reklama

rozpadnutá torta

Anonymný (bez overenia) , 28. 03. 2010 - 13:01

reklama

Ahoj tortičkárky, robila som včera tortu a dopadla katastrofálne...Prekvapenie Pravdepodobne som urobila viac chýb naraz, ktoré som si uvedomila bohužiaľ až po funuse. Chcela by som ale vedieť váš názor na vec, aby som sa v budúcnosti takých chýb vyvarovala, lebo som včera bola taká vynervovaná, že som v tej zlosti povedala, že už v živote nebudem robiť žiadnu tortuPlačem Samozrejme ma to už prešlo, ale neviem sa s tým včerajším nezdarom zmieriť... Robila som tortu dve knihy na sebe, tá vrchná išla troška akože nakrivo. Knihy boli rovnako veľké, robila som na plechu 3 korpusy a prekrojila ich na poly, aby som dostala dve knihy... bolo to dosť na fofry, pred potiahnutím som ich chladila asi 2 a pol hodiny. Najprv som potiahla vrchnú, dala chladiť a asi po pol hodine som poťahovala spodnú, ale tú už som chladiť nedala a rovno na ňu capla to druhé poschodie(chyba č.1) Samozrejme sa mi bok spodnej knihy-záhlavie okamžite zvlnil, pokrivil do čuda.Lenže ja som sa fakt ponáhľala a začala som do toho ešte naparovať v kuchyni knedľe, čím mi v izbe vznikla menšia sauna(chyba č.2) Poťah vrchnej torty mi začal púšťať a stekal na spodnú(knihy boli každá v inom odtieni modrej...) No a napokon to dopadlo tak, že takúto čerstvú zmrvenú tortu sme viezli po rozbitej ceste, a tá vrchná kniha sa spolu s obalom spodnej zošmykla...len sme ju lapali, aby nespadla úplne... Našťastie táto torta bola len ako náš darček synovcovi, takže oni sa z toho zasmiali, že jak vo filme Pasla kone na betone... Lenže mne to stále vrta v hlave, aká by to bola katastrofa, keby tá torta bola za peniaze pre niekoho cudzieho... Teraz viem, že som ich mala potiahnuť asi už v piatok a na seba skladať až na druhý deň... tiež to teplo v izbe....Alebo som mala tú vrchnú knihu urobiť mensšiu? Poťahovala som formixom, viem, že formix za to nemôže, lebo s ním poťahujem furt, z tohto balenia som už použila, takže tam chyba nebola. Akurát som nepodsypávala solamylom, ale po prvý raz som posypovala špeciálnym cukrom z cukrarshop.sk... Dievčatá, povedzte mi svoj názor, bolo to v tomto, alebo som urobila chybu aj niekde inde??? Nech sa vyhnem takýmto prešľapom... som amatér samouk, stále sa len učím, poťahované pečiem ešte len asi 5 mesiacov a nie nejako pričasto. Ďakujem vám za vaše názory... Fakt sa z toho neviem spamätať, som z tej torty nešťastná a demotivovaná a mám nejaký akoby strach do budúcna....

Pozrite si aj


reklama


reklama

fuuu..tak ja som este vacsi novacik ako Ty...ale z toho co mi poradila jedna sikona cukrarocka z tejto stranky...kremom potrety korpus nechat chladit aspon 4 hod. (najlepsie cez noc). ked som skladala 3 poschodovu tortu, tak som spodny korpus potiahla vecer a dalsie dva som na nho kladla az na druhy den doobedu ked poriadne vytuhol. tie kndle tomu tiez pomohli (vlastne to teplo). co sa tyka formixu a specialneho cukru..neviem. ja pouzivam K2 a Pasta Dama Top a podsypavam Gustinom.
prajem VELA zdaru a nenechaj sa odradit..aj ja len skusam..latam, platam, ale tesi ma to Úsmev Bozkávam

AnaP, Ne, 28. 03. 2010 - 13:19

Karmelka a mala si ten spodný diel nejako vystužený-špajdlami alebo trubičkami na pitie?Neboj ,druhý raz bude lepšie.

nooo to si si teda narobila galibu,...k tym chybam co si pisala ze si urobila...mala som tiez takuto skusenost, narychlo objednana torta a tak som nestihala....napadlo ma potiahnutu tortu supnut do mrazaku,a perfektne stuhla....nezrazila sa ani mi netiekla...proste super...ale musim ta upozornit ze ked robis pudingové kremy tak to radsej neskusaj,ja pouzivam maslove kremy a s tie sa daju dat do mrazaku....odvtedy chladim v mrazaku a usetrim kopu casu....neviem aku maju s tymto skusenost ine pekarky , ale mne sa este nikto nestazoval...a kludne pec dalej budes sa len zlepsovat...Áno

lia51, Ne, 28. 03. 2010 - 19:45

my robime stale pudingove kremy[nastavovane] s maslom alebo specialnym tukom,to znamena ze ak varime 1 l pudingu s kremoveho prasku +1kg masla a pod. a neexzistuje aby sa urobilo z toho volajake mys- masÁno ine kremy ani nerobime iba tuto klasiku a vela rokov,takze chyby robia dievcata volakde indePlačem treba dat najprv kazdy kus stuhnut a tak obalit a ked to ide dalej aj vystuzit,ved ta torta neni stale v chladnicke a teplo urobi svojeKvietok

Ja Ti poradím len toľko, aby si si dala tortičky vždy dobre stuhnúť, potom poťahovať a tie dve knihy by nebolo potom ani treba ničím spevniť.
Nech sa Ti darí...
Áno Slnko

ja si myslím že základ je, aby tá torta stuhla s naplneným krémom ,ja to napr. naplním v piatok večer a v sobotu ráno potiahnem RDI a ono to pekne hneď stuhne lebo ten korpus je studený,vystužím napr.slamkami a drží to,nech ťa to neodradí a držím palce nech sa ti darí

moj nazor je aby naplnene torty tuhli cez noc a aby boly trošku zatažene zaroven sa vyrovnaju na druhy den sa s nimi lepšie roby NECH SA DARI A NEPRIPALI

DášaL, Ne, 28. 03. 2010 - 18:13

Ja by som ju určite vystužila, aj keď nie je torta dobre stuhnutá je na podnose a nemôže sa stať to čo sa ti stalo. Ja vystužujem aj figúrky, ktoré sú ťažšie a to z toho dôvodu aby sa torta pod nimi nepreliačila. Človek sa učí celý život.Slnko

Ja by som to určite vyztužila slamkami, držím palce a nestrácaj chuť.Kvietok Mrkám

sio, Ne, 28. 03. 2010 - 19:14

Takže,na všetko si si odpovedala vlastne sama,torta sa nikdy nedá piecť narýchlo.Ja jeden deň natriem,alebo poťahujem po 4-5 hodinách,pred dňom kedy ho dávam zákazníčke,teda už hotový mám ešte aspoň 12 hodín v chladničke.Keď robíš poschodovú treba vystužovať.Ja tak nerobím tortu ,že s stredu objednajú a na piatok to chcú mať hotové,to sa nedá,a vedľa práce už vôbec nie.Takže v časovej tiesni sa piecť nedá!Človek sa učí na vlastných chybách,a toto si zapamätáš navždy.Prajem veľa zdaru v pečení.Mrkám Mrkám Mrkám Mrkám

SzilviaVarga to vystihla presne. Jedno pravidlo, že keď pečiem tak som nanič mama, lebo nevarím. Proste sa to spolu skĺbiť nedá, ak chceš mať tortu dokonalú. Ja niekedy ani nevnímam čo sa ma okolie pýta. V každom prípade mali obe torty predtým ako ich dáš na seba poriadne stuhnúť v chlade a až tak ich dať na seba. Ja používam síce WI a ani poschodové torty nevystužujem, ale tie slamky si myslím, že nič nepoškodia.

Sigetka, Po, 29. 03. 2010 - 08:12

Ja už skúsenosť s pokazenou tortou mám, takže ja som za to - keď cestovať s tortou, tak v každom prípade vychladiť, vystužiť, podložiť kartónom - stačí aj tenký- len krbička z bonboniery, ale kartón, poťah neposýpať cukrom - vždy solamylom alebo iným škrobom, popri tom nevariť- alebo dobre vetrať, a napr. po takej ceste ako je z Martina do Teplíc - tortu držať na kolenách. Učíme sa na vlastných chybách, tá moja pokazená bola tiež pre rodinu, ale strašne by ma to mrzelo, keby to bolo pre cudzích.

karmelka (bez overenia), Po, 29. 03. 2010 - 09:01

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne. Môžem sa ešte opýtať, ked napr. odovzdávate tortu v sobotu, kedy pečiete korpusy? Už v stredu? Alebo vo štvrtok? A kedy potom plníte? A kedy dokončujete? Ked napečiem korpusy už v stredu, bude torta dostatočne čerstvá? ked zákazníci ju budú jesť až v nedeľu?

sio, Po, 29. 03. 2010 - 09:27

Určite bude,piškótové cesto je dobré nechať odležať najmenej 12 hodín,potom sa dobre krája a nedrobí sa,potom cesto polievať rumovým rozvarom.Ja obyčajne robím tak,že keď tortu odovzdávam v sobotu:vo štvrtok upečiem cesto,piatok ráno naplním,poobede potiahnem,v sobotu ráno odovzdám,no ale ak nemám v piatok celý deň voľno začínam s robotou už v stredu,torte sa nič nestane,mám to odskúšané,a torta je v chladničke pri 5 stupňoch,vydržia aj smotanové,len smotanu treba deň vopred prevariť.Dúfam,že som ti pomohla,ak ešte niečo potrebuješ vedieť kľudne sa ozvy.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama