zamatova rolada
Pozrite si aj
Ja som čo piekla som vždy dala aj trošku muky ale neviem aky recept si mala,ináč na obrazke dobre vyzera a do rolády vždy možeš dať aky kolvek krém
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja pečiem zamatovú roládu origoš bez múky, cesto je zo 6 vajec. Na Tvojom obrázku je roládka dosť vysoká, ono to ozaj po upečení splasne, keďže je to bez múky. Mám tiež viac receptov, ja robím tak, že po upečení nechám trošku vychladnúť a potom to vyklopím na lopár, ktorý pocukrujem práškovým cukrom. Potom sa mi aj dobre stáča. Plnku mám až z 1/2 litra mlieka, potom mám dojem, že je tam málo cesta a veľa plnky. No moji doma to tak zbožňujú, keby bolo na mne, tak takýmto množstvom plnky naplním 2 roládky. Ale Tvojej nič nechýba, keď si pocukruješ lopár, tak sa Ti určite neprilepí. Ozaj a ja pečiem iba 5 minút na 210 stupňov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mám odskúšaný tento recept: 6 vajec, 5 PL kryštálového cukru,3 Pl kakaa, 1/2 ČL sódy bikarbóny. Bielka vyšľaháme s cukrom dotuha a postupne pridávame žĺtka a kakao zmiešané s so sódou bikarbónou. Cesto rozotrieme na plech vyslaný papierom na pečenie. Upečieme na 180 stupňov, a hneď keď sa prestane lepiť cesto na špajdľu - vytiahneme. Korpus aj s papierom presunieme na mokrú utierku a spolu zabalíme, necháme vychladnúť.
Plnka: 500ml mlieka, 1 vajce, 5 PL polohrubej múky, 250g masla, asi 8 Pl práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 PL kakaa. V mlieku rozmiešame múku a vajce, spolu uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť. Potom kašu vyšľaháme s maslom a práškovým cukrom /ten pridáme podľa chuti/, krém rozdelíme na dve polovice, do jednej všľaháme vanilínový cukor a do druhej kakao. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, potrieme kakaovým krémom a následne aj vanilkovým. Opatrne zatočíme, ale papier na pečenie pri stáčaní odstránime. A výsledok je tu:
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no na 180 st som to piekla, len neviem ako dlho by sa mal. ale ta plnka sa mi pozdava, myslim, ze nabuduce vyskusam tuto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veľmi dobré to vyzerá, na nedeľu robím! Ďakujem za nápad!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som ju teraz piekla na cca 175-180 stupňov 15 min. Nechaš vychladnúť na plechu ,trochu na papieri na pečenie , ktorý máš potretý z oboch strán olejom , alebo tukom.Keď trošku schladne stočíš ju rovno aj s tým papierom a necháš vychladnúť. Nič sa Ti neprilepí na dosku....nemusíš ani cukrovať. Ide to super. Skús. 5 min. na pečenie / taký recept mám i ja / je málo. Recept mám ako Mariolka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja pečiem tú s múkou a nedá sa na nej nič pokaziť a zdá sa mi na chuť ešte lepšia a pečiem ju max. 10 minút
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zda sa, ze ona tak ozaj ma vyzerat. ale nabuduce skusim cesto trochu na silnejsom piect a do plnky definitivne na 250g masla viac kase. dakujem velmi krasne za rady
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Roláda sa Ti krásne vydarila...u nás je to tiež najobľúbenejšie zákusok a vlastne každú druhú tortu robím tiež zo zamatovej rolády...
Osvedčil sa mi tento recept a takýto postup prípravy:
6 bielkov + 5 lyžíc kryšt.cukru vyšľahať,
pridať 6 žĺtok,
1/2 lyžičky sódy buicarbóny /alebo 1/2 prášku do pečiva/,
4 lyžice kakaa.
Pečiem na pečiacej fólii, nemastím, či je upečené kontrolujem špajľou (každá trúba pečie inak, takže sa nespolieham na odporúčané časy a teploty), po upečení nerolujem, veď cesto je jemné.
Na plnky uvariť kašu z 2 dcl mlieka + 1 vajce + 2 lyžice hladkej múky.
Plnka 1: 1/2 masla + 1 vanil.cukor + 1/2 kaše + 4 lyžice práš. cukor + 1 lyžica kakaa
Plnka 2: 1/2 masla + 1 vanil.cukor + 1/2 kaše
Na upečenú piškótu natenko rozotriem plnku 1 a dám stuhnúť do chladničky. Na stuhnuté natriem natenko plnku 2. Nechám trochu povoliť pri izbovej teplote a zrolujem. Plnky sa zdá málo, ale aj tak ju nedávam všetku, nechávam si aj na potretie torty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
chcem sa opytat, ako ma vyzerat zamatova rolada? je tu par receptov, tak som si jeden vybrala, ale neviem, ci to tak ma byt...
cesto je bez muky a ma sa piect kratko (5-10min ale neviem na kolkych stupnoch) tak som dala 16 min na 180 st (po 10 min sa mi zdalo este neupecene). vykydla som to na pocukrovanu dosku (niekto pise vlhku utierku). Zaklad kremu je 250g masla a kasa z 2dl mlieka, muky a zltka.
no a moj problem je, ze:
- ked som vybrala cesto z rury, bolo pekne vysoke, ale za par minut splaslo
- cesto sa prilepilo na dosku, takze pri rolovani som ho podrezavala nozom, ale slo to. bolo by to s tou utierkou lepsie, alebo by sa to do nej upl zalepilo?
- cesto je take stavnate, neviem, ci je to nedopecene, alebo to je ok
- krem sa mi vidi straaasne maslovy
neviem tu vlozit obrazok, tak dam do albumu
MA TO TAK BYT?