reklama

prečo mi praská kakaová piškóta???


reklama

ahoj múdre hlavičky,chcem vás poprosiť o radu.pečiem už pár rôčkov,ale ešte som neprišla na fintu ako upiecť kakaový piškótový korpus bez toho aby mi v prostriedku nepraskol. vyskúšala som rum-aby bola redšia, pečiem pomaly, aby sa rýchlo nezapiekla, skúšala som aj s tukom-olejom. stalo sa mi asi dva-tri razy , že nepraskala.neviem kde robím chybu.väčšinou mi to urobí ked pečiem v nejakej forme...srdce.kruh, slza,podkova...na plechu mi to nerobí až toľkú škodu.
ak niekto vie, poradíte mi prosím??? Ďakujem stokrát.
Smútok Plačem Plačem

Pozrite si aj


reklama


reklama

Kadanka, So, 07. 05. 2011 - 22:08

Ahoj Lenci, ja neviem či v tom je chyba, že ju pečieš pomaly, ale ja pečiem všetky piškóty aj takúto čokoládovú len s pol pr. do pečiva/ten môže spôsobovať praskanie ak ho dávaš veľa, aj ten rum myslím, že neurobil dobre, ale piškótu pečiem na 180C na strednej priečke elektrickej rúry a to asi 10 minút, podľa počtu vajec /na takých 4-5 vajec/ Cesto trocha treba keď vleješ do formy trocha zhrnúť ku krajom.Nech sa darí, uvidíme čo napíšu ostatné žienky.SlnkoSlnkoSlnko

piskotu ak pecies len tenky plat, na 180 stupnov, minimalne, 7-10 minut, ak robis vo forme, ja peciem na max. 150 stupnoch, nalejem si cesto asi do 3/4 ak chcem az po horny okraj ak chcem mat tensie platy ze prekrojim len na polovicu-vtedy peciem 2x a plnim teda 3x, tak vtedy cesto vlejem len do 1/2 vysky formy, ja davam klasika, kolko vajec tolko lyzic cukru tolko lyzic muky, teda ak chcem kakaovejsie cesto tak napr. 5 vajec 5 lyzic cukru, bielky zvlast ked ich mam tak do poly vyslahane, pridam 2 lyzice cukru a doslaham do tuha-nie uplne aby si zachoval sneh lesk, bielka netreba preslaht aby nevyzerali pri miesani akoo pena vo vani :))) zltka s troma lyzicami skuru a pomaly po lyziciach pridavam muku a kakao, za kazdou lyzicou len jemne poprekladam cesto, nemiesam ako blazon aby mi nespadol objem snehu, prasok do peciva ja osobne pridavam az na koniec, na 5 vajec ani nie polovicu prasku do peciva, vlejem cesto do maslom vymastenej, mukou vysypanej formy vlejem cesto stred rpopztaham po okrajoch formy a nakoniec este z miernej vysky akoby tresnem formou aby sa vzduchove bublinky uvolnili z cesta a neboli v korpuse velke dierky :))) vlozim do predhriatej rury-150 stupnov a peciem 40-55 minut...nemala som doteraz problem, kakao vzdy preosievam a pouzivam len holandske krasne vonia ...

Tina75, So, 07. 05. 2011 - 22:27

zo stredu trocha potiahnut cesto na kraje aby vznikla v strede priehlbina,upečie sa pekne rovno,nemala by prasknut/aspon nam včera nepraskla/.nahriat ruru na 200C,vložiť korpus do rury a znížit na 180C.na 200C preto,lebo sa urobí jemný obal na piškote a dalej sa pečie bribližne 35-40 min,bola dokonale upečená.asi máme dobru elek.ruru.mali sme priemer tort.formy 20cm a bola vysoka,alebo sme urobili dobre pišk.cesto? Chichocem sa,niečo si ešte pametám zo školy Úsmev

alager, So, 07. 05. 2011 - 22:36

Nemusíš nič poťahovať zo stredu, stačí zatočiť formu a odstredivá sila urobí svoje. Chichocem sa Mne sa to tiež stávalo, ale odkedy urobím túto fintu, je všetko ok.

tak tak ked nie pobuchat tak s nou treba zatočiť Chichocem sa ona sa zlakne a od strachu nepraskne :)

ja peciem bez prasku do peciva, poradila mi to cokoladka. Vyslaham bielka s cukrom, pridam zltka, olej, kakao a nakoniec muku. Vylejem na plech a poriadne ho obucham o kredenc Váľam sa od smiechu po podlahe a sup do truby ( 170-180 stupnov, 20-25 min podla mnozstva. Piskota je pevna, ale zaroven elasticka.

dievčatká veeelmiveeelmi vam dakujem. mala som choreho drobca tak som tu veelmi dlho nebola.
dakujem a pri najblizsej prilezitosti vyskusam.
moooooooc vam dakujem.

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama