Špaldovo - ražný kváskový chlebík

Popis

Kto raz ochutnal domáci kváskový chlebík vie, že chutí naozaj výborne. A chuť nie je všetko. Kvások obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré priaznivo pôsobia na našu imunitu a trávenie, odkysľuje organizmus, má nižší glykemický index, je ľahko stráviteľný,nenadúva, zlepšuje stav alergií, je bez chémie a mnoho iných výhod, oproti pečivu z droždia..

Špaldovo - ražný kváskový chlebík - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

180gramovvoda (na štartér)
180gramovražná múka (na štartér)
1polievková lyžicaKvások (na štartér)
360millilitrovvoda (alebo cmar)
600gramovšpaldová múka chlebová (môže byť namiešaná s pšeničnou chlebovou)
1polievková lyžicadrvená rasca
2čajové lyžičkymorská, himalájska soľ

Inštrukcie

Zamilovala som sa do kváskového pečenia a vône domáceho zdravého chlebíka. Tento chlebík je vďačný a podarí sa vždy:
Špaldovo ražný kváskový chlebík -
Pripravíme si rozkvas z 1 lyžice kvásku, 180 g ražnej múky a 180 ml vody. Necháme vykvasiť cca 9-12 hodín, najlepšie cez noc. (mne niekedy stačí aj 6-7 hodín a rozkvas je hotový)
Potom k nemu pridať 600 g špaldovej hladkej múky, 370 ml cmaru alebo 360 ml vody.. Ja to miešam v pomere cca 1:1.
Zamiešať, aby sa múka spojila s tekutinou a nechať 30 minút odpočívať.. Potom pridať 1 lyžicu drvenej rasce a 2-3 malé lyžičky himalájskej alebo morskej nerafinovanej soli. Robotom vymiesiť cca 10 minút. V mise prikryté nechať kvasiť 2 hodiny, počas ktorých cesto 3x preložíme. Potom vyklopíme na dosku jemne pomúčenú, naposledy preložíme, vytvarujeme bochník a v ošatke necháme kysnúť podľa teploty v miestnosti cca 2-2,5 hodiny.. (my sme odchádzali na návštevu, tak bol v chladničke 8 hodín)
Rúru vyhrejeme na 250 stupňov spolu s plechom (kameňom) na pečenie chleba a druhým plechom na spodok rúry. Na plech vyklopíme vykysnuté cesto, postriekame vodou, na spodný plech rýchlo nalejeme šálku horúcej vody a zavrieme rúru. Pečieme 15 minút na 250 stupňov, potom rúru otvoriť, vybrať spodný plech, postriekať chlebík vodou a dopiecť pri 190 stupňoch 30-35 minút.. Dobre upečený chlebík musí mať tmavo gaštanovú farbu a po poklopkaní na kôrku musí mať dutý zvuk. Upečený ešte raz postriekame vodou, zabalíme do utierky a necháme na mriežke vychladnúť. Krájame až vychladnutý..

Poznámky

Ako si založiť ražný kvások nájdete napr. tu: http://kvaskovanie.sk/wp-content/uploads/2017/01/zalo%C5%BEenie-kv%C3%A1sku.pdf alebo tu: http://dobreazdravo.sk/zalozenie-kvasku/

Špaldovo - ražný kváskový chlebík - recept postup 1
Špaldovo - ražný kváskový chlebík - recept postup 2
Špaldovo - ražný kváskový chlebík - recept postup 3
Špaldovo - ražný kváskový chlebík - recept postup 4

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení

Komentáre

Co robit aby sa neprilepilo cesto do osatky?skusala som vlozit utierku a pomucit ale aj tak sa mi zatial vzdy prilepilo

maratmi, ja dávam papier na pečenie, ktorý poprášim múkou a potom aj s papierom  dám na plech, ktorý je nahriaty v rúre. Dávala som na utierku aj ja, ale vždy sa prilepil,,hoci som  aj utierku dosť pomúčila, tak som raz vyskúšala s papierom a vyplatilo sa. Papier po vybratí zložím, ide bez problémov dole a chlebík nechám vychladnúť na mriežke

krásny chlieb, ja pečiem už pol roka žemle- dalamánky, ale na chlieb som si ešte netrúfla, kúpim ten kameň a potom skúsim Tvoj recept :)

 

ošatku alebo utierku poprašit solamilom nie mukov a  nebude sa lepit odskušane Hambím sa

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.