reklama

Nórsky zákusok

Pridal/a Zuzanka 311 dňa 08. 04. 2023 - 17:11 - Recepty Zuzanka 311
Nórsky zákusok , Recepty na zákusky, Zuzanka 311

reklama

Skvelá vanilková chuť. Zákusok vhodný na výnimočnú príležitosť.

Ingrediencie
Korpus:
150 gramov maslo
100 gramov kryštálový cukor
4 kusy žĺtok
4 polievkové lyžice mlieko
1 čajová lyžička vanilkový extrakt
150 gramov hladká múka extra špeciál
1 čajová lyžička kypriaci prášok
Bielkový sneh:
4 kusy bielok
200 gramov kryštálový cukor
50 gramov mandľové lupienky
Krém:
500 millilitrov mlieko
60 gramov vanilkový puding
3 polievkové lyžice kryštálový cukor
250 millilitrov šľahačka 33%
Postup

Na dvojitý korpus si vyšľaháme zmäknuté maslo a cukor do bledej peny, a potom do zmesi zašľaháme po jednom žĺtky. Prilejeme mlieko, vanilkový extrakt a opäť vyšľaháme. 

K žĺtkovej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a na menších otáčkach vyšľaháme tuhšie cesto, ktoré rozotrieme na plech (30x40cm) vyložený papierom na pečenie.

Bielková vrstva: Bielky vyšľaháme do peny a postupne po tretinách na vyšších otáčkach prišľaháme cukor, kým nezískame lesklý a tuhý sneh, ktorý rozotrieme na žĺtkové cesto a posypeme mandľovými lupienkami.

Vložíme do rúry na 170°, kde sa dvojitý korpus bude piecť 30-40 minút. Korpus necháme na plechu úplne vychladnúť. Vychladnutý korpus prekrojíme priečne na polovicu, aby sme získali dva rovnaké pláty.

Krém: z mlieka, vanilkového pudingu a cukru uvaríme puding, ktorý zakryjeme potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Necháme vychladnúť. Vychladnutý prešľaháme a ručne primiešame vyšľahanú šľahačku.

Na jednu polovicu korpusu nanesieme krém a priložíme druhou polovicou korpusu bielkami nahor. Uložíme do chladu aspoň na 3 h.  

Celkový čas
1 hod, 10 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama