
Škoricový pletený veniec
1 | kilogram | polohrubá múka |
1 1⁄2 | čajové lyžičky | soľ |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
42 | gramov | droždie |
3 | kusy | žĺtok |
100 | gramov | maslo |
600 | millilitrov | mlieko |
Na kysnuté cesto budeme potrebovať: 1 kg polohrubej múky, 1,5 ČL soli, 3 PL kryštálového cukru, kocku droždia, 100 g roztopeného masla, 3 žĺtky a 600 ml mlieka.
Plnka:
Vymiešame spolu 150 g zmäknutého masla, 3 PL škorice, 15 PL kryštálového cukru.
Postup:
Cukor rozpustíme v teplom mlieku a rozmrvíme v ňom droždie. Kvások necháme na teplom mieste pracovať. Múku dáme do misy, pridáme soľ, žĺtka a roztopené (nie horúce) maslo, nakoniec pridáme kvások.
Vypracujeme cesto a odložíme ho asi na hodinu na teplé miesto.
Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na pracovnú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý natrieme plnkou.
Cesto si pekne zrolujeme. Kúsok od konca zapichneme nôž a prerežeme na dve časti. Pekne si to prepletieme a dáme do tvaru venca.
Pečieme na 175 st. 25 - 30 min. Upečené posypeme práškovým cukrom.
super

