Medovníčky vhodné na zdobenie

Popis

Rokmi odskúšaný skvelý recept na medovníčky, ktoré vydržia primerane mäkké veľmi dlho, sú chutné a výborne sa hodia na zdobenie.

Medovníčky vhodné na zdobenie - recept

Zhrnutie

Výnos
Plechov
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
2 hod

Ingrediencie

1kilogrammuka hladka
250gramovmed
250gramovpalmarín
380gramovpraskový cukor
3čajové lyžičkyPerníkové korenie (kopcovité ČL)
2čajové lyžičkyškorica (kopcovité ČL)
2čajové lyžičkysóda bicarbona (rovné ČL)
250gramovvajcia
1kusvajce (na potretie)

Inštrukcie

Do nádoby dáme rozpustiť 250 g medu a 250 g Palmarinu (môže byť hocijaký iný tuk, ale nie maslo). Kým sa zmes pomaly rozpúšťa, pripravíme si cesto: Múku preosejeme do veľkej hlbšej misy (za hrsť si necháme bokom na podsypávanie), pridáme preosiaty práškový cukor, perníkové korenie, škoricu a sódu bicarbonu (na väčšie tvary menej). Múku s prísadami rozhrnieme tak, aby v strede vznikla jama. Rozmiešame vajcia a vylejeme ich do stredu múky. Na vajcia vylejeme vlažný med s tukom za stáleho miešania nožom a postupne primiešavame múku. Postupne miesime cesto. Spočiatku bude lepkavé, ale netreba ho veľmi podsýpať múkou. Keď sa suroviny spoja, cesto preložíme do menšej nádoby, zakryjeme mikroténom a necháme pri izbovej teplote najmenej 24 hodín odpočívať (môžeme nechať aj 2-3 dni, nemusíme spracovať naraz).

Cesto vyberieme na vál a rozdelíme na 8-10 častí. Vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vyvaľkané cesto obrátime – spodná časť je krásna hladká a medovníčky budú krajšie. Pripravíme si papiere na pečenie na viac plechov a povykrajujeme naraz čo najviac tvarov, aby sa zvyšky zbytočne nemiesili.

Pečieme presne 5 minút pri 175 ºC v teplovzdušnej rúre (195 ºC v elektrickej rúre) – väčšie a hrubšie tvary 13 minút pri 160 (180) ºC. Hneď po vybratí z rúry medovníčky potrieme rozšľahaným precedeným celým vajíčkom.

Natreté medovníčky rozložíme na rovnú plochu a necháme pri izbovej teplote 2 dni vydýchať, aby neopadávala poleva.

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení
 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.