reklama

Vianočná karamelová torta

Pridal/a melisa dňa 29. 12. 2020 - 09:31 - Recepty melisa
Vianočná karamelová torta, Recepty na torty, melisa

reklama

Výborná pochúťka s chrumkavým snehovým plátom vo vianočnom šate:)

Ingrediencie
Korpus:
6 kusy vajce
8 polievkové lyžice kryštálový cukor jemný
8 polievkové lyžice polohrubá múka
2 polievkové lyžice voda
2 polievkové lyžice olej
2 polievkové lyžice holandské kakao
1⁄2 kus prášok do pečiva
Snehový korpus:
4 kusy bielok
280 gramov kryštálový cukor jemný
Plnka:
1 plechovka Salko karamelové
375 gramov maslo
Poleva:
150 gramov čokoláda na varenie
50 gramov maslo
Na ozdobu:
  mleté orechy
  fondán
Postup

Kakaový korpus: 

V nádobe vyšľaháme elektrickým šľahačom bielky so štipkou soli, po lyžiciach zašľaháme cukor, po jednom zašľaháme žĺtky, pridáme vlažnú vodu, olej, na najnižšom stupni preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a preosiate kakao.

Upečieme v tortovej forme, spodok vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme a vysypeme múkou. Forma priemer 24 cm. Teplota 180°C cca 30 minút alebo podľa potreby. Vyskúšame špajdlou.

Cesto by sa malo oddeľovať od bokov formy, vtedy by mal byť korpus upečený. Necháme vychladnúť. Papier odstránime.

Snehový plát:

V nádobe nad parou vyšľaháme bielky spolu s kryštálovým cukrom na dobrú hustú penu. Rozotrieme do tortovej formy, ktorá sa dá otvárať vyloženej papierom na pečenie a dáme sušiť.

Sušíme pri teplote 100°C asi hodinu. Forma priemer 24 cm. Údaje sú orientačné. Necháme vychladnúť. Nožom orežieme dookola, formu otvoríme a vyberieme. Papier odstránime.

Plnka:

Maslo izbovej teploty vyšľaháme, po častiach zašľaháme karamelové salko. Suroviny musia mať rovnakú teplotu, aby sa plnka nezrazila. Asi jednu štvrtinu si odložíme na potretie celého povrchu torty.

Kakaový korpus prerežeme vodorovne na polovicu. Ako prvú uložíme jednu polovicu korpusu, polovicu plnky, snehový plát, druhú polovicu plnky a priložíme zvyšnú polovicu kakaového korpusu. Celý povrch torty potrieme odloženou plnkou. Viď fotografiu.

Povrch potrieme čokoládou s maslom, ktorú si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Ak je hustá čokoláda pridáme maslo podľa potreby. Ešte počas tuhnutia ozdobíme. Ja som použila povykrajované vianočné motívy zo zafarbeného fondánu a drobné zdobenie. Boky obsypeme mletými vlašskými orechmi a odložíme do chladu. Dobrú chuť!

Doplňujúce obrázky
Vianočná karamelová torta, Recepty na torty, melisa, 1
Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 30 minút
Priemer 5 (2 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama