
Tradičný, starý recept na kokosové ježe s karamelom
Ingrediencie
Cesto: | ||
6 | kusy | vajce |
25 | dekagramov | práškový cukor |
10 | dekagramov | kryštálový cukor |
30 | dekagramov | hrubá múka |
1 | balík | prášok do pečiva |
5 | dekagramov | orechy |
Poleva: | ||
38 | dekagramov | práškový cukor |
3 1⁄2 | dekagramov | kakao |
10 | polievkové lyžice | mlieko |
1 | kus | Hera |
Na obalenie: | ||
300 | gramov | kokos |
Postup
Kryštálový cukor upálime v suchom hrnci do hneda, zalejeme dvoma decami vody a varíme kým sa nám hrudky nerozpustia. Necháme vychladnúť, netreba úplne, len aby to nebolo horúce.
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom, pomaličky lejeme karamel a múku zmiešanú s práškom do pečiva a orechmi zamiešavame. Nakoniec opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov.
Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu na 180 stupňov asi 30-35 minút, podľa rúry. Necháme úplne vychladnúť a odpočinúť. Najlepšie je upiecť to deň vopred.
Poleva:
Všetko spolu vymiešame s roztopíme nad parou.
Vychladnutý korpus nakrájame na obdĺžničky.Každý kúsok namočíme v poleve a dáme do misky s kokosom a dobre obalíme.Kým poleva na koláči nezatuhne, je dobré ich ukladať ďalej od seba, nie lepiť na seba.Až po zatuhnutí ich môžeme ukladať ku sebe.
Kokosu miniem naozaj až kilo.Krajam na malé obdĺžniky, preto ho miniem viac. Chcem mať ježe biele, nie nahnedlé, preto vždy kvapky polevy s kokosom z kokosu vyberám.Určite obalíte aj v menej kokose (normálne stačí 250-300 gram) , len nie tak na husto a nie tak bielo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Bratislavské rezy
Bejč | Bratislavské rezy
Bratislavské rezy
Recept na tradičný dezert, ktorý poznáme z cukrární. Vanilkové korpusy so sviežim citrónovým krémom a čokoládovou polevou. Výborný zákusok na sviatky aj oslavy.
Dobošové rezy
Bejč | Dobošové rezy
Dobošové rezy
Recept na tradičné dobošové rezy s tenkými korpusmi, čokoládovým krémom a čokoládovou polevou potešia všetkých milovníkov klasických zákuskov.