
Rokmi odskúšaný skvelý recept na medovníčky, ktoré vydržia primerane mäkké veľmi dlho, sú chutné a výborne sa hodia na zdobenie.
1 | kilogram | hladká múka |
250 | gramov | med |
250 | gramov | Palmarin |
380 | gramov | práškový cukor |
3 | čajové lyžičky | perníkové korenie |
2 | čajové lyžičky | škorica |
2 | čajové lyžičky | sóda bikarbóna |
250 | gramov | vajce |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
Do nádoby dáme rozpustiť 250 g medu a 250 g Palmarinu (môže byť hocijaký iný tuk, ale nie maslo). Kým sa zmes pomaly rozpúšťa, pripravíme si cesto: Múku preosejeme do veľkej hlbšej misy (za hrsť si necháme bokom na podsypávanie), pridáme preosiaty práškový cukor, perníkové korenie, škoricu a sódu bicarbonu (na väčšie tvary menej). Múku s prísadami rozhrnieme tak, aby v strede vznikla jama. Rozmiešame vajcia a vylejeme ich do stredu múky. Na vajcia vylejeme vlažný med s tukom za stáleho miešania nožom a postupne primiešavame múku. Postupne miesime cesto. Spočiatku bude lepkavé, ale netreba ho veľmi podsýpať múkou. Keď sa suroviny spoja, cesto preložíme do menšej nádoby, zakryjeme mikroténom a necháme pri izbovej teplote najmenej 24 hodín odpočívať (môžeme nechať aj 2-3 dni, nemusíme spracovať naraz).
Cesto vyberieme na vál a rozdelíme na 8-10 častí. Vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vyvaľkané cesto obrátime – spodná časť je krásna hladká a medovníčky budú krajšie. Pripravíme si papiere na pečenie na viac plechov a povykrajujeme naraz čo najviac tvarov, aby sa zvyšky zbytočne nemiesili.
Pečieme presne 5 minút pri 175 ºC v teplovzdušnej rúre (195 ºC v elektrickej rúre) – väčšie a hrubšie tvary 13 minút pri 160 (180) ºC. Hneď po vybratí z rúry medovníčky potrieme rozšľahaným precedeným celým vajíčkom.
Natreté medovníčky rozložíme na rovnú plochu a necháme pri izbovej teplote 2 dni vydýchať, aby neopadávala poleva.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany
Martuška 123
Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany
Chutné jemné rožky s kyslou smotanou v ceste, bez vajíčka. Plníme ich slivkovým lekvárom, orechmi či makom. Väčšinou robím z dvojnásobnej dávky.
Kakaové éclair s vanilkovou plnkou
Bea Kerekesová
Kakaové éclair s vanilkovou plnkou
Fantasticke eclair z odpaľovaného cesta v kakaovej verzii s výborným vanilkovým krémom.