reklama

Špaldovo-ražný kváskový chlebík

Pridal/a Lorna dňa 27. 04. 2017 - 19:37 - Recepty Lorna
Špaldovo-ražný kváskový chlebík, Recepty na slané pečivo a koláče, Lorna

Špaldovo-ražný kváskový chlebík


reklama

Kto raz ochutnal domáci kváskový chlebík vie, že chutí naozaj výborne. A chuť nie je všetko. Kvások obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré priaznivo pôsobia na našu imunitu a trávenie, má nižší glykemický index, je ľahko stráviteľný, nenadúva, zlepšuje stav alergií, je bez chémie a mnoho iných výhod, oproti pečivu z droždia.  Zamilovala som sa do kváskového pečenia a vône domáceho zdravého chlebíka. Tento chlebík je vďačný a podarí sa vždy

Ingrediencie
Štartér:
180 gramov voda
180 gramov ražná múka
Cesto:
1 polievková lyžica kvások
360 millilitrov voda
600 gramov špaldová múka chlebová
1 polievková lyžica rasca
2 čajové lyžičky himalájska soľ
Postup
Pripravíme si rozkvas z 1 lyžice kvásku, 180 g ražnej múky a 180 ml vody. Necháme vykvasiť cca 9-12 hodín, najlepšie cez noc. Mne niekedy stačí aj 6-7 hodín a rozkvas je hotový.

Potom k nemu pridať 600 g špaldovej hladkej múky, 370 ml cmaru alebo 360 ml vody.. Ja to miešam v pomere cca 1:1.
Zamiešať, aby sa múka spojila s tekutinou a nechať 30 minút odpočívať. Potom pridať 1 lyžicu drvenej rasce a 2-3 malé lyžičky himalájskej alebo morskej nerafinovanej soli. Robotom vymiesiť cca 10 minút.

V mise prikryté nechať kvasiť 2 hodiny, počas ktorých cesto 3x preložíme. Potom vyklopíme na dosku jemne pomúčenú, naposledy preložíme, vytvarujeme bochník a v ošatke necháme kysnúť podľa teploty v miestnosti cca 2-2,5 hodiny.. (my sme odchádzali na návštevu, tak bol v chladničke 8 hodín).

Rúru vyhrejeme na 250 stupňov spolu s plechom (kameňom) na pečenie chleba a druhým plechom na spodok rúry. Na plech vyklopíme vykysnuté cesto, postriekame vodou, na spodný plech rýchlo nalejeme šálku horúcej vody a zavrieme rúru.

Pečieme 15 minút na 250 stupňov, potom rúru otvoriť, vybrať spodný plech, postriekať chlebík vodou a dopiecť pri 190 stupňoch 30-35 minút.

Dobre upečený chlebík musí mať tmavo gaštanovú farbu a po poklopkaní na kôrku musí mať dutý zvuk. Upečený ešte raz postriekame vodou, zabalíme do utierky a necháme na mriežke vychladnúť. Krájame až vychladnutý..

Doplňujúce obrázky
Špaldovo-ražný kváskový chlebík, Recepty na slané pečivo a koláče, Lorna, 1

Lorna

Špaldovo-ražný kváskový chlebík, Recepty na slané pečivo a koláče, Lorna, 2

Lorna

Špaldovo-ražný kváskový chlebík, Recepty na slané pečivo a koláče, Lorna, 3

Lorna

Špaldovo-ražný kváskový chlebík, Recepty na slané pečivo a koláče, Lorna, 4

Lorna

Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 5 (2 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

maratmi, Št, 27. 04. 2017 - 22:26
Co robit aby sa neprilepilo cesto do osatky?skusala som vlozit utierku a pomucit ale aj tak sa mi zatial vzdy prilepilo
marta02, Pi, 28. 04. 2017 - 17:18

maratmi, ja dávam papier na pečenie, ktorý poprášim múkou a potom aj s papierom  dám na plech, ktorý je nahriaty v rúre. Dávala som na utierku aj ja, ale vždy sa prilepil,,hoci som  aj utierku dosť pomúčila, tak som raz vyskúšala s papierom a vyplatilo sa. Papier po vybratí zložím, ide bez problémov dole a chlebík nechám vychladnúť na mriežke

nela88, Pi, 28. 04. 2017 - 19:26

krásny chlieb, ja pečiem už pol roka žemle- dalamánky, ale na chlieb som si ešte netrúfla, kúpim ten kameň a potom skúsim Tvoj recept :)

 

Dancul, Ne, 30. 04. 2017 - 14:21

ošatku alebo utierku poprašit solamilom nie mukov a  nebude sa lepit odskušane Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama