makke medovnicky :p
Pozrite si aj
Aj čas pečenia je dôležitý. Ked si zvýšila teplotu mala si vyskúšat kedy sú upečené a vybrat ich skôr. Používam recept od pani Murárikovej a tam sa med zohrieva. Múku preosievam/ kvôli prevzdušneniu/. Čerstvo zomletá múka je tažká a mokrá, musí sa uležat a dozriet, na medovníky je dobrá mesiac po zomletí..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ano ano pravdaze som piekla kratsie...hm skusim preosiat, ale zeby to bolo v tom...no skusim
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tu máme zopár receptov na mäkké medovníky od nasich medovnikarok http://medovniky.artmama.sme.sk/recepty/medovnikove-cesto. Ja peciem medovnicky pri teplote 180°C cca 8 minút. Ale Noemi a ta je odbornicka, pecie pri teplote 200°C cca 6 minút. Vraj pri nizsej teplote sa medovnicky viac roztekaju.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Niekedy bývajú tvrdšie aj vtedy ak sa cesto príliš na tenko vyvaľká - vtedy sa aj skôr vysušia. Treba tak aspoň na 0,5 cm. Ja dávam miesto masla palmarín. Mám recept ešte zo základnej školy, keď sme mávali špecifické praktiká pre dievčatá - boli to hodiny varenia a veru ten recept používam dodnes, takže to už je nejaký ten rôčik. Mávam ich mäkké, raz boli tvrdé a to preto, lebo boli veľmi tenké.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Recept som náhodne vybrala z internetu. Moja skúsenosť z tohotoročného pečenia je taká, že musia byť vyvaľkané na hrúbku 0,5 cm. Prvý plech som urobila tak, druhý som dala na tenšie a bol v tom rozdiel - tie tenšie sú tvrdšie, síce chrumkavé, ale je rozdiel. Tretí plech som znova dala hrubšie a sú mäkké. Pečiem na 200 stupňov, dávam maslo, ale myslím, že nezáleží /po viacročných skúsenostiach/ ani tak na recepte, ako na hrúbke cesta a dĺžke pečenia. Stačí piecť o minútu dlhšie a už sú iné. Také sú moje skúsenosti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veru Martuška je to asi v tej hrúbke. Aj ja som myslela v cm, tak už som to v mojom texte opravila, lebo som tam mala mm. To by teda boli extra tenké.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a pri peceni narastu v rure este? lebo moje len o trolinku. na pol kg muky som dala malu lyzicku sody bic.... ale dala som do dozy par platkov jablka a ozaj zmakli, ma to ale nevyhodu, ze kazdy den kostujem a doza je uz poloprazdna a ja budem do Vianoc ako knedla :(
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak trocha narastú, ale však taká hrúbka myslím že stačí, keď majú základ tých 0,5 cm či nie? Inak aj ja dávam kávovú lyžičku sódy bikarbóny na pol kg múky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Naša medovnikárka, pani Muráriková bola dnes v telke a piekla medovníky
základ je odležané cesto.Musí mať aspoň 24 hodín, vyvaľkať na 3-4mm a piecť na 200
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja pečiem medovníky celý rok. Cesto nechávam odležať v chlade iba 1 hodinu a sú mäkké po upečení a až kým sa zjedia . Dôležitý je čas pečenia 200°C/5 min., inak sa vysušia a sú chrumkavé. Používam iba hl.múku T650.
Po upečení ich potieram zmesou 1 žltok, 1/2 bielka a 30 ml trvanl.mlieka.....zostanú krásne lesklé
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievcence v com podla vasich skusensti spociva, ci medovnicky su makke alebo chrumkave? Podla mna musi byt maslo v ceste. Staci polmasla na pol kila muky (taky mam recept).? Muka je hladka...nepreosievam...med nezohrievam... Cesto hned po zmieseni valkam a vykrajujem... Dva roky do zadu som ich mala makke ale teraz nie... Minuly rok som piekla na 180, teraz na 220... Kde je pes zakopany?dakujem