reklama

Cannelés de Bordeaux

Pridal/a Zuzliak dňa 07. 02. 2013 - 08:33 - Recepty Zuzliak
Cannelés de Bordeaux, Iné recepty, Zuzliak

reklama

Cannelés Bordelais sú skromné, francúzske malé koláčiky z Gironde/Bordeaux, ktoré vraj len veľmi málo šéfcukrárov dokáže správne pripraviť.

Ingrediencie
300 gramov práškový cukor
150 gramov múka
750 millilitrov mlieko
50 gramov maslo
3 kusy žĺtok
3 kusy vajce
1 kus vanilkový struk
1 polievková lyžica vanilkový cukor
60 millilitrov rum
Postup

V podstate je to improvizované palacinkové cesto pečené v malých medených formách, ktoré zvonka ostáva hnedé a chrumkavé. Vnútri majú zostať vlhké, čím sa vytvorí veľmi pekný kontrast. Po niekoľkých hodinách kôrka vďaka vlhkosti vo vnútri zmäkne, takže kto má rád chrumkavé, spraví najlepšie ak ich bude papať hneď po upečení.

Mlieko s otvoreným vanilkovým strukom a semiačkami priveď do varu a nechaj v ňom roztopiť nakrájané maslo. Dobre premiešaj a nechaj vychladnúť.

V mise zmiešaj žĺtky, vajcia, cukor, vanilkový cukor a rum do krému, nie do peny. Postupne pridávaj do zmesi múku.

Primiešaj teplé mlieko a všetko vymiešaj na hladké cesto, ktoré môžeš nechať odpočinúť v chladničke počas 1 hodiny, alebo aj celý deň. Moje stálo v chladničke celú noc.

Rúru predhrej na 250°C (teplovzdušné rúry -20°C). Do každej bunky silikónovej formy cesto do výšky 2/3 bunky. Cannelés peč po dobu 5 minút.

Silikónovú formu nie je potrebné vymazať ničím; iba by sa tak zanechali odtlačky prstov vo forme. Ja som niekoľko formičiek pred naplnením na skúšku vysypala 1 čl cukru. Len tak, čo to spraví a boli tmavšie, ale super! Po 5 minútach pečenia zníž teplotu na 180°C (teplovzdušné rúry -20°C) a peč po dobu ďalších 15-25 minút.

Po vybratí z rúry ich nechaj vychladnúť na plochej doske počas niekoľko minút a potom cannelés z formy uvoľni jednoduchým prevrátením formy na dosku.

Kto chce bordúrky chrumkavejšie a tmavšie, nech ich pečie dlhšie. Kto ich chce svetlejšie a jemnejšie, nech ich pečie len stanovený čas.

V prípade, že chceš formičky pred pečením vysypať cukrom, radím ich najprv vytrieť roztopeným maslom.

Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama