Veterníky krok za krokom

Pridal/a aramana

Aj ten kto nikdy nepiekol ich dokáže spraviť!Áno

Veterníky krok za krokom - recept
Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Odpaľované cesto
150millilitrovvoda
150millilitrovolej
3štipkysoľ
150gramovhladka muka
4kusyvajce
Pudingová šľahačka
500millilitrovmlieko
40gramovzlatý klas
2polievkové lyžicekryštálový cukor
1balíkvanilkový cukor
500millilitrovsmotana na šľahanie
Karamelová šľahačka
500millilitrovsmotana na šľahanie
3polievkové lyžicevopred pripravený karamel
Fondán na namáčanie
300gramovfondán
30millilitrovvoda
3polievkové lyžicevopred pripravený karamel
Karamel
150gramovkryštálový cukor
150millilitrovsmotana na šľahanie

Inštrukcie

Odpaľované cesto:

1. Vodu, olej a soľ necháme zovrieť.

2. Do vriaceho prisypeme múku a miešame, kým sa hmota nezačne oddeľovať od stien hrnca. Ide to ťažšie, ale hmotu treba poriadne upáliť.

3. Dobre odpálené cesto odstavíme z ohňa a ešte do vriaceho postupne zašľaháme 4 vajcia.

4 a./ Ešte teplú hmotu naberáme do vrecka ako je na obrázku. Kým je hmota teplá dobre sa s ňou pracuje, keď už je tuhšia, ide to ťažšie.

  b./ Hmotu posúvame vo vrecku tak, ako je na obrázku, neostanú nám na vrecku žiadne zvyšky.

5. Na suchý plech kvapneme kvapku oleja, ktorý servítkou rozotrieme po plechu. Ak dáme veľa oleja, cesto sa nám bude pri striekaní oddeľovať od plechu. Ak olej nedáme, cesto sa nám môže najmä pri starších a ošúchaných plechoch pripiecť.

6. Na striekanie cesta, krému aj šľahačky nám postačí jedna špička s hlbšie vykrojenými hrotmi.

7. Veterník striekame na plech na tenko, akoby sme sa hrotom špičky chceli dotknúť plechu.

8. Plech s veterníkmi pokropíme vodou. Para v tomto prípade pôsobí ako kypridlo.

9. Veterníky začíname piecť na 250 stupňoch, keď naskočia, po 3-4 minútach, stiahneme na 220 stupňov. Rúru neotvárame! Pečieme ďalších 13-15 minút.

10. Dobre upečené veterníky sú zlatohnedé a naskočené.

11. Vychladnuté veterníky rozrežeme zúbkatým nožom, ak nám nepôjdu, použijeme jeden veterník ako spodok, jeden ako vrch.

Pudingová šľahačka:

12. Pripravíme si pudingovú šľahačku: Z mlieka, Zlatého klasu a cukru si uvaríme puding, do vychladnutého pudingu metličkou opatrne zamiešame do tuha vyšľahanú šľahačku.

13. Pudingovú šľahačku nastriekame na spodok veterníkov.

Karamelová šľahačka:

14. Pripravíme si karamelovú šľahačku.Vyšľaháme smotanu na šľahanie a skoro do tuhej pridáme karamel, ktorý sme si vopred pripravili, dobre došľaháme. Karamelovú šľahačku striekame na pudingovú šľahačku.

Karamel:

15. Cukor dáme do suchého hrnca, keď sa začne topiť, zhrčkavie.

16. Správne upálený cukor je hustý, zlatohnedý a nesmrdí. Ak cukor prepálite, karamel bude horký.

17. Opatrne prilievame zohriatu smotanu do upáleného cukru. Začne to peniť a pôjde z toho silná para, treba si dať pozor. Na miernom ohni stále miešame.

18. Keď nám vznikne hrudka, stále miešame na miernom ohni, rozpustí sa.

19. Hotový karamel je hladký, lesklý, hustý, postupným chladnutím stále hustne.

Fondán:

20. Na namáčanie vrchov veterníkov potrebujeme fondan. Kúpime ho v cukrárskych potrebách. Je biely, hustý, hutný.

21. Fondán dáme zohriať nad paru, zriedime ho s vodou a miešame. Nesmie byť príliš horúci, inak nám poleva po zatuhnutí popuká a nebude lesklá. Do zohriateho fondánu pridáme karamel, ktorý sme si pripravili podľa chuti.

22. Do karamelového fondánu namáčame vrchy z veterníkov a hneď ich kladieme na veterníky.

Veterníky krok za krokom - recept postup 1
Veterníky krok za krokom - recept postup 2
Veterníky krok za krokom - recept postup 3
Veterníky krok za krokom - recept postup 4
Veterníky krok za krokom - recept postup 5
Veterníky krok za krokom - recept postup 6
Veterníky krok za krokom - recept postup 7
Veterníky krok za krokom - recept postup 8
Veterníky krok za krokom - recept postup 9
Veterníky krok za krokom - recept postup 10
Veterníky krok za krokom - recept postup 11
Veterníky krok za krokom - recept postup 12
Veterníky krok za krokom - recept postup 13
Veterníky krok za krokom - recept postup 14
Veterníky krok za krokom - recept postup 15
Veterníky krok za krokom - recept postup 16
Veterníky krok za krokom - recept postup 17
Veterníky krok za krokom - recept postup 18
Veterníky krok za krokom - recept postup 19
Veterníky krok za krokom - recept postup 20
Veterníky krok za krokom - recept postup 21
Veterníky krok za krokom - recept postup 22
Veterníky krok za krokom - recept postup 23
Veterníky krok za krokom - recept postup 24

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
3.666665
Priemer: 3.7 (3 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.