
Frommykitchendotcom | Gombovce - slivkové guľky zo zemiakového cesta
Správny pomer ingrediencií je základ úspechu, aby bolo cesto mäkké. Verte mi, príprava vôbec nie je ťažká.
1 | kilogram | zemiaky |
250 | gramov | hladká múka |
štipka | soľ | |
2 | kusy | vajce |
2 | polievkové lyžice | olej |
slivky | ||
150 | gramov | strúhanka |
Zemiaky ošúpeme, narežeme na kocky a uvaríme v osolenej vode.
Horúce ich podusíme ako na pyré. Aby sme v ňom nemali hrudky. K teplému ( nie horúcemu) pridáme vajcia, olej a štipku soli. Dobre premiešame.
Postupne po troche budeme pridávať múku. Množstvo bude závisieť od toho, aké vodnaté sú zemiaky (mne stačilo 260g)
Pripravíme si hrniec s vodou a dáme ju zohriať. V nej budeme variť guľky.
Taktiež si na troche oleja na miernom ohni opražíme strúhanku.
Cesto musí byť mäkké. Bude sa lepiť, ale presne také má byť. A ideme robiť guľky.
Veľmi dôležité je robiť guľky mokrými rukami. Ja si pripravím nádobu s vodou a pred robením každej guličky si v nej namáčam ruky.
Polievkovou lyžicou naberiem cesto do dlane. Druhou rukou ho v dlani roztlačíme do tvaru kruhu. Do stredu dáme slivku a urobíme guľku. Ja som použila mrazené odkôstkované slivky.
Hneď ich dávame variť do horúcej vody. Keď vyplávajú hore, varíme ešte asi 2-3 min. Nie viac, aby sa nerozvarili.
Uvarené vyberieme z vody a odkvapkané dáme do strúhanky.
Viac receptov na instagrame @frommykitchendotcom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Kokosové laskonky s kávovým krémom
Martuška 123 | Kokosové laskonky s kávovým krémom
Kokosové laskonky s kávovým krémom
Chrumkavé kokosové laskonky s lahodným kávovým krémom. Tradičný recept na sviatočné pečenie, ktorý si zamilujete.
Biele špice
Bejč | Recept na biele špice
Biele špice
Lahodné biele špice, ktoré sú veľkou konkurenciou tým klasickým tmavým.