prečo mi praská kakaová piškóta???
Pozrite si aj
Ahoj Lenci, ja neviem či v tom je chyba, že ju pečieš pomaly, ale ja pečiem všetky piškóty aj takúto čokoládovú len s pol pr. do pečiva/ten môže spôsobovať praskanie ak ho dávaš veľa, aj ten rum myslím, že neurobil dobre, ale piškótu pečiem na 180C na strednej priečke elektrickej rúry a to asi 10 minút, podľa počtu vajec /na takých 4-5 vajec/ Cesto trocha treba keď vleješ do formy trocha zhrnúť ku krajom.Nech sa darí, uvidíme čo napíšu ostatné žienky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
piskotu ak pecies len tenky plat, na 180 stupnov, minimalne, 7-10 minut, ak robis vo forme, ja peciem na max. 150 stupnoch, nalejem si cesto asi do 3/4 ak chcem az po horny okraj ak chcem mat tensie platy ze prekrojim len na polovicu-vtedy peciem 2x a plnim teda 3x, tak vtedy cesto vlejem len do 1/2 vysky formy, ja davam klasika, kolko vajec tolko lyzic cukru tolko lyzic muky, teda ak chcem kakaovejsie cesto tak napr. 5 vajec 5 lyzic cukru, bielky zvlast ked ich mam tak do poly vyslahane, pridam 2 lyzice cukru a doslaham do tuha-nie uplne aby si zachoval sneh lesk, bielka netreba preslaht aby nevyzerali pri miesani akoo pena vo vani :))) zltka s troma lyzicami skuru a pomaly po lyziciach pridavam muku a kakao, za kazdou lyzicou len jemne poprekladam cesto, nemiesam ako blazon aby mi nespadol objem snehu, prasok do peciva ja osobne pridavam az na koniec, na 5 vajec ani nie polovicu prasku do peciva, vlejem cesto do maslom vymastenej, mukou vysypanej formy vlejem cesto stred rpopztaham po okrajoch formy a nakoniec este z miernej vysky akoby tresnem formou aby sa vzduchove bublinky uvolnili z cesta a neboli v korpuse velke dierky :))) vlozim do predhriatej rury-150 stupnov a peciem 40-55 minut...nemala som doteraz problem, kakao vzdy preosievam a pouzivam len holandske krasne vonia ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zo stredu trocha potiahnut cesto na kraje aby vznikla v strede priehlbina,upečie sa pekne rovno,nemala by prasknut/aspon nam včera nepraskla/.nahriat ruru na 200C,vložiť korpus do rury a znížit na 180C.na 200C preto,lebo sa urobí jemný obal na piškote a dalej sa pečie bribližne 35-40 min,bola dokonale upečená.asi máme dobru elek.ruru.mali sme priemer tort.formy 20cm a bola vysoka,alebo sme urobili dobre pišk.cesto? ,niečo si ešte pametám zo školy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nemusíš nič poťahovať zo stredu, stačí zatočiť formu a odstredivá sila urobí svoje. Mne sa to tiež stávalo, ale odkedy urobím túto fintu, je všetko ok.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak tak ked nie pobuchat tak s nou treba zatočiť ona sa zlakne a od strachu nepraskne :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj tak sa da,zatočiť formu,každý ma svoju fintu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj mne sa to stale praska musim poskusat vase finticky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja peciem bez prasku do peciva, poradila mi to cokoladka. Vyslaham bielka s cukrom, pridam zltka, olej, kakao a nakoniec muku. Vylejem na plech a poriadne ho obucham o kredenc a sup do truby ( 170-180 stupnov, 20-25 min podla mnozstva. Piskota je pevna, ale zaroven elasticka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dievčatká veeelmiveeelmi vam dakujem. mala som choreho drobca tak som tu veelmi dlho nebola.
dakujem a pri najblizsej prilezitosti vyskusam.
moooooooc vam dakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ahoj múdre hlavičky,chcem vás poprosiť o radu.pečiem už pár rôčkov,ale ešte som neprišla na fintu ako upiecť kakaový piškótový korpus bez toho aby mi v prostriedku nepraskol. vyskúšala som rum-aby bola redšia, pečiem pomaly, aby sa rýchlo nezapiekla, skúšala som aj s tukom-olejom. stalo sa mi asi dva-tri razy , že nepraskala.neviem kde robím chybu.väčšinou mi to urobí ked pečiem v nejakej forme...srdce.kruh, slza,podkova...na plechu mi to nerobí až toľkú škodu.

ak niekto vie, poradíte mi prosím??? Ďakujem stokrát.