Kakaové kysnuté uzlíky

Popis

Výborné kysnuté koláče plnené tvarohom a orechami.Áno

Kakaové kysnuté uzlíky - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Suroviny na kysnuté cesto
480gramovhladka muka
120gramovBe Be puding
300millilitrovTeplé mlieko
130gramovtuk na pečenie
50gramovkryštálový cukor
1kusdroždie
1kusvajicko
1čajová lyžičkasoľ
1polievková lyžicakakao
1kusvajíčko na potretie
Surovinu na orechovú plnku
400gramovmleté vlašské orechy
5polievkové lyžicekryštálový cukor
140millilitrovmlieko môže byť aj viac, regulujeme podľa hustoty. Ideálna hustota je taká keď sa pekne nožíkom natiera na cesto.
Suroviny na tvarohovú plnku
500gramovmäkký tvaroh
5polievkové lyžicekryštálový cukor
1kusvajicko

Inštrukcie

Pracovný postup:

1. Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžica) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť  približne 10 minút.

2. V miske si dôkladne premiešame preosiatú hladkú múku, BeBe puding, kakao, zvyšok kryštálového cukru, čiastočne roztopený tuk na pečenie, vajíčko, lyžičku soli a v neposlednom rade prilejeme kvások. Takto cesto poriadne hnetieme rukou alebo strojom, čím dlhšie tým lepšie, keď je cesto pekné pripravené je lesklé a nelepí sa o okolie misky.

3. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod.  (môže aj menej)

4. Za ten čas, ako nám cesto pekne kysne si pripravíme plnku orechovú a tvarohovú a to tak, že si zmiešame všetky suroviny do kopy. Mlieko u orechovej plnky pridávame opatrne, aby sa vytvorila taká  plnka, ktorá sa dobre natiera na cesto, ani riedka ani hustá.

5. Cesto si na doske rozdelíme na 16 častí.

6. Každú jednu časť vyvaľkáme na tenko a potrieme plnkou. Orechová plnka vystačí na 8 ks, rovnako aj tvarohová na 8 ks. Preto je dobre si plnku tiež približne rozdeliť, aby uzlíky boli rovnomerne naplnené.

7. Zvinieme do roládky.

8. Ostrím nožom rozdelíme na dve polovice. (Ja som to prerezávala ostrou žiletkou)

9. Jednotlivé pruhy spletieme do seba a nakoniec pekne zvinieme do venca tak, aby spoj bolo čo najmenej vidieť. Ja som si uzlík ešte pre istotu na mieste spoja, prepichla drevenou špajlou, aby sa mi počas pečenia neroztrhal. Uzlíky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie, natrela rozšľahaným vajíčkom a nechala ešte 10 min. nakysnúť.

10. Pečieme pri teplote 170°C prvých 10 min, potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ďalších 15 min.  Uzlíky sú vtedy pekne upečené, keď sa nelepí cesto pri vpichnutí do koláča, má krásnu farbu a poriadne rozvoniava. Po vybratí z rúry ešte raz natieram vajíčkom, kým sú ešte horúce.

Kakaové kysnuté uzlíky - recept postup 1
Kakaové kysnuté uzlíky - recept postup 2
Kakaové kysnuté uzlíky - recept postup 3
Kakaové kysnuté uzlíky - recept postup 4
Kakaové kysnuté uzlíky - recept postup 5
Kakaové kysnuté uzlíky - recept postup 6

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení
 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.