reklama

Gombovce - slivkové guľky zo zemiakového cesta

Pridal/a Frommykitchendotcom dňa 23. 01. 2021 - 12:03 - Recepty Frommykitchendotcom
Gombovce - slivkové guľky zo zemiakového cesta, Iné recepty, Frommykitchendotcom

reklama

 Správny pomer ingrediencií je základ úspechu aby bolo cesto mäkké a verte mi príprava vôbec nie je ťažká

Ingrediencie
1 kilogram zemiaky
250 gramov hladká múka
  štipka soľ
2 kusy vajce
2 polievkové lyžice olej
  slivky
150 gramov strúhanka
Postup

Zemiaky ošúpeme, narežeme na kocky a uvaríme v osolenej vode.

Horúce ich podusíme ako na pyré. Aby sme v ňom nemali hrudky. K teplému ( nie horúcemu) pridáme vajcia, olej a štipku soli. Dobre premiešame.

Postupne po troche budeme pridávať múku. Množstvo bude závisieť od toho, aké vodnaté sú zemiaky (mne stačilo 260g)

Pripravíme si hrniec s vodou a dáme ju zohriať. V nej budeme variť guľky. 

Taktiež si na troche oleja na miernom ohni opražíme strúhanku. 

Cesto musí byť mäkké. Bude sa lepiť, ale presne také má byť. A ideme robiť guľky.

Veľmi dôležité je robiť guľky mokrými rukami. Ja si pripravím nádobu s vodou a pred robením každej guličky si v nej namáčam ruky.

Polievkovou lyžicou naberiem cesto do dlane. Druhou rukou ho v dlani roztlačíme do tvaru kruhu. Do stredu dáme slivku a urobíme guľku. Ja som použila mrazené odkôstkované slivky.

Hneď ich dávame variť do horúcej vody . Keď vyplávajú hore, varíme ešte asi 2-3 min. Nie viac aby sa nerozvarili. 

Uvarené vyberieme z vody a odkvapkané dáme do strúhanky.

Viac receptov na instagrame @frommykitchendotcom

Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
5 minút
Priemer 5 (1 hlas)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama