Kto raz ochutnal domáci kváskový chlebík vie, že chutí naozaj výborne. A chuť nie je všetko. Kvások obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré priaznivo pôsobia na našu imunitu a trávenie, odkysľuje organizmus, má nižší glykemický index, je ľahko stráviteľný,nenadúva, zlepšuje stav alergií, je bez chémie a mnoho iných výhod, oproti pečivu z droždia..
Štartér: | ||
180 | gramov | voda |
180 | gramov | ražná múka |
Cesto: | ||
1 | polievková lyžica | kvások |
360 | millilitrov | voda |
600 | gramov | špaldová múka chlebová |
1 | polievková lyžica | rasca |
2 | čajové lyžičky | himalájska soľ |
Špaldovo ražný kváskový chlebík -
Pripravíme si rozkvas z 1 lyžice kvásku, 180 g ražnej múky a 180 ml vody. Necháme vykvasiť cca 9-12 hodín, najlepšie cez noc. (mne niekedy stačí aj 6-7 hodín a rozkvas je hotový)
Potom k nemu pridať 600 g špaldovej hladkej múky, 370 ml cmaru alebo 360 ml vody.. Ja to miešam v pomere cca 1:1.
Zamiešať, aby sa múka spojila s tekutinou a nechať 30 minút odpočívať.. Potom pridať 1 lyžicu drvenej rasce a 2-3 malé lyžičky himalájskej alebo morskej nerafinovanej soli. Robotom vymiesiť cca 10 minút. V mise prikryté nechať kvasiť 2 hodiny, počas ktorých cesto 3x preložíme. Potom vyklopíme na dosku jemne pomúčenú, naposledy preložíme, vytvarujeme bochník a v ošatke necháme kysnúť podľa teploty v miestnosti cca 2-2,5 hodiny.. (my sme odchádzali na návštevu, tak bol v chladničke 8 hodín)
Rúru vyhrejeme na 250 stupňov spolu s plechom (kameňom) na pečenie chleba a druhým plechom na spodok rúry. Na plech vyklopíme vykysnuté cesto, postriekame vodou, na spodný plech rýchlo nalejeme šálku horúcej vody a zavrieme rúru. Pečieme 15 minút na 250 stupňov, potom rúru otvoriť, vybrať spodný plech, postriekať chlebík vodou a dopiecť pri 190 stupňoch 30-35 minút.. Dobre upečený chlebík musí mať tmavo gaštanovú farbu a po poklopkaní na kôrku musí mať dutý zvuk. Upečený ešte raz postriekame vodou, zabalíme do utierky a necháme na mriežke vychladnúť. Krájame až vychladnutý..
Ako si založiť ražný kvások nájdete napr. tu: http://kvaskovanie.sk/wp-content/uploads/2017/01/zalo%C5%BEenie-kv%C3%A1sku.pdf alebo tu: http://dobreazdravo.sk/zalozenie-kvasku/
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
maratmi, ja dávam papier na pečenie, ktorý poprášim múkou a potom aj s papierom dám na plech, ktorý je nahriaty v rúre. Dávala som na utierku aj ja, ale vždy sa prilepil,,hoci som aj utierku dosť pomúčila, tak som raz vyskúšala s papierom a vyplatilo sa. Papier po vybratí zložím, ide bez problémov dole a chlebík nechám vychladnúť na mriežke
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
krásny chlieb, ja pečiem už pol roka žemle- dalamánky, ale na chlieb som si ešte netrúfla, kúpim ten kameň a potom skúsim Tvoj recept :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ošatku alebo utierku poprašit solamilom nie mukov a nebude sa lepit odskušane
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty
Čučoriedková kocka
aramana | Čučoriedková kocka
Čučoriedková kocka
Výborný zákusok plný čučoriedok s krémom z čokoládového mascarpone.
Biele likérové špice
LiViera, Biele likérové špice
Biele likérové špice
Video recept na fantastické biele likérové špice s čokoládovou náplňou.