reklama

Ako správne upiecť marlenku?


reklama

Ahojte cukráročky a cukrári, idem si ku vám po radu Hambím sa

Dieťa si zmyslelo že by rado na narodeniny marlenku a ja, ako správna gazdiná, som zahlásila, jasné, nie je problém, upečiem!Pohoda

Keďže pri mojom pečení platí na sto percent, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté, najprv som sa dobre pripravila a popozerala recepty.Zvíťazila marlenka liataÁno

Keďže to mala byť torta na plech, takže z dvojitej dávky, pre väčší zicher som spravila najprv jednu dávku a reku ak bude dobre, aj druhú spravím ten istý recept...

Maslo roztopíme nad parou, zamiešame vajcia, cukor, med, odstaviť, pridať múku a sódu bikarbónu...čo už na tomto môže byť ťažké, no nie?Vyplazený jazyk

I vytešená že ako fajne sa mi cesto zadarilo som šupla prvý plech do rúry na 160 stupňov.Odchlipla si z kávy a pozerala ako pekne sa tá "placka" začala dvíhať...Prešlo päť minút, placka dvihnutá, na oko ešte surová, zrazu puk, puk, puk, všetko spľaslo a ja som čumela do tej rúry ako bager na tvrdú zemPrekvapenie Po desiatich minútach som otvorila rúru a ...a pľacka akoby karamelová a stále surová...takže nazad do rúry, veď však ona sa tej teplote poddá... 

A ona sa poddala!Vytiahla som z rúry po ďalších piatich minútach skaramelizované "niečo", čo som smele oprela o kuchynskú linku a ono to tam stálo opreté a tak chladlo...Prekvapenie

OK, asi bola teplota zlá...dala som rúru na 180 a šupla do nej druhý plech...oči som z tej rúry nespustila a očami dvíhala to cesto, aby pekne narástlo!A ono vážne rástlo!Kým nespravilo puk, puk, puk a v tých miestach sa to úplne zoškvarilo...už som to tam dlhšie nenechávala, nebolo treba, karamelová pľacka stála už po šiestich minútach vedľa pľacky čo sa piekla na 160...si mohli aspoň rozprávať zážitky z rúry ako na nich nevraživo čumela nejaká "gazdinka"....

Pochopila som že problém je cukor.On sa proste neroztopil a robí šarapatu.takže šup iný receptÁno

Tento krát taký, kde miešame maslo, vajcia, med, cukor nad parou do pätnásť minút...no jasné že som možno o minútku menej, ale písali do 15 minút takže minútka isto nevadila...

Vyzbrojená novým receptom som sa už ničoho nebála, ja tú marlenku pokorím!Áno

Prvý plech na 160, krásne sa dvíhal, 9 minút na hodinách odcinklo, ja otvorím rúru, cesto vyššie ale surové...zavriem rúru, počkám 4 minútky, vyberiem...Prekvapenie áno, opriem ku ostatným akoby skaramelizovaným cestám, nech si tam svorne chladnú...

Na 180tke to tiež nebolo ono, ak som čakala kým to bude upečené, bolo tvrdé ako skala...

No ja sa nevzdávam!Neviem čo som si ozaj myslela keď som to šla plniť, pretože niektoré cestá boli už na vôňu horké, prepálené...asi som dúfala v zázrak...Hambím sa

Dokonca som z toho dala ochutnať dieťaťu, ktoré skonšatovalo, prečo som do marlenky dala oplátky...Prekvapenievážne tam žiadne neboli...to to cesto...Mlčím

A tak máme doma poskladanú tehličku, má asi tak cez tri kilá a viem, že keď budem potrebovať do vyššej poličky niečo dočiahnuť, môžem si ju smele podložiť, ona vydržíTlieskamTlieskamTlieskam Apropo, ak by ste potrebovali nejaký pevný stavebný materál, dajte recept, ja upečiemÁno

...no a teraz vážne...prosím vás, kde sa stala pri pečení chyba???PrekvapeniePrekvapeniePrekvapenie

Vyskúšala som všetky možné varianty a ani jedna nevyšla?Prekvapenie

Viem určite že teplotu rúry mám v poriadku pretože mi ju nedávno kontrolovali...

Budem vám veľmi vďačná ak mi s marlenkou pomôžeteHambím sa


reklama


reklama

Ibrahim, Št, 23. 05. 2019 - 19:44

Ahoj :) po 3 rokoch som konečne nakukol :D takze ja používam cesto kde ide ocot presne tento https://www.mimibazar.sk/recept/4463/vyyborna-kakaova-marlenka a plnim nie salkom ale davam 1L mlieka 9 pl polohrubej muky  a 500g kr. cukru - cukor prepalim na karamel a zalejem 500 ml mliekom a ked sa zmas cca cukor rozpusti ze je tekute prilievam do horuce ostatne mlieko zmiesane  s mukou a uvarím krem husty .... do teplého kremu pridam 500g masla a poriadne prešlaham  mixerom ..... platy upecene a vychladnute plnim hned teplym kremom a necham v chlade zatuhnut super je kolac iny ale podla mna lepsi :) a ospravedlnujem sa za chyby pisem z mobilu v praci 

aramana, Št, 23. 05. 2019 - 22:36

Jéééj ahooj Slnkosuper že si nakukol!Áno

Tie oba recepty čo som skúšala boli bez octu...tak že by trošku chýbajúceho octu spravilo takú šarapatu?Prekvapenie

Kukla som ten recept, len to je vaľkaná...ja by som rada liatu...ale ak sa nezadarí, skúsim aj vaľkaťChichocem saChichocem saChichocem sa

 

Ibrahim, So, 25. 05. 2019 - 10:26

:) ja som tuež mal takú čo sa rozotiera a sama trieska :D tak som skúsil valkat a celkom dobra  a takto robim aj kakaovu ale ked napln robim do cukru ked sa robí karamel dam vodu a takroztapam ho aby bol iba biely cukro aby nezhnedol :D a plnim rovnako  

Nad parou rozpustiť 1 heru, 30 dkg kryštálového cukru, 3 veľké lyžice medu, 6 lyžíc šľahačkovej smotany. BEZ šľahanie, občas premiešať. Po rozpustení cukru preslahat, pridať 3 cele vajcia a nakoniec vmiešame 40 dkg hladkej múky s kavovou lyžicou sódy. Zamiešať. Je to na tri plechy. Je to veľmi rýchlo upečené. Mam. To odskúšané!
Přesně podle tohoto receptu peču marlenku, jen tam přidávám mleko tak, aby se dalo těsto pěkně natřít na tenko. Z této dávky peču na plech 3 pláty. Na 170 - 180 stupňů/10 minut.
reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama