Karamelová šachovnica

Popis

Matylda, ospravedlňujem sa za neskorý receptík, nepozerala som tu dosť dlho a že ešte neviem vkladať rc, tak sa to budem snažiť popísať.

Karamelová šachovnica  - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
5 minút

Ingrediencie

Inštrukcie

Pripravíma si 9 ks hranatej tortovej oplátky.

Je potrebné upiesť 2 piškóty z 5 vajec, jednu bielu, jednu kakaovú.( na 1 vajce 4 dg kry. cukru, 4 dg výb. múky) do kaakovej pridáme o toľko menej múky, koľko sme dali kakaa- 1-2 PL). Do každej piškóty prilejem od oka 2-3 PL vody a 2 PL oleja, 1/3 PdP.

Piškóty po vychladnutí rozkrojíme každú na 3 časti po dĺžke a každú časť ešte na 3 pásy, t.znamená, že z jednej piškóty máme 9 dlhých pásov.

Karamel: Do jednej nádoby si pripravíme 4 dcl mlieka, do druhej nádoby 3,5 dcl mlieka + 4PL výb.múky a 2PL hladkej múdy- rozmiešať. 20 dg kryš cukru prepáliť na karamel, pridať 4 dcl mlieka-miešame, kým sa karamel nerozpustí, pridáme mlieko s múkou(3,5 dcl ml...)hmota sa jemne zahustí, nakoniec pridáme 2 celé palmariny a za stáleho miešania rozpustíme. Hotový karamel dáme na misu s horúcou vodou, natierame rýchlo,lebo hmota tuhne.

Skladanie šachovnice:

uložíme vedľa seba 3 tortové oplátky(ich šírka má mať dlžku piškóty), natrieme ich karamelom a priečne, kolmo na oplátky z kraja ukladáme pásy piškóty striedavo biely pás, tmavý, biely, znovu celé natrieme karamelom a navrch ukladáme tmavý,biely,tmavý pás-opačne, aby tam, kde dole je biely, hore má byť tmavý. Spolu na jeden koláč 6 pásov- 3 dole, 3 hore. Celé znovu pretrieme karamelom a opatrne ztočíme do oplátky, ktorá nám zatieľ zmäkla od karamelu. Tak urobíme ďalšie 2, to znamená, že máme spolu 3 koláče, ja ich volám truhlíky.

Dáme ztuhnúť do chladničky a každý truhlík polejem čok. polevou, príp. dozdobím perličkami, alebo bielou čokoládou. Krájame hneď po vybratí z chladničky- ztuhnuté, vtedy sa dobre krája. Zdá sa to veľmi pracné, ale ide to celkom rýchlo-musí to ísť rýchlo. Prvýkrát som mala ruky od karamelu až po lakte(giggle) ,hovorím o zatáčaní do oplátok, ale už to ide teraz aj samo. Ešte raz hovorím, že je to výborný zákusok, ktorý vydrží dlhšie, než plnený. No dúfam, že z toho vyjdete, ak nie, napíšte. Nech sa vám vydarí.(flower) (sun) :-)

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení

Komentáre

Ešte raz o zatáčaní: piškóty ukladáme od seba 1,2,3, na to zas od seba 1,2,3 a oplátky obtáčame takto: zoberieme konce spolu, naraz tie na druhom konci a smerom k sebe nimi prekryjeme pásy a konce podložíme pod zákusok(rofl) sodoma gomora,uf zvládnete to?(giggle) keby sa tu dalo kresliť, tak vám to načrtnem.:-)

Už dost dlho sa chystám robiť túto šachovnicu,zatial som odvahu nenašla, ale teraz po tvojom popise asi to skusim, potom dam vedieť, ako to dopadlo(giggle) Chichocem saChichocem saChichocem sa

Počkám na výsledok.;-) Váľam sa od smiechu po podlaheSlnko

roboty je s tým dosť, ale výsledok vám bude chutiť, aj prsty si budete olizovať.....:-D Veľký úsmevVeľký úsmev

robila som to asi pred 15 rokmi ,je to sladkéééé,naozaj iba palce olizovať:-D Veľký úsmev

Neprežeňte to s hrúbkou karamelu, len potrieť, aby boli pospájané pásy a aj oplátka a je to primerane sladké. Skúste, uvidíte!?(blush)

jéééé Eviena, ďakujem veľmi pekne za receptík, si zlatá BozkávamBozkávamBozkávam Dúfam, že sa z toho nejak vysomárim Chichocem sa Foto sa ti nedá pridať?

Matylda, nemám ho sfotený ale na 10.7. ho pravdepodobne budem piecť, tak možno bude aj foto. Ak by si niečomu nerozumela, pýtaj sa, rada odpoviem.;-)

Moc prosím o foto,není mi vůbec jasný konečný výsledek.Pochopila jsem to až do stáčení do té oplatky,ale jak vypadá finál? To seještě nějak krájí, nebo jak?;-(

Finál sú 3 akoby,,rolády", z každej sa nakrája cca 25 ks, to znamená, že z celej dávky je to cca70-80 ks, podľa toho, aké široké kúsky krájaš.Pokúsim sa Ti to vysvetliť,zákusok v reze vyzerá ako roládka v oplátke, len vo vnútri nie je stočená do slimáka,ale sú to 2 rady tenkých pásov (v reze vyzerajú ako štvorčeky - šachovnica), ktoré som spomínala v opise a to dolný rad: biely pás,kakaový, biely a na tom hore: opačne, čiže kakaový, biely, kakaový.Foto určite bude, ale ako hovorím, teraz máme byt-hlavne kuchyňu hore nohami:-( a dokonca mám zákazku na dve veľké svadobné torty v bojových podmienkach)Piekla som v noci, keď majstri odišli do 4.45h, ledva existujem:-|a zaákazku na zákusky mám až na 10.7. Šachovnicu upečiem už aspoň kôli tomu, aby som Vám z nej poslala foto.(blush)

ufffff, tak som včera v noci spáchala tú šachovnicu! Ale mne z toho vyšiel skôr ovál ako roládka - má to tak byť? A ešte mi to aj rodina ofrflala, že je to suché... Plačem Mala som natrieť aj tie pásy medzi sebou? Alebo ich niečim pokropiť? Alebo keď to postojí, tak sa to tým krémom nacucne? Eviena pomoc, pomóóóc Smútok

Matylda, prepáč, nemala som času byť na nete, dá sa povedať, že je to ovál, to nevadí, keď budeš viac skúšať, vždy to bude lepšie a lepšie, no a pomedzi všetky pásy musí byť karamel, ináč sa Ti to nezlepí, ja som prvý krát mala problém skôr s obtáčaním oplátky, ak si toto zvládla, tak si jednička! Nech sa Ti vždy len darí Úsmev

oplátku som v pohode stočila, len ten krém som medzi pásy nedala... si nenapísala, že to treba, tak to trúbu nenapadlo Hambím saChichocem saChichocem saChichocem sa ale neva, aspoň budem vedieť nabudúce Slnko ešte raz dík za receptík Bozkávam

Prepáč, toľko som tam toho popísala, že to podstatné mi ušlo. Už sa polepším (blush).Ja som večer piekla, dnes ju poskladám.Veľa zdaru;-)

Dievcata,nie je niekde ta rolada nafotena,Anka.

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.