
Výborné kysnuté koláče plnené tvarohom a orechami.
Ingrediencie
Cesto: | ||
480 | gramov | hladká múka |
120 | gramov | BB puding |
300 | millilitrov | mlieko |
130 | gramov | tuk |
50 | gramov | kryštálový cukor |
1 | kus | droždie |
1 | kus | vajce |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | polievková lyžica | kakao |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
Orechová plnka: | ||
400 | gramov | mleté vlašské orechy |
5 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
140 | millilitrov | mlieko |
Tvarohová plnka: | ||
500 | gramov | mäkký tvaroh |
5 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | kus | vajce |
Postup
1. Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžica) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť približne 10 minút.
2. V miske si dôkladne premiešame preosiatú hladkú múku, BeBe puding, kakao, zvyšok kryštálového cukru, čiastočne roztopený tuk na pečenie, vajíčko, lyžičku soli a v neposlednom rade prilejeme kvások. Takto cesto poriadne hnetieme rukou alebo strojom, čím dlhšie tým lepšie, keď je cesto pekné pripravené je lesklé a nelepí sa o okolie misky.
3. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod. (môže aj menej)
4. Za ten čas, ako nám cesto pekne kysne si pripravíme plnku orechovú a tvarohovú a to tak, že si zmiešame všetky suroviny do kopy. Mlieko u orechovej plnky pridávame opatrne, aby sa vytvorila taká plnka, ktorá sa dobre natiera na cesto, ani riedka ani hustá.
5. Cesto si na doske rozdelíme na 16 častí.
6. Každú jednu časť vyvaľkáme na tenko a potrieme plnkou. Orechová plnka vystačí na 8 ks, rovnako aj tvarohová na 8 ks. Preto je dobre si plnku tiež približne rozdeliť, aby uzlíky boli rovnomerne naplnené.
7. Zvinieme do roládky.
8. Ostrým nožom rozdelíme na dve polovice. (Ja som to prerezávala ostrou žiletkou)
9. Jednotlivé pruhy spletieme do seba a nakoniec pekne zvinieme do venca tak, aby spoj bolo čo najmenej vidieť. Ja som si uzlík ešte pre istotu na mieste spoja, prepichla drevenou špajlou, aby sa mi počas pečenia neroztrhal. Uzlíky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie, natrela rozšľahaným vajíčkom a nechala ešte 10 min. nakysnúť.
10. Pečieme pri teplote 170°C prvých 10 min, potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ďalších 15 min. Uzlíky sú vtedy pekne upečené, keď sa nelepí cesto pri vpichnutí do koláča, má krásnu farbu a poriadne rozvoniava. Po vybratí z rúry ešte raz natieram vajíčkom, kým sú ešte horúce.






- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Bratislavské rezy
Bejč | Bratislavské rezy
Bratislavské rezy
Recept na tradičný dezert, ktorý poznáme z cukrární. Vanilkové korpusy so sviežim citrónovým krémom a čokoládovou polevou. Výborný zákusok na sviatky aj oslavy.
Dobošové rezy
Bejč | Dobošové rezy
Dobošové rezy
Recept na tradičné dobošové rezy s tenkými korpusmi, čokoládovým krémom a čokoládovou polevou potešia všetkých milovníkov klasických zákuskov.