Špaldovo-ražný kváskový chlebík
Kto raz ochutnal domáci kváskový chlebík vie, že chutí naozaj výborne. A chuť nie je všetko. Kvások obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré priaznivo pôsobia na našu imunitu a trávenie, má nižší glykemický index, je ľahko stráviteľný, nenadúva, zlepšuje stav alergií, je bez chémie a mnoho iných výhod, oproti pečivu z droždia. Zamilovala som sa do kváskového pečenia a vône domáceho zdravého chlebíka. Tento chlebík je vďačný a podarí sa vždy
Štartér: | ||
180 | gramov | voda |
180 | gramov | ražná múka |
Cesto: | ||
1 | polievková lyžica | kvások |
360 | millilitrov | voda |
600 | gramov | špaldová múka chlebová |
1 | polievková lyžica | rasca |
2 | čajové lyžičky | himalájska soľ |
Potom k nemu pridať 600 g špaldovej hladkej múky, 370 ml cmaru alebo 360 ml vody.. Ja to miešam v pomere cca 1:1.
Zamiešať, aby sa múka spojila s tekutinou a nechať 30 minút odpočívať. Potom pridať 1 lyžicu drvenej rasce a 2-3 malé lyžičky himalájskej alebo morskej nerafinovanej soli. Robotom vymiesiť cca 10 minút.
V mise prikryté nechať kvasiť 2 hodiny, počas ktorých cesto 3x preložíme. Potom vyklopíme na dosku jemne pomúčenú, naposledy preložíme, vytvarujeme bochník a v ošatke necháme kysnúť podľa teploty v miestnosti cca 2-2,5 hodiny.. (my sme odchádzali na návštevu, tak bol v chladničke 8 hodín).
Rúru vyhrejeme na 250 stupňov spolu s plechom (kameňom) na pečenie chleba a druhým plechom na spodok rúry. Na plech vyklopíme vykysnuté cesto, postriekame vodou, na spodný plech rýchlo nalejeme šálku horúcej vody a zavrieme rúru.
Pečieme 15 minút na 250 stupňov, potom rúru otvoriť, vybrať spodný plech, postriekať chlebík vodou a dopiecť pri 190 stupňoch 30-35 minút.
Dobre upečený chlebík musí mať tmavo gaštanovú farbu a po poklopkaní na kôrku musí mať dutý zvuk. Upečený ešte raz postriekame vodou, zabalíme do utierky a necháme na mriežke vychladnúť. Krájame až vychladnutý..
Lorna
Lorna
Lorna
Lorna
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
maratmi, ja dávam papier na pečenie, ktorý poprášim múkou a potom aj s papierom dám na plech, ktorý je nahriaty v rúre. Dávala som na utierku aj ja, ale vždy sa prilepil,,hoci som aj utierku dosť pomúčila, tak som raz vyskúšala s papierom a vyplatilo sa. Papier po vybratí zložím, ide bez problémov dole a chlebík nechám vychladnúť na mriežke
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
krásny chlieb, ja pečiem už pol roka žemle- dalamánky, ale na chlieb som si ešte netrúfla, kúpim ten kameň a potom skúsim Tvoj recept :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ošatku alebo utierku poprašit solamilom nie mukov a nebude sa lepit odskušane
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty
Makovo-orechová bublanina
Martuška 123 | Makovo-orechová bublanina
Makovo-orechová bublanina
Výborne ochutená bublanina bez múky, s makom, orechmi, zaváranými višňami a slivkami.
Kokosové laskonky
LiViera, Kokosové laskonky
Kokosové laskonky
Recept na kokosové laskonky plnené výborným francúzskym žĺtkovým krémom. Tento zákusok si môžu dopriať aj ľudia, ktorí nemôžu lepok alebo orechy.