reklama

makke medovnicky :p


reklama

Dievcence v com podla vasich skusensti spociva, ci medovnicky su makke alebo chrumkave? Podla mna musi byt maslo v ceste. Staci polmasla na pol kila muky (taky mam recept).? Muka je hladka...nepreosievam...med nezohrievam... Cesto hned po zmieseni valkam a vykrajujem... Dva roky do zadu som ich mala makke ale teraz nie... Minuly rok som piekla na 180, teraz na 220... Kde je pes zakopany?dakujem

Pozrite si aj


reklama


reklama

trnko, St, 10. 12. 2014 - 13:02

Aj čas pečenia je dôležitý. Ked si zvýšila teplotu mala si vyskúšat kedy sú upečené a vybrat ich skôr. Používam recept od pani Murárikovej a tam sa med zohrieva. Múku preosievam/ kvôli prevzdušneniu/. Čerstvo zomletá múka je tažká a mokrá, musí sa uležat a dozriet, na medovníky je dobrá mesiac po zomletí..

maratmi, St, 10. 12. 2014 - 13:25

ano ano pravdaze som piekla kratsie...hm skusim preosiat, ale zeby to bolo v tom...no skusim

deja, St, 10. 12. 2014 - 20:00

Niekedy bývajú tvrdšie aj vtedy ak sa cesto príliš na tenko vyvaľká - vtedy sa aj skôr vysušia. Treba tak aspoň na 0,5 cm. Ja dávam miesto masla palmarín. Mám recept ešte zo základnej školy, keď sme mávali špecifické praktiká pre dievčatá - boli to hodiny varenia a veru ten recept používam dodnes, takže to už je nejaký ten rôčik. Mávam ich mäkké, raz boli tvrdé a to preto, lebo boli veľmi tenké.

marta02, St, 10. 12. 2014 - 19:50

Recept som náhodne vybrala z internetu. Moja skúsenosť z tohotoročného pečenia je taká, že musia byť vyvaľkané na hrúbku 0,5 cm. Prvý plech som urobila tak, druhý som dala na tenšie a bol v tom rozdiel - tie tenšie sú tvrdšie, síce chrumkavé, ale je rozdiel. Tretí plech som znova dala hrubšie a sú mäkké. Pečiem na 200 stupňov, dávam maslo, ale myslím, že nezáleží /po viacročných skúsenostiach/ ani tak na recepte, ako na hrúbke cesta a dĺžke pečenia. Stačí piecť o minútu dlhšie a už sú iné. Také sú moje skúsenosti.

deja, St, 10. 12. 2014 - 20:06

Veru Martuška je to asi v tej hrúbke. Aj ja som myslela v cm, tak už som to v mojom texte opravila, lebo som tam mala mm. To by teda boli extra tenké. Chichocem sa

maratmi, Št, 11. 12. 2014 - 13:43

a pri peceni narastu v rure este? lebo moje len o trolinku. na pol kg muky som dala malu lyzicku sody bic.... ale dala som do dozy par platkov jablka a ozaj zmakli, ma to ale nevyhodu, ze kazdy den kostujem a doza je uz poloprazdna a ja budem do Vianoc ako knedla :(

deja, Št, 11. 12. 2014 - 20:51

Tak trocha narastú, ale však taká hrúbka myslím že stačí, keď majú základ tých 0,5 cm či nie? Inak aj ja dávam kávovú lyžičku sódy bikarbóny na pol kg múky.

aramana, Št, 11. 12. 2014 - 21:37

Naša medovnikárka, pani Muráriková bola dnes v telke a piekla medovníky Tlieskam Tlieskam Tlieskam základ je odležané cesto.Musí mať aspoň 24 hodín, vyvaľkať na 3-4mm a piecť na 200 Tlieskam Tlieskam Tlieskam

Ja pečiem medovníky celý rok. Cesto nechávam odležať v chlade iba 1 hodinu a sú mäkké po upečení a až kým sa zjedia Slnko . Dôležitý je čas pečenia 200°C/5 min., inak sa vysušia a sú chrumkavé. Používam iba hl.múku T650. Mrkám Po upečení ich potieram zmesou 1 žltok, 1/2 bielka a 30 ml trvanl.mlieka.....zostanú krásne lesklé Pohoda

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama