Francúzsky makový krémeš z medových plátov

Pridal/a aramana

Tiež známy pod názvom Vianočný krémeš z medových plátov, makovej piškóty a vanilkového krému.

Francúzsky makový krémeš z medových plátov - recept
Výnos
Porcie
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút
Celkový čas
1 hod, 20 minút

Ingrediencie

Dva medové pláty:
300gramovhladká múka
100gramovpráškový cukor
2kusyvajce
70gramovmaslo
1⁄2čajová lyžičkasóda bikarbóna
1polievková lyžicamed
Maková piškóta:
150gramovhladká múka
150gramovkryštálový cukor
50millilitrovvoda
50millilitrovolej
6kusyvajce
3kusybielok
100gramovmletý mak
1⁄2balíkprášok do pečiva
Krém:
800millilitrovmlieko
3balíkyvanilkový puding
150gramovkryštálový cukor
3kusyžĺtok
250gramovmaslo
  marhuľový džem

Inštrukcie

Medové pláty:

Všetko okrem múky spolu miešame nad parou aby sa hmota zohriala a spojila. Dáme dole z tepla, pridáme múku a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na polovicu a vyvaľkáme. Môžete vaľkať na papieri na pečenie ak s medovým cestom nemáte skúsenosť, môžete ho aj piecť na papieri. Ja si plech pomastím a vysypem múkou, z cesta spravím veľkú placku a vaľkám priamo na plechu. Pečieme na 180 stupňov asi 8 minút. Takto upečieme dva pláty.

Po upečení ešte teplé pláty natrieme džemom.

Maková piškóta:

Ak máte výkonný robot alebo rýchly šľahač, môžete vajcia s cukrom šľahať spolu. V tom prípade šľaháme šesť vajec plus tri bielka spolu s cukrom do hustej peny, postupne prilievame teplú vodu a olej. Znížime otáčky na minimum a dosypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a makom.

Ak nemáme výkonný robot alebo šľahač: Šesť žĺtok šľaháme s cukrom do peny, pridáme olej a vodu .Z deviatich bielok vyšľaháme tuhú penu. Do peny postupne zamiešame metličkou žĺtkovú zmes na striedačku s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a makom.

Pečieme na papieri na pečenie na 180 stupňov asi 25-30 minút. Po upečení a vychladnutí stiahneme šupku z piškóty dole.

Krém:

Z mlieka, cukru, pudingu a žĺtok uvaríme hustý puding. Do teplého nakrájame maslo, len premiešame a necháme spolu dobre vychladnúť. Po úplnom vychladnutí dobre vyšľaháme.

Na spodný medový plát natretý džemom dáme polovicu náplne, na položíme makovú piškótu.(Mne sa to zdalo fádne a tak som piškótu pokropila uvarenou zrnkovou kávou s rumom, nie veľa, asi deci a pol toho bolo dokopy ale dodalo to piškóte famóznu chuť.) Na makovú piškótu dáme druhú polovicu krému a na to medový plát natretý džemom.

Zaťažíme  a necháme pár hodín odpočívať v chlade. Posypeme práškovým cukrom.

 

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.