní příčinou je chladnička přeplá na moc stupnu chlazení a jak se dá dortička z tepla do chladna,tak muže reagovat rosením nebo až sjížděním marcipánu.Taky se mi to už stalo a jak děvčata radila,zkusila jsem dozadu ten polystyrén a v lednici mín stupnu a funguje to Hambím sa Hambím sa Mrkám Mrkám Mrkám Mrkám

Wanka, Po, 26. 09. 2011 - 10:57

Nakoniec sa mi tortičku podarilo zachrániť. Ráno som na stuhnutý maslový krém urobila nový poťah a všetko bolo OK. Aspoň som sa poučila a od teraz už budem používať pod poťahovku iba maslo s cukrom. Ešte raz všetkým ďakujem za rady! Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama